Стив Ханке: Влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа

Има недоверие към политиците и цинизъм към политиката
21 сеп 2024 20:15, Инна Ангелова
186
Стив Ханке: Влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа
Снимка: Стопкадър Нова тв

Стив Ханке, наричан още “баща” на българския валутен борд, удостоен с осем почетни докторски степени, три от тях в България. Ханке е икономически съветник на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на САЩ Роналд Рейгън, бил е съветник и на пет чуждестранни държавни глави. През 2018 година е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора в света от World Trade Magazine. Къде се намира България в "Индекса на мизерията според Ханке" коментира самият професор пред Нова тв.

"Миналата година изследвах 157 държави и България беше доста нещастна. Тя е класирана на 117 място. Най-тежко е положението в Аржентина, Венецуела и Ливан. Най-добре са Китай, Малта, Швейцария, Япония и Тайланд. “Индексът на мизерията според Ханке" взима процента на безработица и аз му давам двойна тежест. Другият фактор на мизерията е инфлацията, така че я добавяме към удвоената безработица. Добавяме и лихвения процент по банковите заеми", обясни Ханке.

"Като гледам текущите числа за тази година позицията на България ще се подобрява". По думите му основната причина за това поведение е резкият спад на инфлацията. "Мисля, че България ще се класира по-добре, отколкото през 2023 година", отчете професорът.

Как ще се отрази еврозоната на България?

Според Ханке влизането на България в еврозоната би било равно на катастрофа, а една от причините е “разделението между политиците и елитите, които настояват за еврозоната, и от друга страна населението на България. Общественото мнение иска да запазим лева и валутния борд, защото той работи, би било глупаво да го промените", добави той.

"Има недоверие към политиците и дълбок цинизъм към политиката. Очаква се само около 30% от имащите право на глас да гласуват на следващите избори. Гласуват за хора, които не познават – никой не е гласувал за тях наистина. Те настояват да се махне левът и да вземете еврото", смята професорът.

"Няма никаква полза от еврото, защото със системата на валутния борд, която както знаете проектирах и помогнах да се създаде през 1997 година, левът наистина е клонинг на еврото. Защо формално да сте в капана на еврозоната и да се откажете от формалностите, които имате? Левът е същото като еврото”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: леввалутен бордевро
Още от Избори 2024
Балабанов, ИТН: Ще сме незаобиколим фактор в следващия парламент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
8
 
! Отговори
Професора не е още преди 3 часа
разбрал, че българите са корабокрушенци и че пет пари не дават затова, че днес България е малко над пет милиона! След като 3,5 милиона от най-активните, образованите и готови на всичко т.е. съгласни да започнат отново от нула са извън страната!
90
10
 
8
 
! Отговори
. преди 3 часа
дрън-дрън та пляс , пълни глупости !!! Точно 5 мин. след интервюто му го развенчаха и мотивирано обясниха какви са политическите , икономическите и финансовите причини за да плещи глупости , които не кореспондират с българските интереси !!!
89
6
 
12
 
! Отговори
Сашо преди 3 часа
Айде сега да питам всички дето се е*ават с Възраждане: Дали те не бяха първите, които го казаха ? Дали те единствено не направиха референдум за приемане на еврото след 2040 и някоя ?
88
8
 
6
 
! Отговори
Абе... преди 3 часа
...нали излезе докладът на ЕЦБ и каза, че БГ, каквото и да прави, по-рано от 2040-та година не може да въведе еврото. Така, че що ручате жабетата не вдявам?
87
3
 
3
 
! Отговори
Copocoug-чeлнuk преди 3 часа
A'! K'o 'тaнa?
86
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Единственото той заслужава паметник приживе .Той направи най много за България след 89та.
85
1
 
8
 
! Отговори
Реалността преди 3 часа
"всъщност валутния борд го направи Доплер с хора от Виденовото правителство, български екипи и такива на Международния валутен фонд. Това разкри пред Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.Лева е пришит за Еврото и релно валутата в България е Евро, но вместо банкноти и монети Евро, използваме "купони" наречени левове.А Ханке е "прав", защото най присърце му е доминацията на Долара. Логично е да се изказва против разширяване на Еврозоната.
84
1
 
0
 
! Отговори
До 79 преди 3 часа
Автомобилите ги правят роботи!
83
4
 
4
 
! Отговори
Този е преди 3 часа
Путинист, руснак, агресор, назадничав тип, комунист, тоталитарист, поклонник на диктатори, рушител на нашата прекрасна демокрация, нетолерантен спрямо различните, хомофоб, расист, антисемит, антиваксър, конспиратор, неверник и анархист! Не заслужава да живее! Подпис: ваша фон дерФекален
82
3
 
5
 
! Отговори
Този е преди 3 часа
Путинист, руснак, агресор, назадничав тип, комунист, тоталитарист, поклонник на диктатори, рушител на нашата прекрасна демокрация, нетолерантен спрямо различните, хомофоб, расист, антисемит, антиваксър, конспиратор, неверник и анархист! Не заслужава да живее! Подпис: ваша фон дер ***
81
3
 
6
 
! Отговори
Другарят Путин преди 3 часа
Скоро курсът на еврото ще е една рубла!
80
5
 
1
 
! Отговори
След като е клонинг преди 3 часа
Какъв му е проблемът?
79
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Фолксваген ще съкрати 30000. И това е само началото!
78
5
 
6
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 часа
А в Люксембург, Полша, Естония и в още 23 държави едва живеят с еврото.......МАЛИИИ ТОЯ Е ОДИЛ НА ЕКСКУРЗИЯ !
77
3
 
2
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 часа
КВО ШЕ ПРАИТЕ СРЕШТУ ПОЛУМЕСЕЦА ? С ЕВРАКЯ ЛИ ?
76
2
 
0
 
! Отговори
Помощ преди 3 часа
Пернишка банда убива хора във Виена Австрия, имат и много роми! Помощ!
75
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Щяло да бъде катастрофа, защото копейки те крещели. А в Люксембург, Полша, Естония и в още 23 държави едва живеят с еврото. Направо мизерия ви казвам.
74
10
 
8
 
! Отговори
Този в ред ли е? преди 3 часа
Този тотално не е в час. Сигурно не излиза от кабинета си. Най-нещастна била България, щастливи Китай и Тайланд? В Китай съм бил по работа. Работниците бачкат като роби, обедната се обявява със сирена и е 20 мин. Някои си носят да ядат, други я ползват да спят на картони до машините, докато чуят сирената за край. Къде и кой бачка така в България? Тайланд, Филипините, Индонезия - пренаселени, беднотия, мръсотия, бил съм. Не знам и за какви лихви говори, след като у нас са под тези в ЕС. Неадекват
73
3
 
2
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 часа
ФРАНКОВЕТЕ КВА ВАЛУТА СА ?
72
6
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 часа
Кой нормален си държи парите в левове?.....МНО ШЕ СЕ ЧУДИШ СЛЕД ВРЕМЕ !