Година след бунта на Пригожин: Путин е по-силен от всякога

Той никога повече няма да позволи някой да има подобно ниво на автономия
24 юни 2024 12:13, Нели Христова
143
Година след бунта на Пригожин: Путин е по-силен от всякога
Снимка: БГНЕС

Когато командирът на руските военизирани формирования Евгений Пригожин изпрати своите наемници от Вагнер да атакуват Москва миналата година в краткотраен бунт, президентът Владимир Путин изглеждаше слаб и уязвим.

Но само една година след най-сериозното предизвикателство срещу властта му за почти четвърт век , лидерът на Кремъл сега изглежда по-сигурен от всякога.

Пригожин беше убит в самолетна катастрофа два месеца след бунта, при който неговите бойци от Вагнер превзеха щаба на руската армия в южния град Ростов на Дон, свалиха военни самолети и изминаха половината път до столицата, преди Беларус да посредничи, за да бъде прекратено въстанието.

И впоследствие нараненият Путин въведе ново правило: на никого никога повече няма да бъде позволено същото ниво на автономия.

"До издигането на Пригожин не сме имали случаи, в които командирът на силна военна част можеше да разполага едновременно с финансови, политически и медийни ресурси", казва Николай Петров, сътрудник в мозъчния тръст Chatham House за международни отношения, описвайки уникалната позиция, която босът на наемниците е придобил преди бунта си.

Путин позволи на Пригожин да притежава всички тези лостове, не само поради близките им лични отношения, но и защото сухопътната офанзива на Русия в Украйна губеше инерция и той се нуждаеше от работната сила на Вагнер.

Това беше скъпа грешка и тази, която накара Путин оттогава да даде приоритет на контрола и лоялността при разпределяне на ресурсите, обяснява Петров.

Не само, че "никой вече не е нелоялен към Путин", но 71-годишният мъж търси "директен и постоянен контрол върху повечето важни играчи", допълва той.

През последните седмици президентът нареди радикални промени във военното ведомство на страната - по ирония на съдбата, едно от исканията на Пригожин преди бунта.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу беше отстранен и няколко високопоставени военни бяха арестувани по обвинения в корупция.

Путин назначи технократа-икономист Андрей Белоусов за свой нов началник на отбраната, а не военен силен човек - отново избягвайки "всеки влиятелен лидер", който би могъл да прокара интересите на армията на самия връх, според Петров.

Преместването бележи обрат отпреди година, когато Путин подкрепи своите началници на отбраната пред лицето на обвиненията на Пригожин в ширеща се корупция, стратегическа неспособност и че са провалили инвазията в Украйна.

Основната разлика беше, че Путин беше наредил разтърсването поради необходимост, а не поради политически натиск.

"Фактът, че той е в състояние да предприеме тези стъпки и да предизвика интересите и поминъка на висши военни фигури, е по-скоро знак за неговата сила, отколкото за неговата слабост", казва Найджъл Гулд-Дейвис, старши сътрудник за Русия и Евразия в Международния институт за Стратегически изследвания.

"Доминация"

Путин демонстрира силата си и със съкрушителна победа от 87% на президентските избори през март, лишени от каквато и да е истинска опозиция и критикувани от международни наблюдатели.

Гласуването показа, че Путин може да "измисли всичко, което пожелае, и да принуди населението да го приеме", казва Гулд-Дейвис.

"Това е израз на неговото господство и сила, че той може да се измъкне с този, а не с официалния, публикуван резултат по какъвто и да е начин, отразяващ реална подкрепа."

Огромното заявено мнозинство от Путин също е умишлено, казва Петров.

Резултатът беше "символичен": преувеличената разлика в победата не беше, защото Путин "обича да получава възможно най-много гласове", а по-скоро трябваше да покаже, че популярността му е "много по-висока, отколкото преди войната", обяснява Петров пред AFP.

Единственият истински политически съперник на Путин, Алексей Навални, почина в арктическа затворническа колония през февруари, докато излежаваше 19-годишна присъда, което допълнително затвърди властта му.

"Взети заедно с други репресивни мерки и примерни присъди затвор, които са били наложени на други хора, той е сплашил и уплашил голяма част от населението сега", казва Гулд-Дейвис.

Това не означава, че подкрепата за Кремъл е дълбока, предупреди той.

По време на бунта на 23-24 юни 2023 г. бившият президент Дмитрий Медведев предупреди руският ядрен арсенал да не попадне в ръцете на "бандити", а други регионални служители излязоха с хладни изявления, призоваващи за спокойствие.

Но нямаше широко разпространено неподчинение или публично изливане на подкрепа за Путин.

Снимки от южния град Ростов на Дон показаха жители да се усмихват, да се радват и да си правят селфита с Пригожин и хората му от Вагнер насред бунта.

Отговорът както на народа, така и на елита на въстанието показа, че няма автентичен ентусиазъм към Путин или войната, каза Гулд-Дейвис. "Повечето хора просто искат да си държат главата надолу и войната и режимът да не ги докосват."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от Русия
Над 15 полицаи убити при серията атаки в руския регион Дагестан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ако смъртта на толкова невинни жертви опозиционери можеше да направи някого силен...
118
2
 
12
 
! Отговори
Путинкантроп преди 5 дни
Руснаците сами и си го избират и напълно си заслужават това бункерното чекименто. Навремето Сталин ги избиваше с милиони и сега историята се повтаря.
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Евроатлантиците от панелките, кво стана бе победихте ли го вече Путин хахах
116
1
 
0
 
! Отговори
Рендето преди 5 дни
Ако влезите в руски, повтарям - руски военни форуми шъ видите колку му съ "възхищават" на Пу.., особено след поредните му "съболезнования", този път към жителите на Севостопол!!!! Шъ ви дам името на един от многото сайтове, пък вие сами проверете, е ако владеете руски разбира се. Името на сайта е - Военное обозрение - пад всяка статия има и коментари...
115
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
а щеше да завземе Украйна за 2 седмици, мхм най-силното джуджe, 3-та година вече
114
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
по-силен от всякога?!... бункерното се е покрило, ходи като призрак до сев. корея... силно ми било гномчето... дрън-дрън
113
1
 
3
 
! Отговори
иво преди 5 дни
Защо спец части пазят къщата на Боко Тиквата в Банкя?До кога данъкоплатеца ще осигурява спокойствието на този банкянски престъпник??????
112
6
 
6
 
! Отговори
Атмаджа преди 5 дни
След 3 години в бункера,Путин е по-уплашен от всякога.
111
0
 
3
 
! Отговори
Лагрестин преди 5 дни
В много случаи,именно хората които крещят "ура,слава,браво" и други хвалебствия са лицемери и предатели.В миналото подобни лицемери са викали първо "Осанна" на Иисус,а след това "Разпни го".
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
дааа, повервахме ви... 3 години яде бой, но е по силен от всякога, хахаха
109
4
 
8
 
! Отговори
диктатор фашист преди 5 дни
русия се управлява от диктатора фашист терорист путин!
108
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
айде всички искрени русофили, и платените такива, да си хванат куфарчетата и към така бленуваната Москва, където текат реки от мед и масло, където бензина е евтин, където газта е безплатна, където най-големия демократ е Путин, където е най-богатата страна, където доматите са 80 стотинки, където заплатата е 6000 долара. Ама другари , защо не тръгвате а стоите в гнилия ЕС.
107
0
 
3
 
! Отговори
до гризел преди 5 дни
Лошите хора винаги се подкрепят едни други.
106
0
 
3
 
! Отговори
. преди 5 дни
"свобода на словото"
105
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Гледам урко-зомбитата пак бълват и дъвчат едни и същи опорки
104
2
 
3
 
! Отговори
Гландрагор преди 5 дни
До ПриятелРазбира се,приятел!Путин ще те освободи и ще ти наложи своите правила.България никога няма да бъде истински свободна,поне до второ пришествие,защото е малка и защото не го заслужава.Посочи ми друга страна която е толкова пропаднала и където "човек за човека е вълк".
103
0
 
0
 
! Отговори
Атмаджа преди 5 дни
До справедливКакто кажете,"велики господарю"!Някакви други желания?Ако имате,драснете ги зад клавиатурата,за да се успокоите.
102
11
 
5
 
! Отговори
Приятел преди 5 дни
Путин ще ни отърве от краварското робство и продажните ни политици.Слава на Русия!Слава ,слава ,слава!Иначе просто загиваме и изчезваме от картата.
101
4
 
3
 
! Отговори
Гландрагор преди 5 дни
Това е едно доказателство,че или никога не трябва да се бунтуваш и трябва да навеждаш покорно глава,или ако го правиш трябва да се бориш докрай,без да вярваш, да се опитваш да преговаряш и да се договаряш с диктатори.Управниците като цяло са мнителни,отмъстителни,амбициозни,коварни,алчни,себелюбиви и т.н.хора,на които не може да се вярва.Те желаят да властват,независимо че управляват зле и мъчат гражданите си.Това са скрити монарси,искащи да управляват доживот,представящи се външно за демократи.
100
7
 
4
 
! Отговори
справедлив преди 5 дни
Зельоний наркоман ,безполовий Столтенберг и наш укрофилски прислужник Тагаренко-веднага при Навални и Пригожин!Веднага!