Радев: Не военните конфликти трябва да определят бъдещето на човечеството

Военните кризи в Украйна и Близкия изток застрашават мира и стабилността и изострят разделението в света
26 сеп 2024 08:53, Елка Василева
52
Радев: Не военните конфликти трябва да определят бъдещето на човечеството
Снимка: Президентството

България подкрепя благородната мисия на ООН политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството, заяви президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Ню Йорк.

Президентът Радев открои възможността, която трибуната на Общото събрание на ООН предоставя на всяка страна, благодарение на което държавните и правителствените ръководители са равнопоставени и тяхната значимост се определя единствено от силата на отправените към света послания.

Обща бе позицията, че военните кризи в Украйна и Близкия изток застрашават мира и стабилността и изострят разделението в света. Държавният глава изрази надежда, че Съветът за сигурност на ООН ще се превърне в ефективен инструмент, който своевременно да предотвратява военни конфликти и кризи, и да върне отново фокуса на човечеството върху Целите за устойчиво развитие на ООН.

Румен Радев изрази и безпокойството си от военните действия, които се водят в момента близо до границите на Европа, в резултат на които се засилват миграционните потоци, увеличава се рискът от радикализация и терористични действия.

Укрепването на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения, които са темите на тазгодишната 79-а сесия на Общото събрание на ООН, следва да бъдат общи цели и да обединяват цялата международната общност, независимо от различията между отделните държави, заяви Антониу Гутериш.

Генералният секретар на ООН изтъкна и важната роля на България като източник на идеи и инициативи и за осъществяването на Целите за
устойчиво развитие.

По-рано през деня президентът Румен Радев проведе неформални разговори със свои колеги в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН и участва в отбелязването на 20-ата годишнина от Истанбулската инициатива на сътрудничество – партньорски формат на високо равнище между НАТО и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, договорен през 2004 г. на Срещата на върха на НАТО в Истанбул.

Държавният глава Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева присъстваха на приема, който президентът на САЩ Джо Байдън и съпругата му Джил Байдън дават в чест на държавните и правителствени ръководители и техните съпруги по случай 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът Румен Радев ръководи българската делегация на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по време на Седмицата на високо равнище на форума. Тя започна на 24 септември и продължава до 30 септември. Радев вече взе участие и в Общите дебати на ОС на ООН.
(Специален пратеник на БТА Анелия Пенкова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Избори 2024
До днес партиите могат да правят промени в кандидатските листи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Какво ще направи льотчикът Радев, ако го нападнат непредизвикано? Ако нахлуят в дома му, изнасилят децата му и жена му пред него? Още и ако кажат да се измита, че неговата къща е тяхна? Ще иска мир, ли? Ще си разтвори ризата, да стрелят в голи горди, ли?
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Браво! Така говори истинския президент! Да няма войни , да няма бедни и болни, да няма суша, да няма природни катаклизми и заметресения и така нататък.
35
0
 
0
 
! Отговори
Бат джи преди 13 часа
до IQ 3.14: И после, чакаш да дойде някой като плевнята.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Забавен е този, тука в БГ русофилства, като отиде на запад става ястреб. Спомням си какви ги говореше на инициативата Три морета - направо пръв евроатлантика. Няма лошо, де.
33
1
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 14 часа
До Румен Радевнова порода двокрако! Гледа на Изток, върви на Запад!Радев ти си лъжливото натовско овчарче! Излъга 2 милиона да гласуват за теб, вкл и аз! Комедията свърши! Завесата падна! Вече и Деса няма да гласува за теб. Ти си нейният восъчен войник с натовски нашивки!Двуличник!
32
4
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 14 часа
зверски ми е кеф че тва му е последен мандат на тоя шпек
31
0
 
0
 
! Отговори
Тагарев преди 14 часа
До Анонимен 29- Пожелавам ви да живеете в оптимизъм, точно като в лелеяните от вас Бразилия, Индия и една африканска държава!
30
2
 
5
 
! Отговори
КОЙ? преди 14 часа
КОЙ си ти, че да правиш изявления от името на българския народ бе, лакей долен и слуга на кремълското чудовище?! КОЙ си ти? Ти си НИКОЙ бе, ***, нИКОЙ си бе, Зелен чорап, национален предател, лъжец и измамник, дето излъга хиляди хора да гласуват втория му мандат! Ега ти наглеца от село Славяново, ига ти селяндурина!
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
28 има малка доза оптимизъм. Повечето в оон май са съгласни да се разшири съвета за сигурност и да се допуснат е него Бразилия Индия и поне една африканска държава. Тогава западняците там стават малцинство. Но едва ли ще стане скоро.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Сесията на ООН е безсмислена както и самото ООН. Не решава проблеми води се по двойни стандарти. И НАТО и ЕС са така.
27
2
 
5
 
! Отговори
Румен Радев преди 15 часа
Като главнокомандващ на българските въоръжени сили и генерал от НАТО остро осъждам фашистката руска агресия срещу независима и демократична Украйна! И да- Крим е Украински! п. Естествено в България ще измънкам нещо друго за да се харесам на алтавия електорат с 1.5 мозъчни гънки и да го прилъжа, че съм техен човек!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Според по долно мнение Радев бил военен по професия. Не мога да съглася с това. В либералната демокрация няма военни !?!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Костюма му седеше като харизан. Реверите бяха смешни. Вратовръзката не му отиваше. Речта беше слаба.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Речта на Радев беше слаба и угодническа. Това поведение доведе до край и на БСП. Или си за или си против. Среден път няма.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
БЛЯ-БЛЯ... БРАВО НА ПИАРКАТА-ЩЕ ПОЛУЧИ БОНУС ВЪВ ВИД НА ФИНИКИЙСКИ ЗНАЦИ.И ВСЕ ПАК ДА ВНИМАВА,ЧЕ МНОГО СКОРО ЕРДОГАН МОЖЕ ДА ГО СВАРИ ПО ДОЛНИ *** ЗАЕДНО С ДРУГАРКАТА ДЕСИ!!!
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Смърт за НАТО ,само тогава ще има мир
21
0
 
5
 
! Отговори
Радев преди 15 часа
Пръц-пръц. И аз казах нещо.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Радев е най великия наш държавник ,докато оня с дзурлата е мижитурка
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
ХОРАТА СА КАЗАЛИ ОТ ДВА СТОЛА НА ЗЕМЯТА!!!БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е БИЛА В ТАЗИ ПОЗИЦИЯ!!!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
МНОГО ОРИГИНАЛНО НЯМА ЩО...И ТОВА ГО КАЗВА РАДЕВ,КОЙТО ПО ПРОФЕСИЯ Е ВОЕНЕН!