Войната е полезна за здравето ви, казват руски психолози на наборниците

Тя можела да доведе до положителни промени в личността
12 юли 2024 12:06, Нели Христова
201
Войната е полезна за здравето ви, казват руски психолози на наборниците
Снимка: БГНЕС

Животът на много руски войници в Украйна се състои от безкрайни месеци, прекарани в гъмжащи от гризачи окопи, под обстрел, заобиколени от трупове на колеги военнослужещи. Степента на оцеляване е ниска и всеки пети ветеран от войната страда от проблеми с психичното здраве, според руското министерство на отбраната.

И все пак, тъй като Кремъл се стреми да вербува все повече и повече мъже за фронта, обсъждането на разрастването на посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) е все по-неприятно. Вместо това руските психолози са започнали да използват термина "посттравматичен растеж", за да обозначат това, което според тях са положителните ефекти от боевете в Украйна, според доклад на Lyudi Baikala (Хората на Байкал), забранен антивоенен уебсайт в Сибир.

"Войната не само травмира хората – тя също ги лекува", каза Василий Ланговой, психолог, пред Люди Байкала. Бойният опит в Украйна, каза той, може да доведе до "положителни промени в личността" сред войниците, което води до повишена решителност, по-добро представяне на работното място и повишено сексуално желание за техните съпруги.

Татяна Уривчикова, психолог от Москва, призна, че битката е била стресираща, но подчерта това, което тя нарече "емоционални ползи" от битката в редиците на руските нахлуващи сили. "Стресът може да накара човек или да се разпадне, или да стане здрав като стомана", каза тя. "И никога не знаем кой ще бъде. Но много съпруги на войници ми казаха, че съпрузите им се върнали от фронта по-героични и по-отговорни и започнали да показват най-добрите си мъжки качества."

Мария Лебедева, психолог от Кировска област на Русия, се обяви против "идиотския термин посттравматично стресово разстройство", като каза, че "това няма да засегне всички".

Някои от психолозите драматично промениха мненията си относно състоянието, насърчавайки подозренията, че са били подложени на натиск от властите да насърчават провоенни гледни точки. През 2019 г. Михаил Решетников, ветеран от войната на Съветския съюз в Афганистан, който сега е психолог в Санкт Петербург, даде интервюта за медиите за трудностите, пред които са изправени войниците при адаптирането към цивилния живот след битка. Миналата година обаче той каза на депутатите, че "истерията" около посттравматичния стрес трябва да бъде "развенчана" и че само 32 на всеки 1000 войници ще страдат от нея. Не е ясно откъде е взел цифрите.

Фьодор Конков, руски клиничен психолог, който е живял в Съединените щати от много години, определи термина "посттравматичен растеж" като пропаганда. "Руските психолози сега са длъжни да кажат, че няма да има голям брой военни с посттравматично разстройство. Не бива да всяват паника, колкото и да противоречи на световния опит. Няма да се изненадам, ако клиницистите твърдят, че за руснаците войната е само от полза и води до нечувано досега лично израстване."

Друг лекар в Сибир каза, че сега в Русия е "лоша форма"  да се говори за психични проблеми, от които страдат ветерани. "Това е много опасна тенденция", каза той.

Въпреки опита да се представи войната като положителна за изграждането на характера, има изобилие от доказателства за щетите, причинени на психичното здраве. Виктор Биртолан, който се биеше с групата наемници на Вагнер в Украйна, каза на уебсайта на Люди Байкала, че молбата му да се присъедини към полицията за борба с безредиците е била отхвърлена, тъй като той каза, че е бил мотивиран от необходимостта от малко "добро старомодно насилие" и тестове разкри, че има "тежко ПТСД".

Биртолан също призна, че носи нож навсякъде със себе си и се оплака, че цивилният живот не му осигурява достатъчно адреналин. "Ако трябва, ще убия някого с голи ръце. Но се чувствам по-спокоен с ножа си", каза той. Той също така призна, че му е трудно да контролира убийствените си пориви. Деветгодишният му син, спомня си той, наскоро заби пистолет играчка в гърба му. "Първата ми реакция беше да го убия", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от Русия
Руски магнати прибраха 11 млрд. долара дивиденти от военната икономика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
1
 
! Отговори
experience преди 2 седмици
Изключително полезна е, докато не те ранят или убият.
183
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахаха...а уккропсихотата какво казват?Ами нищо-палка в главата,докато си плащаш сметката в мола и се събуждаш в окопа на фронта!И след 2 минути пристига руски FPV дрон и филма свършва..за теб! :)
182
1
 
3
 
! Отговори
Руски психолог преди 3 седмици
Мретеза здраве !
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ФАКТ!!!!!!!!!!!!!! ми()сир()ките за идеални тогава
180
1
 
7
 
! Отговори
ФАКТ!!!!!!!!!!!!!! преди 3 седмици
ПРИМИТИВИТЕ СА ИДЕАЛНИ ЗА ФРОНТА!!!
179
2
 
4
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 седмици
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ РУСНАЦИ УМИРАТ --ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ПЕЧЕЛИ СВЕТА ОТ ТАЗИ ВОЙНА!
178
0
 
2
 
! Отговори
само факти преди 3 седмици
войната буквално форсира без жалосно вси4ки 4ерти на хатактртати добри лоши дори и такива дето не подозираш 4е имаш без зна4ение но ги форсира много хора (пове4ето )не го понасят но има и изклю4ения моя пра дядо искара ТРИ войни и дори нямаше кошмари но той бе Многооо силен мъж удошил ме4ка с верига като е нападнала овцете му .. колко хора го могат ...
177
1
 
3
 
! Отговори
реалист преди 3 седмици
прависа средно 3 дена на фронта и нямаш никакви грижи лежиш и храниш 4ервеите
176
0
 
4
 
! Отговори
Мужик преди 3 седмици
Ха ха ха! Точно така, полезна е за здравето защото умиpaш млад и и повече не се разболяваш!
175
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Западна пропаганда, а в същото време има стотици видеа как Остайнаа ловят хора и насилствено ги изпращат на фронта. Дори инвалиди и стаи хора.
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Войната лекува омраза злоба фашизъм нацизъм и мании за величие. Всичко лекува даже ковида изчезна.
173
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Войната лекува запек, наднормено тегло, суета, фобия от разлини неща,депресия, увеличава апетита, подобрява физическите възможности, подобрява търпимоста към лоша хигиена, подобрява обонянието, намалява прекалената нужда от сън, подобрява всички сетива, инстинктите за само съхранение, всяка жена с течението на времето става по-красива,премахва хомо-фобията,намалява разходите за транспорт и ресторанти... ... Много са ползите
172
3
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Рузките изз роди се развиват като по учебника за всички фашистки изз роди, които са се появявали и ще се появяват навсякъде, където им се оставят условия да виреят.
171
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отивайте всички Руснаци на фронта в името на Донлад Тръмп. Слугата му Путин Ви изпраща там! Има споразумение Путин : Тръмп! Продажника Путин ви прецака тотално! Борете се за Тръмп не ни пречите.
170
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отиваш на фронта , убиват те и вече наистина нямаш здравословни проблеми. На практика решаваш всички проблеми, един път за винаги.
169
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мнозинството руснаци живеят в състояние на мозъчна смърт. Защо да не повярват на подобни цинични измишльотини?
168
3
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 3 седмици
До 169: дълговете ще ги връща просия под формата на репарации, земята им не е продадена както половин просия на Китай, а хората се бият за да защитят родината си от съветските оркоиди. И защо всички путлероджендъри си мислят, че всеки който не е фен на метресата на Ким, е фен на САЩ? Защо просто да не си против русоислямска държава? Какво ще кажете за това путлероджендърите?
167
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Особено е полезна ако искаш да се излекуваш от живота.
166
15
 
4
 
! Отговори
Реално погледнато преди 3 седмици
Американофилите, урките за какво точно се бият? Земята им е наполовина продадена на три западни фирми, всичко останало е капарирано благодарение на МВФ. Дълговете им са толкова че ще ги плащат и след като слънцето угасне. Излиза че единственото за което се бият е за западните интереси! Далавера а?!
165
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Естествено, че е така! Когато сте умрял нямате никакви здравословни проблеми.