Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки

В началото на руската инвазия те са били едва 8%
23 юли 2024 21:30, Петър Бойчев
354
Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки
Снимка БГНЕС

Дял от 32% от украинците биха приели териториални отстъпки за прекратяване на войната, причинена от руската инвазия, според проучване на Международния институт по социология в Киев, резултатите от което бяха публикувани във вторник, съобщава Агенция ЕФЕ.

Въпреки че е малцинство, този процент на приемане на възможни териториални отстъпки все пак е най-високият от началото на войната на 24 февруари 2022 г. През септември 2022 г. само 8% от украинците биха приели такива отстъпки, процент, който продължава да нараства, достигайки 26% тази година през февруари и само два месеца по-късно при последното проучване от април - вече 32%.

Въпреки това мнозинството от украинците все още остават против териториалните отстъпки, като 55% от интервюираните в последното проучване са против тях. Възможността за започване на процес на мирни преговори с Русия, в който Украйна ще бъде принудена да отстъпи територии, е все по-актуална тема в общественото мнение и в официалния украински дискурс, в контекст, в който руските войски напредват скромно, но стабилно на фронта в източна Украйна.

В предложение за прекратяване на огъня и договорен мир от месец юни, което беше отхвърлено от Украйна и нейните западни съюзници, Владимир Путин поиска изтеглянето на украинските войски от Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон, също и отказа на Украйна от стремежа за присъединяване към НАТО, като предварителна стъпка за възобновяване на преговорите между Русия и Украйна въз основа на незавършеното споразумение на преговорите, проведени през март-април 2022 г. в Истанбул, припомня Аджерпрес.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви миналата седмица, че възнамерява да изготви нов мирен план до ноември (месеца, в който се провеждат изборите в САЩ), като първата е "формулата за мир", която предложи в края на 2022 г. С нея поиска изтегляне на всички руски войски от украинска територия и възстановяване на международно признатите граници на Украйна. Искания, отхвърлени от Русия, която призова украинското правителство да признае "новите реалности", съответно загубата на Крим и останалите украински територии, окупирани от Руската федерация.

Зеленски настоя, че новият мирен план, който ще предложи, трябва да бъде подкрепен и от западните партньори на Украйна, които й предоставят военна помощ, като планира да организира нова среща на върха през ноември по темата за прекратяване на войната с Русия и на която, за разлика от Първата среща на върха от този вид, която се проведе в Швейцария през юни, Русия също трябва да бъде поканена.

Но Русия реагира скептично на тази инициатива на Зеленски, в която вижда по-скоро нов опит от негова страна да получи международна подкрепа за предложенията си за прекратяване на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
2
 
26
 
! Отговори
Алов преди 1 месец
Не мой баце САЩ каза хванали л исте се на хорото до край, само жени като останат тогава спирате
262
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето украинци всъщност са руснаци. Но Киевската фашистката клика около Зеленски е узурпирала властта.
261
3
 
32
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Какво ще стане с Украйна не зависи от украинците!То от самото начало американците си го казаха-война с Русия до последния укровойник!
260
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е нали Русия ги освобождава.А ги нарича ,, новите руски територии!Да пази Господ от Освобождението на Путин !( затри 1 млн. за собствено удоволствие?
259
4
 
3
 
! Отговори
Eeeee преди 1 месец
Ме така ве, перемога над руския окупатор
258
23
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Красимир === Пенсионер самотник е. Всички роднини са го изоставили, децата и внуците му най-вероятно са в "лошия" Запад или САЩ, бабичката е умряла и това му е единствената утеха, да пише денонощно тук :))) Има мили спомени от младостта си по време на социализЪма и най-вероятно е бил в някой завод политически ръководител сложен там от БКП да следи за чистотата и морала на роботниците. Пенсията му е малка и затова е озлобен на капитализма, Запада, можещите да правят пари и въобще - целия свят
257
2
 
22
 
! Отговори
290 преди 1 месец
Варна никога не е била руска или съветска територия за разлика от Украйна която е имала самостоятелна държавност за много кратък период в цялата си история.Русия води началото си точно от тези земи , айде четете я тая история. Виж ако почнем да обстрелваме с артилерия турците в Кърджалийско и Турция се намеси може да си сигурен че след като ни набият чутурите ще им дадем района ;)Само СССР ни спаси Турция да не ни прегази заради Възродителния процес. Същия започнаха и Киев през2014 с руснаците
256
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 290 Какво е Варненск ве, кравар ?
255
2
 
11
 
! Отговори
Мара общата преди 1 месец
Факт.Мечка бъде ли ранена се успокоява само след като разкъса ранилият е.
254
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има време да станат и над 50% и 60 % и 70 % ....спокойноооо, руската мечка затова я бива - в бавната изтощителна война.
253
18
 
5
 
! Отговори
Красимир преди 1 месец
всички коментари тук са на единисъщ кръгълидиот. ТИ НЕ СПИШ ЛИ И НЕ РАБОТИШ ЛИ БРЕ. НЯМАШ ЛИ СЕМЕЙСТВО ДЕЦА ЖЕНА. ПО ЦЕЛИ ДНИ МЪРСИШ ФОРУМА С КОМЕНТАРИ ЗА ЕДНА НАЦИСКА СТРАНА НОСЕЩА СМЪРТ И РАЗРУХА - МОСКВА Е ЗЛО. БЕЗРОДНИКИДИОТСИ.
252
1
 
20
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
АКО НЕ БЯХА ПОСЛУШАЛИ НАТООООООВЦИТЕ И МИРНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ РУСИЯ И ОСТАТЪЧНАТА У-КРАЙНА ПРЕЗ АПРИЛ 2022 В ИСТАНБУЛ БЕШЕ СПАЗЕНО , СЕГА У-КРАЙНА НЯМАШЕ ДА Е ОСТАТЪК ОТ ГОРБАЧОВАТА У-КРАЙНА !!! И ПЕСЕНТА ,, НЕ ВОЮВАЙТЕ С РУСИЯ " !!!
251
3
 
5
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Интервюто на Боян Чуков пред "bulgaria ON AIR".Там е отговорът кой щеше да спечели много пари от убийството на Тръмп.
250
5
 
0
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
А информацията ми за изложените за продажба акции на Тръмп е достоверна.Не е фейк!Тепърва ще се разпространява!
249
7
 
0
 
! Отговори
Юлиян до анонимния преди 1 месец
И защо така не можа да събереш кураж да сложиш "минусчета" на коментарите ми?Или не ти достигна акъла?
248
4
 
15
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
А вие говорите"всеки трети"украинец.Нищо не зависи от редовите украинци.Мислете и стойте настрана,защото започне ли,няма спиране!И украинците не искат,но неонацистката шайка на Зеленски не ги чува,а и не я интересува.Дълбоката държава в САЩ,Лондон и Брюксел също.
247
5
 
9
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Вечерта преди опита за убийство на Тръмп,финансови брокери на Ротшилд излагат за продажба 12 милиона акции на Тръмп.12 МИЛИОНА!Представете си,ако не беше мръднал случайно глава,колко щяха да спечелят изложилите тези акции за продажба след неговото убийство.И това недвусмислено показва,че те са знаели за готвеното убийство.Те са били едни от поръчителите на убийството.Доказано е.Стреляно е не от едно,а от три вида оръжие.Този Тръмп е имал невероятен късмет.
246
3
 
0
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
В следващия коментар ще ви разкрия една извънредно интересна новина,изнесена и потвърдена от бивши американски финансови министри и известни финансисти!
245
6
 
15
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Поне две трети от украинците са съгласни,но не и управляващите в САЩ и Западна Европа.Те искат кръв!Руска кръв и печалби и ще направят всичко възможно войната да продължи до последния украинец в активна възраст.А после...после идва ред на други "мръвки"-всичките от "санитарния пояс" от бивши социалистически държави и съветски републики.
244
2
 
1
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
271 е абсолютно прав!

Спонсорирани публикации