Стив Ханке: Влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа

Има недоверие към политиците и цинизъм към политиката
21 сеп 2024 20:15, Инна Ангелова
185
Стив Ханке: Влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа
Снимка: Стопкадър Нова тв

Стив Ханке, наричан още “баща” на българския валутен борд, удостоен с осем почетни докторски степени, три от тях в България. Ханке е икономически съветник на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на САЩ Роналд Рейгън, бил е съветник и на пет чуждестранни държавни глави. През 2018 година е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора в света от World Trade Magazine. Къде се намира България в "Индекса на мизерията според Ханке" коментира самият професор пред Нова тв.

"Миналата година изследвах 157 държави и България беше доста нещастна. Тя е класирана на 117 място. Най-тежко е положението в Аржентина, Венецуела и Ливан. Най-добре са Китай, Малта, Швейцария, Япония и Тайланд. “Индексът на мизерията според Ханке" взима процента на безработица и аз му давам двойна тежест. Другият фактор на мизерията е инфлацията, така че я добавяме към удвоената безработица. Добавяме и лихвения процент по банковите заеми", обясни Ханке.

"Като гледам текущите числа за тази година позицията на България ще се подобрява". По думите му основната причина за това поведение е резкият спад на инфлацията. "Мисля, че България ще се класира по-добре, отколкото през 2023 година", отчете професорът.

Как ще се отрази еврозоната на България?

Според Ханке влизането на България в еврозоната би било равно на катастрофа, а една от причините е “разделението между политиците и елитите, които настояват за еврозоната, и от друга страна населението на България. Общественото мнение иска да запазим лева и валутния борд, защото той работи, би било глупаво да го промените", добави той.

"Има недоверие към политиците и дълбок цинизъм към политиката. Очаква се само около 30% от имащите право на глас да гласуват на следващите избори. Гласуват за хора, които не познават – никой не е гласувал за тях наистина. Те настояват да се махне левът и да вземете еврото", смята професорът.

"Няма никаква полза от еврото, защото със системата на валутния борд, която както знаете проектирах и помогнах да се създаде през 1997 година, левът наистина е клонинг на еврото. Защо формално да сте в капана на еврозоната и да се откажете от формалностите, които имате? Левът е същото като еврото”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: леввалутен бордевро
Още от Избори 2024
Балабанов, ИТН: Ще сме незаобиколим фактор в следващия парламент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Гледам, някой и айбана си пишат.....
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Символите на Българската държава са: 1)Българският ГЕРБ с трите ЛЪВА. 2)Българското знаме 3)Българската валута - Българският Лев! 4)Българският Бог (((((СЛЪНЦЕТО)))))! 5)Българският Владетел - Цар! 7)Отечество с име България! 8)Българската Вяра! 9)Надежда - никога не я губете! и 10)Любов - без любов не съществуват останалите девет символа! За да има Род и Велик Български Народ! Стив Ханке е прав - той си спомня, че е от Славен Български Род! Не може да бъде унищожен "Българския Лев"
108
2
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 часа
Този и..д..и..о..т..,който ми кликна с отрицание на моят коментар под номер 10 дава ли си сметка,че няма и грам разум в главата си? Та нали утре ще пусна денунсия във Френската поли ия за това,че евреите,които управляват България и ни нихилират НИ ЗАБРАНЯВАТ ВЕЧЕ ДОРИ ДА ГЛАСУВАМЕ. Аз написах истината и тя е,че има прожлем с новата ми лична карта,която ми издаде Българското Консулство в Барселона. Номерът й не отговаря на моятаперсона и това е особено тежко политическо престъпление. И.д.и.о..т.!
107
2
 
3
 
! Отговори
Тавариш Тролски преди 2 часа
Е тоя път, те тоя , точно тоя път Германия наистина ше фалира. Вервайте му. И дори да не е тоя път , ще е следващия.
106
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Браво на Стив !
105
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Стив се определя ше, като марксист! Марксист-ленинист!
104
2
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 часа
Ще бъда кратък. Нече ще гласувам,но за да се знае,че съм в избирателен район във Франция и да не ми откраднат гласът опитах два пъти да се впиша с новата ми липна карта за гласуване или в Барселона или в Тулуза. Не стана. Има ориблем с новите лични карти и предполагам,че е за да фалшифицират тотално този оът изборните резултати,защото Чистите Българи НЕГЛАСУВАМЕ И ТОВА ДОКАЗВА,ЧЕ МРАЗИМ ЕВРЕИТЕ ,КОИТО НИ ПОРОБИХА И УПРАВЛЯВАТ.Не е нормално ЦИК да ми казва,че изд. ми л.карта в Барселона е невалид
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Това означава вече върху катастрофирал, да премине влак !
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Народа не заслужава Евро! То е само за елита, като Костадинов!
101
7
 
6
 
! Отговори
Я у лево бе! преди 2 часа
Тоя отдавна лъже,ама кой му вярва още?Некъв пенсионер ми се отваря с методи от 80 те години.Тоя умрел лев отдавна не съществува реално.Какъв е тоя измислен курс 1 Евро =1,95лв?!Инфлацията как не го хвана от 1997 до днес?!Кого лъже тоя?!
100
6
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 часа
Еврозоната,господин Ханке,е само една Макси Поробена България. Имайки се предвид,че 12те звезди на европейското знаме значат ,че сме под фашист-комунистическа еврейска окупация и разбираме кому служи обшата монетарна и икономипеска система. В края на краищата Хитлер и Сталин,Наполеон и Карл Велики бяха ч..и..ф..у..т..и..,които искаха точно това. Апропо,Българи и Дойч сме един и същи БолгГалски Народ. Тъй-че имате право. Ще победим евреите,щеги унищожим и ще бъдем тези,които сме истински.
99
8
 
8
 
! Отговори
Стив преди 2 часа
Възраждане излезе едно недоносче! Не мога да му помогна!
98
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Германия е в рецесия, Фолксваген съкращава 30000. Толкова зле са за първи път от 80 години!
97
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Е то че това ще е катастрофа за България е ясно на есеки, който има повече от два грама мозък и не е купен от западните ни приятелчета. Това, което трябва да направим е, да заменим еврото със злато и да оставим борда. Левът остава със златно покритие 100 процента и никой няма да може да го бутне отвън по никакъв начин! Да ама не! Нашите ще се откажат и от последната частица независимост срещу дребни подкупи!
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Дано всички комунисти *** и се пържите в ада. Амин.
95
6
 
9
 
! Отговори
ЕВРОТО РЮЛЗ! преди 2 часа
ВЪРЗАНИ БЯХМЕ С МАРКАТА И СЕГА С ЕВРОТО ОТ 1998 Г. ПО-СКОРО ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕМ ЕВРОТО, ЧЕ ДА ИМА ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ В БГ. Иначе няма никакъв смисъл да си вързан с борда и да си ползваш лева. Ако ще се запазва лева трябва да е отвързан, че да може държавата да увеличава или намалява левовете в обръщение в зависимост от политиката на държавата.
94
10
 
9
 
! Отговори
Мореходов преди 2 часа
Я да видим кой стои зад лева - гай баню с голата си дупара, а кой стои зад еврото - топ икономиките на европа в които гай баню много обича да ходи на гурбет.
93
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
На изборите гласувайте - дали искате да останете свободни от чужд дълг или ще позволите да ви преебъът за пореден път
92
9
 
7
 
! Отговори
паф преди 3 часа
БРАВО! каза ли ви го в очите бащата на валутния борд! БАСТА!
91
4
 
8
 
! Отговори
Професора не е още преди 3 часа
разбрал, че българите са корабокрушенци и че пет пари не дават затова, че днес България е малко над пет милиона! След като 3,5 милиона от най-активните, образованите и готови на всичко т.е. съгласни да започнат отново от нула са извън страната!