България ще подкрепи идеята за изнесени центрове за мигранти

70% намаляване на опитите за нелегална миграция у нас в сравнение с 2023 г.
17 окт 2024 11:20, Елка Василева
24
България ще подкрепи идеята за изнесени центрове за мигранти
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев коментира от Брюксел предложението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за създаване на центрове за нелегални мигранти извън границите на Европейския съюз.    

"Това не е лоша идея, имаме първи такъв пример в лицето на Италия и Албания. Изнасянето на такива центрове в трети страни е добър пример, който ние ще подкрепим."

Служебният министър-председател участва в среща на лидерите на страните от ЕС, на която централно място ще има именно темата за миграцията. Очаква се европейските лидери да обсъдят предложението за създаването на центрове за нелегални мигранти извън границите на Европейския съюз, където те да пребивават временно, докато бъдат върнати в страните, от които идват, посочва БНТ.

На въпрос дали вече са водени преговори по въпроса с Турция Главчев отговори: "Не сме започнали такива преговори. Трябва да преговаряме с Турция, но те достатъчно добре пазят от наплив на мигранти, затова подчертах, че много взаймодействаме с тях."

"Тепърва ще обсъждаме предложенията за изнесените центрове за мигранти. Бъдете сигурни, че българската позиция ще бъде защитена. Смятам и да се „похваля“ със 70% намаляване на опитите за нелегална миграция в сравнение с 2023 г. и с трикратно увеличаване на задържаните. Това показва много добро състояние на този показател и мисля, че това ще бъде отчетено от колегите от Европейския съвет", каза Главчев.

Премиерът коментира и очакваното изявление на украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, за да представи плана си за победа. "Аз бих го нарекъл формула за мир, не знам откъде се появи това "план за победа", но тепърва ще я обсъждаме. Позицията ни е непроменена, придържаме се към решенията на НС."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от София
Хекимян: Писна ни Бонев и Терзиев да задръстват града
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 минути
Че България какво не е подкрепила?ЕС да издаде декрет че забранява панталоните наще послушковци ще тръгнат без ***.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 29 минути
искат да правят такива центрове в всички балкански страни - като в Албания и така другите т.нар. големи държави от ЕС, да се оттърват от техните мигранти, като ни ги нахулят на нас
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 29 минути
От Меркел насам ЕС е леш.
19
0
 
5
 
! Отговори
чукун преди 32 минути
гадове - искат да правят такива центрове у нас и да си изнасят мигрантите у нас германия, Франция и другите тарикати, които навремто начело с Меркел викаха "Хайде мигранти идвайте"
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Всички си затвориха границите нашия щял да подкрепя центрове незнам си къде.Да не се окаже център България ,че тогава ще видиш народната либоВ.
17
0
 
3
 
! Отговори
Чичо Ади преди 40 минути
Предлагам да използваме нелегалните да копат уран в мините. После урана ще го ползваме за гориво на АЕЦ-а. Така и Белене ще си построим и още 2 блока на Козлодуй. А отработеното гориво предлагам да го сладираме в пещери в Афганистан и Сирия.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 44 минути
Дали изнесените центрове няма да са в България ?
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 57 минути
И аз съм ЗА това да се изнесят тия центрове извън БГ )))
14
0
 
8
 
! Отговори
До Че кой ще ги иска преди 1 час
Албанците да не мислиш, че някой ги пита?
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И колко ще ни струва "подкрепата", и за какво издържаме армия, като неможе да ни опази границите? И какви са тия глупости - 70% намаляла нелегалната миграция? При бай Тошо беше 0%. Патроните за Калашниците са ефтини щото сами си ги произвеждаме.
12
1
 
6
 
! Отговори
:))) преди 1 час
Всички мигранти ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ги ваксинират срещу ковид!Нататък е лесно,ваксините си знаят работата!
11
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 час
Никакви центрове ! Този *** , Главчев , и останалите дупетати , заедно с мистър Кеш -Радев , да приемат мигрантите в къщите си !!!! Време е да понесат отговорност за тъпите си глави !
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Верно бе, пак ще плащаме за най-новата авантюра на германците и всички про-ЕСета. Мен ме интересува печати по ръцете ще слагат ли? Че ще са кръгче от звездички, то е ясно. Че ще трябва да са ваксинирани срещу абсолютно всчико, пак е ясно.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Преди десетина години в немските медии писаха и показаха какво представляват "центровете" за прииждащи от Централна Африка към Северна Африка с желаещи да работят в Европа. Повече от ужас. Съвременните политици на ЕС разчитат на липсата на памет/ липсата на траен интерес сред населението по проблемите извън собствениата им черга и пласират стара чорба за прясна супа.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Още по времето на Меркел беше не само "идеята" , а и опитът да се реализира чрез подкупване на управлявашите в държавите на Северна Африка. методите на "Еврооа" са винаги два начина: или подкупрване на клюови лица, или изтребване. Въобще не влиза опцията да се създаде в света справедлив икономически модел. Хич.
7
1
 
20
 
! Отговори
коментар преди 1 час
Главчев, то целта на тези изнесени центрове едва ли ще да е само морална подкрепа! Вероятно ще става дума за финансова подкрепа, която ми се струва ти я спестяваш, а тя пряко ще засегне нашият бюджет. Ще стане също както с туристите от Украйна, за тях има пари, за БГ пенсионерите НЕ!
6
1
 
6
 
! Отговори
Нима преди 1 час
Най-добре изнесен център в Папуа нова Гвинея - да няма връщане от там. Това ще е и обица на ухото на кандидат-мигрантите
5
0
 
13
 
! Отговори
Че кой ще ги иска? преди 1 час
Кой нормален политик ще поиска да приема хиляди мигранти в страната си?!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Няма други по-амави, от ЕС. "Третите страни" си гледат собствените проблеми и си ги решават максимално със собствени ресурси.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Впечатлен съм, че Главучков не е предложил България да бъде такъв център. Но като се замисля в какви договорки вкарват България секретно без да разберем, нищо чудно и това да стане - като договорката с Австрия срещу глас за Шенген.