Руските сили затягат обръча около Киев, готвят мащабно нападение

Конвоите вече са на 25 километра от центъра на града
Обновена: 13 мар 2022 08:50 | 13 мар 2022 07:30, Камелия Цветанова
369
Руските сили затягат обръча около Киев, готвят мащабно нападение
Снимка: БГНЕС

В 18-ия ден от войната в Украйна руските сили се прегрупираха на северозапад от Киев и се приближиха към столицата, като продължават артилерийския обстрел. Планираните за днес хуманитарни коридори се провалиха.
По-голямата част от руските сили се намират на 25 километра от центъра на града, по данни на британското разузнаване, съобщи Нова телевизия. Украинските власти се опасяват, че руснаците може да се готвят за мащабно нападение в опит да бъде превзета голямата цел – украинската столица. Продължава обсадата на ключови украински градове, като обстановката в много от тях става все по-отчайваща. Харков, Мариупол, Николаев и Суми понасят тежки удари, в условията на минусови температури, без ток и отопление, на места и без вода и с привършващи запаси от храна.

Още по темата

Стотици излязоха по улиците на югоизточния град Мелитопол, за да протестират срещу отвличането на кмета му от руски войници. Президентът Зеленски обвини руснаците, че "преминават към нов етап на терор".

„Вчера нашествениците заловиха кмета на Мелитопол Иван Фьодоров. Жителите на града настояват за освобождаването му. Благодарен съм на всеки от тях за тази съпротива. Нашествениците трябва да видят, че са чужди на нашата земя, на Украйна и никога няма да бъдат приети”, каза Зеленски.

Руските атаки продължават и на места, където е била договорена евакуация на цивилни, включително от Мариупол, Суми и населени райони около Киев. А президентът Зеленски заяви, че Русия изпраща нови сили в Украйна, заради претърпените от нея тежки загуби.

„Загубите на руските войски са огромни. Със сигурност може да се каже, че това е най-големият удар за руската армия от десетилетия. Никога не са губили повече от това за такъв период от време. От началото на инвазията 31 батальонни тактически групи на противника загубиха своята боеспособност. Руски военни са пленявани не само един по един, а на групи”, каза украинският президент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
12
 
3
 
! Отговори
Сваляне от власт преди 2 години
Тези които искат да са слуги на дедо Джо може да опитат преврат. Но след първия разстрелян ще мирясат. Руските олигарси няма да оставят Путин - бъдете спокойни.Пускайте Нова и БТВ - почват репортажите от фронта.....
53
24
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Целия свят подкрепя Украйна! Само българските русофили викат да живее Путин.
52
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления фасул пак са го нашмъркали с нещо некачествено ! Да благодари ,че Путин не се е ядосал още ,както трябва от неговите глупости и мисли за народа му повече от него
51
17
 
8
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
До ***---Те така бяха забили и знамето насред Кабул, но това не попречи на босоногите авганистанци да смелят от бой ребятата и горкичките едвам допълзяха обратно през границата си. Тогавашната авантюра на пияния мужик завърши с разпадането на советското му съюзче. Сега влезе в украинския капан. Те може и до обяд да забият знамето над Радата, но ще им се разгони родата. Този път росийската федерейшън ще преживее декапитейшън и ще завърши с разковаването и на дъски и пирони.
50
5
 
25
 
! Отговори
Военна стратегия преди 2 години
Както е било при всяка война в която е участвала Русия: бавно и полека ще заградят украинската армия. После каквото решат, това ще стане. Територията на Украйна е голяма. Не става за седмица , две.
49
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е пътник! Неговите ще го свалят от власт до няколко седмици.
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
38 я ми обясни какъв е мозъка на западняка? Не е ли същото, ала е хамбургери, пуканки, реалити шоуто с коя трътла е, кой ботукс как се е барнал, уискито с лед или без се пие, а бирарията пак ли е препълнена и след мача ще се мелим ли?
47
3
 
6
 
! Отговори
Присъда преди 2 години
Недейте бърза с Киев. Когато решим, тогава ще го превземем.Така от бързане едно време в казармата, един старшина за малко да ми налапа б****.
46
8
 
15
 
! Отговори
Ефрейтор преди 2 години
Ще бъдат пометени.Руския ботуш не прощава
45
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците сигурно вече ги чакат с хляб и сол :) Много СОЛ!
44
10
 
1
 
! Отговори
Путинка преди 2 години
Дарагие братушки, скоро ще ви идвам на гости
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 50 ЯстребителНещо от рано те е досърбяло та до довечера може да та и почашат с некоя метална тръба
42
5
 
3
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
Това да си турчин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на пpoст човек и роб.Страховете на роба са много понеже е беззащитен.
41
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада ги вбеси с измишльотините, които тиражират всекидневно за обстреляни болници, а сега почнаха да лъжат и за църкви и джамии. Руснаците имат само един вариант, като ще лъжат че избиват поголовно мирно население, тогава защо да го пазят, че да се лъже че е убито? Така или иначе ще са виновни и убийци, тогава действат. Ако запада не спре с лъжливата пропаганда ще стане страшно. Не се помага на Украйна така, още по-малко пък на хората. Точно обратното се постига. Не го ли осъзнават
40
5
 
26
 
! Отговори
Мангализатора преди 2 години
Ястребителче! Не ги разбираш военните дела аркадаш. След няколко дена ще ти го припомня. Защото тогава рашъните ще забият техния си флаг на покрива на Радата. По стар обичай от 1945 година. Просто им е навик на ребятата. Очевидно руснаците за разлика от натовци мигат да се сражават. Защото НАГО се бие само по въздух и то срешу папуаси. Даже не смеят с Иран да се разправят.
39
0
 
6
 
! Отговори
До Вече преди 2 години
Гледал ли си някой от зрелите клипчета на Зеленски? Въобще прочел ли си му биографията? Изобщо как си със централната нервна система? Е ако си ми фен у Тик ток, тогава те разбирам
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 45 ЯстребителХайде бегендар какво се правиш на смел пред компа ? Я *** там да воюваш с руснаците ама си вземи вазелин, че ония чеченците ще те разцепят без него
37
1
 
2
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Когато ви подкарат на източния фронт, възрастните ще станат рано да ви помахат за сбогом. Във всяка война гинат младите. Щото от тях полза няма преди да са станали пълноценни личности.
36
12
 
1
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
Абе май съм много просто, бетер роccийската cвoллoчч!
35
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо никой не споменава нищо за 4000000 уморени от глад украйнци от Сталин ревете за някакви си 14000 ако изобщо е вярна тази цифра