След случая на дрогираната и изнасилвана Пелико - ще се роди ли XXL #MeToo?

Ще се промени ли Франция след публичния процес?
17 окт 2024 21:00, Александър Попов
42
След случая на дрогираната и изнасилвана Пелико - ще се роди ли XXL #MeToo?
Жизел Пелико. Снимка: Getty Images

Французойката Жизел Пелико избра да води своя съдебен процес публично. Тя е била упоявана и изнасилвана многократно от съпруга си и други мъже. Ще донесе ли този случай промяна във Франция?

В цяла Франция се проведоха масови демонстрации в знак на солидарност с Жизел Пелико – тя се превърна в символ на смелостта и достойнството. 71-годишната жена отправи обвинения към 51 мъже, че са я изнасилвали, докато е била под въздействието на наркотици.

Един от обвиняемите е съпругът ѝ Доминик. Той призна, че над десет години я е дрогирал и я е изнасилвал. Освен това е оставил и над 80 мъже да се възползват от нея, докато той заснемал изнасилванията. Сред обвиняемите има пожарникари, електротехници, но и журналисти. Делото може да предизвика обрат в обществото, включително защото Пелико се е съгласила то да се води при открити врати – нещо, което не е обичайно за случаите на изнасилвания във Франция.

Пелико дава кураж на други жертви на насилие

Парижанката Жюстин (името е променено) следи процеса. Тя казва, че през 2021 г. нейна позната ѝ дала наркотици, изнасилила я заедно с един мъж и всичко това било заснето. След това жената поискала 20 000 евро, за да изтрие видеото. Когато Жюстин отказала, нейната позната разпратила кадрите на съседи и приятели. Жюстин и до днес се страхува да говори за случая с истинското си име. Но благодарение на Пелико е изпълнена с надежда. "Жизел е светлина, която озарява тъмната страна на обществото, която мнозина биха искали да прикрият. Надигайки глас, тя показва сила", споделя Жюстин пред "Дойче Веле".

Още по темата
Адвокатката на Жюстин подала жалба заради изнасилване в съда, след като полицията изобщо отказала да приеме оплакването. Но до процес така и не се е стигнало. "Изнасилването ме съсипа. Всеки ден го виждам пред очите си отново и отново, а всяка нощ сънувам кошмари. Но Жизел  ми даде смелостта отново да се обърна към съда, който замрази делото ми. Няма да се спра, преди да се заемат с него."

Процесът на Пелико повдигна въпроси във Франция: феминистки и юристи говорят за токсичната мъжественост и дали трябва да се приеме нова дефиниция на изнасилването, както и дали изричното съгласие за сексуален контакт трябва да бъде вписано в закона. В момента се смята, че изнасилването е факт тогава, когато сексуалното действие е било наложено под принуда, насилствено, чрез заплаха или изненадващо.

Не е известно колко жени са били изнасилени, докато са били под въздействието на наркотици. Но в делата за изнасилване във Франция рядко се стига до присъда – данните сочат, че 94 процента от тях се прекратяват. Ако някой заяви, че е бил изнасилен, докато е бил упоен, по закон това се смята за "тежък случай на изнасилване", а санкцията може да достигне до 15 години затвор. Давността на жалбата срещу сексуалното посегателство е 20 години според френския закон.

Като #MeToo, но в много по-големи мащаби?

63-годишната Ан мисли, че Жизел Пелико ще вдъхнови мнозина - във Франция и отвъд границите ѝ. Тя нарича нейния случай XXL #MeToo – хаштагът, който се използва от 2017 г. в социалните медии за привличане на вниманието към сексуалните посегателства. Призивът на Пелико "Срамът трябва да бъде изпитан от другата страна" се превърна в девиз на феминистките.

И Ан, която също отказва да назове истинското си име, е била изнасилена, докато е била упоена. Баща ѝ ѝ давал наркотици и в продължение на години злоупотребявал с нея, когато била дете. Той също заснемал посегателствата. Но престъпленията не могат да бъдат докладвани сега, тъй като са били извършени през 1970-те години.

"Жизел се превърна в пример за много от жертвите на изнасилвания като мен, които дълго време не са дръзвали да говорят за преживяното – като че ли те носят вината." Да се чувстваш лично виновен е автоматичен рефлекс при много жертви на сексуално насилие. А има и още нещо, което излиза наяве покрай случая Пелико – изнасилванията се извършват не само по партита и клубове, а често се случват в рамките на семейството.

"Адвокатите също трябва да се замислят"

Арно Гале, заедно с дъщерята на Пелико Каролин, е съосновател на дружеството "Не ме упоявай". Той казва, че и адвокатите би трябвало да се замислят за отношението си в такива случаи. "Някои адвокати на защитата са травматизирали Жизел допълнително казвайки, че тя била дала съгласието си за секс. А тя е била в безсъзнание или дори е хъркала!"

Неговото дружество е внесло оплакване в адвокатската колегия и има намеренията да стигне и до Европейския съд, за да може на френските адвокати да бъдат наложени по-строги правила. Освен това Гале е на мнението, че Франция има нужда от по-всеобхватно законодателство. "Имаме нужда изрично да се криминализира изнасилването под влиянието на упойващи вещества", допълва той.

Жюстин се надява освен това, че случаят на Пелико ще допринесе за това жертвите като цяло да не се чувстват толкова сами. "Надявам се полицията най-накрая да започне да приема всички жалби и съдилищата да се произнасят по случаите." Междувременно правителството е сформирало комисия, която да се занимае с темата за изнасилванията, при които жертвата е под влиянието на наркотици, а Ан се надява и давността да бъде отменена – особено ако жертвите са деца. "Баща ми още е жив и трябва да му бъде потърсена отговорност за това, което е извършил", настоява тя. "Надявам се той да проследи делото на Жизел Пелико и да трепери от страх до какво може да доведе всичко това за него."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: жизел пелико
Още от САЩ
Откриха капсула на времето в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
Боже мой.. преди 1 час
Че кой би се жертвал с това нещо на снимката ?! Тая може само да мечтае да я изнасилват групово...
24
2
 
0
 
! Отговори
Den преди 1 час
Не изпускай шанса си. Решението на много проблеми, може би и вашите са тук:---- https://come.ac/vazhno
23
1
 
1
 
! Отговори
до сата нато преди 1 час
конкретно случаят с изнасилената съпруга може и да е верен. обаче той се използва за прокарването на феминистки закони да те съдят без давност по широки текстове за насилие и едностранчиви съдебни процедури.
22
0
 
1
 
! Отговори
Чикименто преди 1 час
Много е хубава и на мен много ми харесва
21
0
 
0
 
! Отговори
До Сата НАТО преди 1 час
Абе Шерлок тя не е била на 71 като се развива действието.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Боже боже
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да бе, тя не е знаела за какво става дума.Като е била дрогирана как ги помни... нищо друго освен да търси финанси...
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пазете си душите. На Демоните са дадени всички права за лов на човешки души. Правят се илюминатски жертвоприношения пред очите ви. М да, точно това е, което си мислите!
17
1
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 час
Мноо грозна бе, то изнасилвачите трябвало да се дрогират, за да и посегнат. На къв алкохол са били, интересно? Вижда ми се малко "Приказки от 1001 нощ"...
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
М да, бездуховен стана светът! Нищо свято, нищо достойно, нищо разумно, на Земята ще останат само Злите Ангели.
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
съвременната жена е такъв *** че няма на къде. тук в западна европа повечето почват да са сексуално активни на 12 години, 25 години ги лашкат като морето вълнолом, всякакви пичове, бежанци, гурута, чичациим други жени и на 40 са дог *** и ходят по разни клубове да ги бият като парцали и да откриват 50те нюанса сиво. после се сещат че някой преди 20 години ги бил изнасилвал, записвал и т.н. може и да има истински жертви но колко ли са те.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Туй ще да е френска любов
13
3
 
2
 
! Отговори
аха 2 преди 2 часа
,, Ан се надява и давността да бъдеотменена'' Това е идеята. Нещата да станат като в сащ, където те съдят без давност, само по свидетелски показания.
12
2
 
0
 
! Отговори
до мила преди 2 часа
болната си ти.
11
3
 
7
 
! Отговори
аха преди 2 часа
,,,Но в делата за изнасилване въвФранция рядко се стига до присъда данните сочат, че 94процента от тях се прекратяват. '' Тоест има 94% фалшиви сигнали.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Няма да е зле в планетата да се блъсне я некой метеорит, я некоя комета, че да затрие тази прокажена раса.
9
1
 
9
 
! Отговори
wtf преди 2 часа
токсичната мъжественост?!
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Само се чудя какъв секс ще е това с дрогирана ?!? Да лашкаш дроб, безконтролно тяло е същото като да се правиш на мъж на секс кукла. Съвременните мъже, французи направо избиха рибата с представите им за любов и секс.
7
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Колко евроатлантическо
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Обясни какво означава евроатлантически ценности

Спонсорирани публикации