Четирима българи в списъка на издирваните от Русия

Един от тях е Иван Калчев - Глиги
17 фев 2024 16:15, Стела Стоянова
307
Четирима българи в списъка на издирваните от Русия
Снимка БГНЕС, архив

Русия издирва чужди граждани във връзка с войната в Украйна, сред тях са и четирима българи.

В списъка на руското вътрешно министерство, публикуван от опозиционния руски сайт "Медиазона", се виждат имената на европейски политици и държавни ръководители, сред които и премиерът на Естония - Кая Калас, заради унищожаването на съветски паметници. В списъка попадат и четирима българи. Един от издирваните е Иван Калчев - Глиги, доброволец в Международния легион за защита на Украйна.

"Чест е да съм в списък с министри от прибалтийските държави и с хора, които са помогнали за коригиране на исторически неправди. С какво тази пропагандна димка помага за каквото и да е, ето аз съм тук, давам интервюта, очевидно не съм се притеснил от тази новина, не виждам някакви ефекти", каза Иван Калчев - Глиги.

Калчев прекарва месеци на фронта, където се сблъсква с ужаса на войната. Той участва в украинското контранастъпление по източния фланг, където се бие редом до украинци и други чуждестранни доброволци.

"След като съм преживял обстрел с ракети и гаубици и какво ли не, руската пропаганда не може да ме уплаши", категоричен е Иван Калчев.

Според експерти действията на Русия нямат юридическа тежест, тоест лицата в списъка могат да бъдат подведени под отговорност само, ако са на територията на Русия или нейни съюзници.

"Това е подход на Русия да демонстрира че всеки, който се противопоставя на нейната политика, ще му се търси отговорност. Очевидно това е опит на режима да покаже и да стегне руското общество, че "вижте, ние сме готови да обвиним граждани на други страни, представете си какво ще се случи с вас, ако не сте съгласни с политиката на руското ръководство", допълни военният експерт Ивайло Иванов.

Заплаха срещу враговете на Федерацията обаче има. Пример за това е отравянето на Алексей Навални през 2020 година.

"Ако говорим за някакви действия на спецслужби срещу тях, Русия е показала че няма колебания да използва непозволени действия - биологични оръжия, прякото убийство на руски граждани", добави Ивайло Иванов.

Част от списъка е и журналистът Христо Грозев, който публикува свои разследвания срещу Кремъл и управлението на руския президент, съобщава Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До IQ 3.14. Ако не пуснеш сълза за Навални 3 деня въздържание
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А чи такова що пък опозиционен руски сайт публикува списък на вътрешното руско министертво не мой ли направо оттам да изкарате списъка ?
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Христо Грозев ли си, гроздев ли си,седи си на омърхолевения си ***,не предизвикай съдбата,ако искаш да си между нормалните живи хора.Плачеш и ти за ЗЕЛЕНски,хвашай влака,отивай при твоя човек,да ти зачисли един немски шмайзер и от предните позиции,стреляй срещу "окупатора".Дано някой твой роднина да ти подскаже,колко е опасен пътя ти към "славата".
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми тоя уж журналист който Волгин каза че не никакъв журналист
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 71, какво да става умряла копейко - загуби 7:1 повече руснаци, за да вземат някакво село на 15 км. от Донецк! И на всичкото отгоре, в момент в който почват каловете, и нямат сили за ново настъпление! ХАХАХАХАХ
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За неприятелска страна само 4, добре бе. А за приятелска колко? 444?
65
4
 
3
 
! Отговори
Бам преди 4 месеца
Ще падат путинофилски главички скоро. Така ги виждам аз работите. Намирисва ми на печен путинофил по англосаксонски.
64
6
 
3
 
! Отговори
Прословутов преди 4 месеца
Само сляп или преднамерен фашист не може да види че путлераcта докара расиюшка и народа и до идеологическото състояние на фашистка германия. Има само една разлика с хитлреистите, която обаче е доста съществена - хитлер изгради супер мощна армия която мачкаше на много фротнове едновременно, а изфаканото кремълско жуже след като 20 години получаваше трилиони нефтодолари и всички световни технологии бяха в ръцете му, едвам удържа малко завзета териотирия от Украйна. Ура друзя, низши сте!
63
3
 
6
 
! Отговори
Коцето преди 4 месеца
Някой е лапнал пари да пише простотии.Но именно след Украйна и Палестина света разбра колко им дреме на Европа и ФАЩ за хората.
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Информацията ,че Глиги е наркораспространител ( сушени халюциногенни гъби) истина ли е или клевета? Някой информиран да каже, объркан съм....
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
К'во става с Авдеевка, а либерази? Май жовто блокитний прапор се въргаля в кал и кръвта на утрепаните xoxлопитеци, а? Мазало, яко трепане на кафеви елфи! Първите тумби пленници вече са в Телеграм и през сълзички дават показания! Муахахахахахахахахахаахахах!!!
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Третия дето го търсят е Копейкин - взел рублите от Митрофанова и нищо не свършил, сега го търсят за измама.
59
4
 
5
 
! Отговори
Коцето преди 4 месеца
Само невероятно демократичния Запад и краварите могат да съставят списъци.За милионите изб..ити в Африка и по целият свят от тях никой нищо.
58
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путине и ние те издирваме! Време е за нова операция "Снежен вълк" по романа на Глен Мийд! В книгата става въпрос за Сталин, но в днешни времена е толкова актуален и за Путин и обкръжението му! В края на книгата автора намеква че е по действителни събития...
57
5
 
1
 
! Отговори
А.Етапов преди 4 месеца
На евройпейските страни им трябваше две години да загреят че работата е сериознаи и че има навитаци да свършат черната работа - именно ВСУ и просто трябва да им се помогне с въоръжение за да въдворят кремълския жужак.Надеждата е в храбрите весеушници, които въпреке квиченето и лая на родни и световни друзя, две години насипват нонстоп на самая магучая втарая в мире путинска обосраная армия.
56
11
 
8
 
! Отговори
Боян преди 4 месеца
А самият Путин е в списъка на издирваните на онази с косата.
55
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом ги издирва - ще ги намери! А сигурно има защо!
54
4
 
9
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Няма да му е приятно до края на живота си да се о.з,ъ.р.т.а на всеки ъгъл.
53
12
 
6
 
! Отговори
Деян преди 4 месеца
Първо ще се разправим с Путин, а после с всички путинофили. Ще увиснете по уличните лампи, мишоци.
52
13
 
11
 
! Отговори
Руzки позор преди 4 месеца
Масовият убиец от снимката е издирван престъпник във всички демократични държави. Включително и в България!