Бензиновият гняв на американците

Плащат два пъти по-малко от европейците и пак са недоволни. Защо?
12 май 2011 07:10,
284
Бензиновият гняв на американците
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Растящите цени на бензина в САЩ ще са една от ключовите теми по време на президентската предизборна кампания, въпреки че американците плащат значително по-малко за гориво от хората в Европа, да речем. Защо тогава това е такъв проблем за жителите във водещата световна икономика?

Колкото и да скочи рейтингът на Барак Обама след убийството на Осама бен Ладен, очакванията на повечето анализатори са, че преизбирането му на президентския пост след 18 месеца ще зависи от две неща – бензина и работните места, пише ВВС.

И за Обама настроенията по бензиностанциите стават особено важни.

Цената на галон бензин (около 4,5 литра) в страната е средно 4 долара, което е само 11 цента по-малко от рекордните нива, достигнати в кулминацията на финансовата криза преди три години. Това определено не се нрави на американските шофьори.

Повишените цени влияели на ежедневното придвижване до работното място, на превозването на децата до училище, на седмичния пазар. И така се стига до лишения и до съкращения на разходите в други сфери, за да има пари за бензин. Което пък не е добра новина за крехкия възстановителен процес на американската икономика.

Ситуацията е толкова важна, че в САЩ почти няма новинарска емисия, в която темата да не е засегната. 

За сравнение в Европа, където акцизите качват цената за литър най-малко два пъти, гневът не е толкова осезаем, още по-малко би повлиял на изборни резултати (изключение от тази тенденция, разбира се е България бел.ред). Планиран протест заради високите цени на горивата във Великобритания през уикенда събра съвсем малко хора, посочват от BBC.

Така погледнато, американският бензинов гняв става още по-странен. И въпросът „защо?” е съвсем естествен. 

Може да се каже, че американците определено използват автомобилите си доста по-често в сравнение с европейците. И от тази гледна точка, болката от качването на цените на горивата би трябвало да е по-силна. Средното разстояние, което изминава американецът до работното си място всеки ден, е по-голямо от това за европееца, с изключение на работещите в Унгария и Румъния.

Задръстванията по американските улици обаче са по-тежки и по-продължителни. Тоест разходът на гориво е много по-висок.

Но бензинът в Съединените щати има и символично значение за местните жители. „Той в известен смисъл олицетворява мобилността, свободата на движение и личната свобода”, обяснява Дан Нийл от Wall Street Journal.

Така че гневът по-скоро е свързан с усещането за упадък и загуба на привилегия. Нийл констатира, че евтините горива са един от прерогативите на американската „империя” и затова американците свързват цените на бензина със способността на САЩ да налагат волята си над останалия свят.

„Освен това ние се ядосваме, защото хвърляме много пари в Близкия изток, създаваме си много врагове. В същото време защитаваме авторитарни управници в петролния регион и въпреки това цената на бензина ни се качва”, откровен е репортерът.

Това, че другите хора по света плащат много повече за гориво не било никакво успокоение за американците.

„Хората тук не знаят колко струва бензинът извън нашата страна. Ние сме много голям затворен вътрешен пазар. Не гледаме европейски футбол, не гледаме френски филми и в крайна сметка наистина не се интересуваме колко плащат европейците за техния бензин”, продължава с откровенията Дан Нийл.

Разсъжденията му по ситуацията включват и заключение, че в крайна сметка цялата инфраструктура на страната е базирана на „скандално” евтина енергия. „Къде живеем, къде играем, всичко това е изградено върху основите на евтините горива. И когато цената се качва, това прониква дълбоко до сърцето на американския начин на живот”.

Така твърдението, че в САЩ цените на бензина са на водещо място в доверието на потребителите към политиците, изглежда съвсем резонно. И със сигурност успешната операция за елиминиране на големия обществен враг Осама бен Ладен ще бъде на заден план при решението на избирателите за кого да гласуват през 2012 година.

Неслучайно републиканците обвиняват настоящата президентска администрация за качващите се цени. Демократите пък хвърлят вината върху големите петролни компании.

Но и двата лагера са далеч от истината, убеждава Джон Фелми, икономист от Американския петролен институт. Според него основният фактор за поскъпване на крайния продукт е растящата цена на суровия петрол.

Търговията върви на нива с 1,2 долара на галон повече в сравнение с август миналата година. Сходно е повишението при бензина за потребителите (от 2.80-2.90 до 4 долара за галон). Фелми обяснява този скок най-вече с растящото глобално потребление, особено в Китай и Индия, където все повече хора карат коли.

В тази връзка трябва да се отбележи, че таксите, налагани от федералното правителство на петролните компании, не са променяни от няколко години насам. Което малко или много сваля част от вината от плещите на Вашингтон.

В същото време по-високите цени качиха значително приходите на петролните компании – базираната в Тексас Exxon обяви приход в размер на 10,7 млрд. долара или скок от цели 69% в сравнение с предходната година.

А това логично предизвика вълна от недоволство сред шофьорите с изтънели джобове. А изтънелите джобове водят недоволни избиратели пред урните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
5
 
1
 
! Отговори
еее виждам преди 13 години
че някои хора демонстрират уменията си по чужд език ,айде и аз да не остана назад! на германСики : Ich bin nicht Teil von dem Problem . Ich bin Republikaner ! на сипансики : Yo no soy parte del problema , sino soy republicano ! на турСики : Ben bu problemden parca degilim , ben cumhuriyetciyim !
233
2
 
17
 
! Отговори
насам-натам преди 13 години
И в Европа и в Америка може да се изкарват добри пари. И вече е въпрос на манталитет, къде човек иска да живее. Например на мен като ми кацне самолета от Америка в Мюнхен, Цюрих или Франкфурт, си казвам - мааму стара, прибрах се у дома, независимо дали след това пътувам до София, Баар или Прованс. Не ме кефи Америката и това е. Вярно, имат великолепна материална култура, но ми е чуждо, прекалено материалистично, разговорите се въртят само около парите. Ако някой му допада - моля! Пари има и тук.
232
28
 
46
 
! Отговори
Анализатор преди 13 години
И така , нека обобщим накрая : *** ли са хАмериканците?+ Да- Не
231
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
I am not part of the problem. I am republican!
230
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
малкото който искарват с една обикновенна работа са достатъчни ако харчат разумно, а не 50% за тотални глупости---------------- Човекът е роден да бачка и да произвежда, а не да виси на кафе или вечер на ракия и салата. Може да си мислите, че като кесите на биричка пред блока и бистрите световни проблеми сте много стойностни, но истината е, че просто си пропилявате живота. Човек, който изкарва пари, може и дарение да направи, а от безделниците остават само празни приказки.
229
1
 
6
 
! Отговори
европеец преди 13 години
Ахмак лозе копае , тарикат вино пие !
228
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да си българин в България и да бъдеш подиграван и прецакван от българи е нещо много показателно...терекатщината, корупцията, гъзарията и чалгата си имат техната цена...
227
6
 
12
 
! Отговори
Бил в Америка преди 13 години
1. Повечето просто са ограничени, не че няма и глупави.2. Не са мързеливи а са отсебени от идеята да имат колкото се може повече пари без много усилия, но не осъзнават че и малкото който искарват с една обикновенна работа са достатъчни ако харчат разумно, а не 50% за тотални глупости.3. Не им се налага да мислят за такива неща :)
226
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Свобода е да правиш това което искаш да правиш и да имаш възможността да го направиш...вече след това финансовите аспекти от ситуацията се базират на това колко изкарваш и колко може да плащаш...в БГ това май не е точно така? да свободата е относително понятие...тук тази свобода да хванеш и да минеш или да си насечеш дъвва на някой през часните ливади и гори я няма...това е незаконно.
225
1
 
2
 
! Отговори
С. преди 13 години
Американец, тук става въпрос за различие в културите. На когото - каквото му харесва. На мен лично си ми е много по-добре в Европа. А относно пункт 3, позволи ми да изразя своите резерви. По въпроса за това какво е свобода, по-добре прочети класиците философи, които до един са от Европа.
224
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това да си български журналист е или да побликуваш това което ти дадът, или да превеждаш вече написани чужди статии във гугъл преводача...щото както виждам няма журналисти които да се разтърсат и анализират това което пишат...второ на простите преводачи, в САЩ един галон бензин е 3.78литра...грешката е малка, но какво остава за другите грешки които правите и ние не забелязваме, или просто им вярваме??????? големи манипулации стават
223
0
 
3
 
! Отговори
do 224 преди 13 години
Ne se 4uvstva6 kato karlej,ama si! *** rabota e tvoita,kakto ti kazaha. Rabota nqmal gorkiq, v nai-razvitata zapadno evropeiska darjava?? Mangaaaaaaaal!!
222
18
 
25
 
! Отговори
Американец преди 13 години
Живея в САЩПърво тук един галон бензин е 3.78л а не 4.5л. Второ има няколко мита за американците.1. Че са глупави: американците може би са много по аналитични и здраво расъждаващи от Българите2. Че са мързеливи: Тук работат та си цепад ***, много често 2-3 работи и работат включиелно и събота може и неделя...3. Американците знаят какво е свобода и как да я отстояват от лепкавите социалисти..В БГ със вашата икономика на седене на кафе само може да злобарствате и избивате комплекси
221
2
 
1
 
! Отговори
ок 218 до 220 преди 13 години
Не се чувствам като кърлеж , а и няма защо ! Никога не съм отказвал работа ,която ми е предложена от бюрото по труда ! А от около 2 г . просто не ми предлагат , техен проблем ,ще ми плащат като на поп !Ех , животът е хубаво нещо ,но зависи къде живееш !
220
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шевролет, Форд и Додж са само половината от колите на американците. Останалите са Тойота, Хонда, Нисан, БМВ, Фолксваген. И всички те имат заводи в САЩ. Колкото до пикапите, такива карат фермерите и бачкаторите, за да си вършат работа с тях. Единици са тези, които карат пикап само за гъзария. И не виждам какъв е проблема да караш голяма и удобна кола, ако можеш да си го позволиш? Хората там са здравомислещи и никога няма да си купят джип ако трябва да гладуват, за разлика от българите.
219
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като им е скъп, да вземат да си добиват сами, а не да са мързели и после да се сърдят на арабите и руснаците, че бензинът поскъпва.
218
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До авторите на статията, един галон бензин е 3.78 лигра, а не 4.5литра....егати простаците...
217
0
 
5
 
! Отговори
До 218 преди 13 години
А ти не се ли чувстваш като кърлеж? Където и да си, ти го раздаваш като *** ни, или като американски ***. На всичкото отгоре пример даваш на семейството си. Само си представям какви невъзпитани, мързеливи, нагли и устати деца ще отгледаш..... Ти си си ***, че и горд.
216
3
 
2
 
! Отговори
BOSS преди 13 години
Журналистите са *** неграмотни ***. Един галон е 3.75 литра , а не 4.5!!!
215
8
 
4
 
! Отговори
завистлив си преди 13 години
Този дето е сложил минус на 215 е страшно завистлив човек ! Може би се пука по шевовете от яд ,че тук живея със социални помощи по-добре и от българите в българия и от някои американци ! Айде да не казвам колко помощи получавам за цялото семейство ,че може хептен да откачи от завист и да си счупи компютъра!