Социолог: Разправиите отблъскват избирателите

В НС никога не е имало толкова независими депутати
12 юли 2024 12:30, Инна Ангелова
18
Социолог: Разправиите отблъскват избирателите
Снимка: Bulgaria ON AIR

В Народното събрание никога не е имало толкова независими депутати, колкото сега. Партиите се разцепват и липсва консенсус. Лидери подават оставка, но има такива, които не - 50-то Народно събрание е шарено и има от всичко.

“Ако започнем с разпада на парламентарните групи - хората от "Величие", които влязоха в тази платформа, изведнъж сега разбраха, че Ивелин Михайлов е бил някакъв нарушител, както предполагат те. По време на кампанията това не го знаеха, възползваха се от финансирането, което той осигуряваше. Стигна се до парадокса, в който Народното събрание, в което няма правилник, изведнъж създава комисия, която да разследва Ивелин Михайлов", каза социологът Юлий Павлов в "България сутрин".

По думите му по-значимият разпад е този в ДПС. Там се вижда, че има непреодолими различия. Писмото на Доган е съставено от остри думи.

“Избирателите на ДПС, но основната маса, защото има и контролиран вот, те са една общност. При тях има сплотяване, когато има външна заплаха. Когато имат един външен човек, какъвто е Делян Пеевски, те го приемат когато това е с благословията на Ахмед Доган, защото той си остава символ на тази организация", добави Павлов за Bulgaria ON AIR.

Според социолога публичното говорене на Пеевски се различава от познатия стил на ДПС. Павлов допълни, че тези разправии допълнително отблъскват хората, защото те не виждат ефекта от гласуването си.

“Сега ще имаме и друг мотив - всички разправии, които видяхме и най-вече поведението на партиите, които не правят опити за съставяне на правителство", подчерта социологът.

Според него повечето анализатори са били изненадани от развоя на събитията в ДПС.

"След изборите някои си отчетоха вината, подадоха оставки, посипаха си главата с пепел. Но лидерите на "Продължаваме промяната" се държат така, сякаш са били възнаградени от избирателите, а не наказани. Правилният им ход е да се възползват от променената ситуация, тъй като до скоро никой не искаше да разговаря с тях, с изключение на ГЕРБ. Но те им отказаха и сега най-вероятно това ще им се върне като бумеранг", коментира Юлий Павлов.

Социологът поясни, че изборите не бива да са в средата на септември, тъй като избирателната активност ще е още по-ниска: "Шансът да се повиши е, ако партиите престанат с този стил на говорене".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Политика
Независимите депутати в парламента - малко права, много проблеми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Метаморфози-2 преди 3 седмици
Юлий Павлов днес е собственик на някакъв Център за анализи. Кой поръчва там анализи, кой плаща, не знам. Женен е за бившата съпруга на Евгений Дайнов.Тя е рускиня, дошла навремето в България за да учи в шивашко училище (!), но се оказала кадърен "кризисен пиар" и сега печели пари като такава.Знае се, че за съветите й се заплащат много високи суми.Значи, някой дава много пари и рускинята му казва как да постъпи. На нея пък кой й казва, не знам. Дали чува гласове свише, или реални хора й диктуват?
14
0
 
0
 
! Отговори
Главанак преди 3 седмици
пОКРАЙ ПРОЦЕСИТЕ В ДПС, НЕ КАЗВАМ РАЗПАД, ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА ТАКЪВ, НЯКОИ / ИЛИ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ТАЗИ ИЗСТРАДАЛА ДЪРЖАВА/ РАЗБРАХА НЕЩА, КОИТО СЕ ЗНАЕХА ОТДАВНА! ТАКА И В ЕДИН СВЕТЪЛ ДЕН ЩЕ РАЗБЕРАТ КАКВИ ГИ Е СВЪРШИЛА МАФИЯТА, И НЕКА НЕ СЕ УЧУДВАТ! ОСОБЕНО КМЕТОВЕТЕ НА ГЕРБ!НО ДОКАТО ПРОКУРАТУРАТА Е ПРЕВЗЕТА ОТ МАФИЯТА , СТРАНАТА ЩЕ ЗАТЪВА ПО- ДЪЛБОКО И ПО- ДЪЛБОКО!
13
0
 
1
 
! Отговори
Метаморфози-1 преди 3 седмици
Братята Юлий, роден 1951 г. и Любомир (по прякор "Пъпката", роден 1957 г.) са синове на професор-АБПФК. И двамата обаче бяха депутати от СДС през 90-те години на 20-и век. Братът Любомир е женен за бившата телевизионерка Диляна Грозданова. Двамата отдавна притежават луксозно имение край Ница, струващо няколко милиона евро. Юлий пък обиколи няколко института на БАН още преди да навърши 27 г. Физик е, но се прави на политолог. Беше велможа в "Подкрепа" и в Христ.-демокр.съюз(СДС).Днес е собственик
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние сме хора и граждани, а не избиратели!!! Взимайте си изборите и ходете къде Слънце не огрява. НИЕ ИСКАМЕ ПРАВИТЕЛСТВО!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този социолог не беше ли депутат от сините по времето на Филип Димитров? Или той, или негов брат се подвизаваше тогава в Народното събрание.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А бе къде се покри Банкянския крадлив похотливец със заешкото сърце ? Още ли го пазят снайперистите. И от кого точно го пазят - от почетния председател или от грозната дебела сви ня ?
9
1
 
3
 
! Отговори
Рендету преди 3 седмици
И кво??? Колкото по-малко хора гласуват, толкова по-зле за 34 годишното ни политическо Статукво, което превърна държавата ни в Географско понятие!!! 34 години Корупция, Предателство, Олигарси, Мафия и Мутри - Стигат!!!!!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До анонимен 7 - Независими, щото нищо не зависи от тях. Проседяват си времето, нищо не правят, заплатата и екстрите си вървят. Полза нулева.
7
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Това,че има независими депутати е поучително,това са хора който с поведението си показват,че не желаят някой ОТВЪН парламента да им ДИКТУВА как да гласуват и ограниченията спрямо тях СЛЕДВА да отпаднът
6
2
 
4
 
! Отговори
mery преди 3 седмици
В тези разправии цъфват доста истини! Вижда се коя партия каква е и кой политик какъв е! Лошото е че се хвърлят много пари за избори след избори и България затъва!
5
0
 
1
 
! Отговори
политолози , експерт преди 3 седмици
платени , зависими , само 4 дни след изборите се изказаха противоречиво и обидно . с почването на изборите там става нещо между тях и цик . платения вот се арестува и е страшна работа . избирателя е такъв . плаща му се, плаши се , вижда сигурен печиливш , а сега и Раздвоен доминанта кат ДПС, сянката на войната . изродява се .
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Може и така да е. Аз не съм избирал никой и няма как да знам. Но е забавно. Стига да не стане от играчка - плачка.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разправиите ще ориентират избирателите за кой да гласуват. Единството отблъсква, защото е все едно за кой се гласува, леви и десни вкупом управляват.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Калоян Методиев за председател на групата на независимите, която до другата седмица ще е втора политическа сила, и Радев да му даде мандата, за да имаме най-накрая правителство.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
О, не, напротив! Избирателите обичаме да гледаме сеир! Моля, продължавайте така! Забавно е.