Цели сектори се задъхват, няма кадри

Защо мъжете взимат по-високи заплати от жените?
26 авг 2024 12:25, Александър Попов
115

Част от големите сектори трудно намират работна ръка, взимат ли мъжете по-високи заплати от жените и какви са решенията? Според КНСБ обективната линия на бедност за 2025 г. трябва да бъде 667 лв., с 29 лв. над предложения размер от 638 лв.

"Когато се опитваме да догонваме показателите, работодателите при повдигане на техните разходи ще повдигнат и цените на произведената от тях продукция. Имаме липса на инвестиции от чуждестранни предприемачи. Намираме се в държава с изключително неблагоприятна демографска структура. Безусловният основен доход е решението. Изкуственият интелект и роботизацията ще се засилват повече. Когато всеки е задоволен от гледна точка на основните нужди, оттам нататък нещата ще дойдат на своето място", коментира председателят на Конфедерацията по заетостта Надя Василева пред пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ търговията, продажбите, строителството, хотелите и ресторантите са секторите, "които се задъхват най-много".

"Навсякъде имаме проблеми с намирането на кадри. Всеки човек преизчислява работата в своя живот - дали това е най-важното. При всеки 100 излизащи от работния свят хора влизат само 60", обясни Василева.

Според нея трябва да има стратегия, да се подпомогнат работодателите при наемането на работници от трети страни. Защото процесът в момента е труден.

На въпрос защо мъжете взимат по-високи заплати, тя отговори, че това е остатък от миналото. На места се забелязва тази тенденция, но се надява да изчезне, защото заплатите според нея трябва да се водят от качествата и уменията, а не от пола.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нямат кадри, защото заплащането е мизерно! Когато се научат да дават достойни заплати и да мотивират работниците си - ще имат кадри. С лъжи и измами към работниците не става! Работодателите трябва да уважават тези, които им правят парите!!!
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този филм западноевропейците са го гледали преди 50-60 години. Затова сега там е гражданска война.
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Логичното заключение : трябва да се внасят от Африка и Бангладеш.
47
3
 
9
 
! Отговори
Spec преди 3 седмици
Нищо различно от останалият цивилизован свят. Това е причината запада се чуди как да привлича работници от цял свят, и същевременно планира пенсионна възраст 70 +години Това е причината страни като Япония и Корея се чудят какви стимули да внедрят за раждаемост и пенсионерите им са двойно от работещите Просто трябва да се въведат правилните политики и тука .
46
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви сектори? В България не се произвежда нищо. Има едни шер сървис центрове в София, който като излезе по-евтина дестинация ще съберат компютрите и чао. Нито има кадри, нито има бизнес.
45
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Синът ми се договори за работа по морето, но се оказа, че за 2000 лв. трябва да работи без почивен ден по 10 часа дневно. Кой ще ви работи така? Вие искате за 3 месеца да направите годишна печалба. Няма как да стане.
44
1
 
27
 
! Отговори
Maimun преди 3 седмици
Дано фалирате всичките
43
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кадри има, но не искат да работят за жълти стотинки на алчните робовладелци
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Един мастиен мастит бизнесмен срещнал Седемте тибетци в склада на кухнята на хотела. "Защо сте само трима" - питал мастития. "Нали знаеш, че няма хора за сектора" - отвърнали мъдрите талибетци.
41
0
 
6
 
! Отговори
Шонду преди 3 седмици
от Непал.Аз де не съм на хотелиерите ***
40
1
 
18
 
! Отговори
Рач Капур преди 3 седмици
Хотелиерите да ме хванат за сивия ...
39
0
 
16
 
! Отговори
Джамал преди 3 седмици
от Бангладеш.Заплата в България леш
38
3
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Кадри няма, защото умните кадри отидоха в умните западни държави. Там плащат добре за работа и акъл. В България работодатели са бивши партийни секретари, агенти на ДС и техните потомства. Те не плащат, а крадят. Мутрите правят хотели защото разбират от ядене , пиене и онази работа.
37
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още не са се научили, че специалистите работят за пари и че собственик на бизнес не може да стане милионер за 5 години.
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ЗА СТОТЕН ПЪТ Искат да намалят заплатите на мъжете, а не да вдигнат на жените, а и да се създава още разделение в обществото.
35
0
 
20
 
! Отговори
Те гърците преди 3 седмици
Италианците испанците затова имат огромен дълг защото имат хотели които трябва да се ремонтират периодично и пътища и МПСта също се ремонтират периодично ние даже кадри за обслужване на туристи нямаме а хотелите са още нови когато дойде време за ремонти ще стане интересно
34
0
 
34
 
! Отговори
ПАРИ ЩЕ ДАВАТЕ ЛИ преди 3 седмици
ИЛИ ДА СИ НОСИМ ОТ ВКЪЩИ
33
0
 
26
 
! Отговори
аож преди 3 седмици
Тя стратегията е ясна - вдигат заплатите или се изнасят в друга държава. Но то по-ниски заплати от нашите в Европа няма... А в далекоизточните държави не е за всеки.
32
8
 
16
 
! Отговори
МЛАДИТЕ ДНЕС преди 3 седмици
ГИ МЪРЗИ ДА ГЛЕДАТ ТЕ ГИ КАНЯТ ЗА РАБОТА
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз съм свестен кадър, от близо 3 години съм свободен и за 20 хиляди няма да се навия, свободата е безценна.