Руската Дума: Демонтажът на Альоша е варварска инициатива

Представен бе проект на декларация
15 яну 2024 18:00, Александър Попов
150
Руската Дума: Демонтажът на Альоша е варварска инициатива
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Комисията по международни въпроси на Държавната дума представи проект на декларация на камарата във връзка с инициативата за демонтиране на паметника на съветския войник-освободител „Альоша“ в българския град Пловдив.

Правната комисия на Общинския съвет в Пловдив разгледа предложението на депутатите от партия Демократи за силна България (ДСБ) за преместване на паметника на съветския войник „Альоша“ и поиска официално становище от кметството относно възможността и разходите за подобни действия.

По-рано с решение на мнозинството от депутатите на Столичния общински съвет, сред които бяха представители на ДСБ, коалиция "Продължаваме промяна - Демократична България" и партия ГЕРБ, в края на миналата година в София беше разрушен паметник на съветската армия.

В проектодекларация депутатите от Думата изразяват „крайно възмущение от провокативното и цинично предложение на членовете на Общинския съвет в Пловдив от партията ДСБ“.

„Варварската инициатива, ако бъде подкрепена от Пловдивския общински съвет, ще донесе неизличим срам както на самите инициатори, така и на законодателната и изпълнителната власт в града, и ще покаже ясно неадекватността и политическото късогледство на пловдивските власти. (...) Призоваваме членовете на Общинския съвет на Пловдив да не следват примера на провокаторите и да положат необходимите усилия за опазване на културно-историческите паметници и други обекти на материалната и духовната култура в съответствие с Договора за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката между правителството на Руската федерация и правителството на Република България“, се казва в документа.

Депутатите изразяват и увереност, че жителите не само на Пловдив, но и на цяла България ще го защитят и ще запазят спомена за подвига на героите от Великата победа над фашизма. Очаква се проектът на декларацията да бъде разгледан на пленарното заседание на Държавната дума на 16 януари, сочат документите, публикувани в базата данни на Думата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: альоша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
23
 
! Отговори
ебетеСЕвГЪЗА преди 5 месеца
ТЪПИидиоти ! КОГО ОСВОБОДИХТЕ ОТ КАКВО ? БЪЛГАРИЯ ОТ 300 тона злато и 300 000 убити българи ГРЪБНАКЪТ НА БЪЛГАРИЯ ! НО ЩЕ СИ ПОЛУЧИТЕ ЗАСЛУЖЕНОТО ! ДО КРАЯ НА 2025 ЩЕ СИ ПОЛУЧИТЕ ЗАСЛУЖЕНОТО !
111
3
 
15
 
! Отговори
Знаещ преди 5 месеца
Путин така, Русия иначе. Русия спира да съществува през 1912 когато болшевиките ол иг оф ре ни убиват царското семейство и елита на Русия. Това го правят в Беларус, Украйна, България, Литва, Естония, Латвия. Не успяват в Полша но там се жертват военните им и не успяват в Чехия. Само да кажа[Руският цар не си ги е измислил тези болшевики а са му ги пратили]. Путин е един от тези и майка му е ШАЛОМОВА. Другият болшевики от па дъ к е Зеленски и той е същият, но се прави на жертва.
110
1
 
29
 
! Отговори
Стига трихте преди 5 месеца
Думата няма думата в Европейска държава! Да се месят там , на Кимчо!
109
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз съм за разрушаване на бившата комунистическа столица София и построяване на нова някъде в провинцията. Ние, българите, не можем да живеем с бивша комунистическа столица София. Тя ни напомня за тъмното минало и Партийния дом със сегашните 240 мумии на вождове е непоносимо за всеки истински антикомунист.
108
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия политици май си търсят белята
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Българин Че защо да му "вдигат паметник"?? Кога България е освобождавала Русия? Нещо имаш проблем с главата ли?
106
1
 
2
 
! Отговори
Райчо преди 5 месеца
Да издигнем паметник на Достоевски,че има много ***
105
21
 
8
 
! Отговори
Ончо преди 5 месеца
НАРОД КОЙТО Е ГОРД, ЧЕ СИ УНИЩОЖАВА ИСТОРИТА БИЛО ТО ЛОША ИЛИ ХУБАВА НЯМА БЪДЕЩЕ. На такива територий без история за предците си, обикновенно се наричат колоний или придатъци на чужди държави, това е в момента България. Има много държави в Европа на които се намират исторически паметници на падналите бойци от Червената армия с/у нацизма, и там скъпи ми американофили и джендъристи никой, ама абсолютно никой не си и помисля да ги бута. В Германия конц. лагерите си стоят, руския и той, гранич. пунк
104
5
 
11
 
! Отговори
русофил преди 5 месеца
Червената армия освободителка е провела специална военна операция в България на 5 .09 .1944г е затова не е обявила война
103
5
 
21
 
! Отговори
смърт на путлерофаши преди 5 месеца
варварско е да избиваш жени и деца в чужда държава.
102
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво ги интерисува Руснаците какво се случва в една Европейска държава, която те отдавна обявиха за вражеска стана? Да не би да очакват техните врагове да им издигат паметници
101
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Освободителната мисия на СССР за България се е състояла в това, да и обяви война, да я окупира и чрез организирането на "Народен съд" да унищожи интелигенцията, след което да назначи удобно за тях управление на всякакво ниво! Този паметник, за какво е строен, освен от сервилност? Някои се мъчат да внушат, че ще се посегне на паметник Шипка, но едва ли ще стане. Той е паметник- костница, построен в памет на загинали за България войници!
100
6
 
17
 
! Отговори
ЧНГ Пловдив преди 5 месеца
Чисти Набързо гАлоша в Пловдив!!!
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така си е.
98
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дей тия чебурашки се не спряха да ни се месят.Тука да не им е Беларус или си мислят, че още сме им под окупацията? Квото искаме това ше си правим. Да си гледат там колхозниците, че измряха от студ тая зима, ние ше се оправим.
97
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спрете братя, това е варварство спрямо нашите славянски братя. Давайте да даваме.
96
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама пък колко паметника ви построиха Вълко Червенков, Георги Димитров и Тодор Живков. И 75 години всички им вярваха, а някои и още вярват
95
8
 
24
 
! Отговори
... преди 5 месеца
а монтажа на альоша беше варварство издевателство и тирания над България и Българския народ!
94
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
The first Bulgarian Empire united Bulgar tribes that migrated to the Danube River region. Various struggles ensued, but by 681 CE, what roughly makes up Bulgaria today existed as an autonomous area. Вижте кво пишат чужденците за нас. Първа Българска Империя! Само ние в България не говорим, че сме били Империя. А русофилите съвсем се подиграват на българската памет. И на всичкото отгоре смеят да ми говорят за традиции! И ми пазят съветските паметници! Я да идва флекса, моля!
93
4
 
28
 
! Отговори
дедо ви преди 5 месеца
до руската дума , алооо , първо ссср не ни е освобождавал от никой , тук съветска войска не е водила битки с немска войска ( просто в България немска войска не е имало ) и тук съветски войник не е умирал в битка ( може от препиване некой да е загинал ) , и второ ссср ни обяви за вражеска държава.така че вие онова със супата , в собствената ни държава можем да правим каквото решим,особено срещу такива за които сме врагове!лъжите за това че сте ни освобождавали свършиха след като бкп не е на власт