Кремъл ще следи България и Румъния отблизо

Ще сметне за заплаха постоянно присъствие на кораби на НАТО в Черно море
18 юли 2024 16:00, Елка Василева
230
Кремъл ще следи България и Румъния отблизо
Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл днес заяви, че Русия ще сметне каквито и да било планове за установяване на постоянно присъствие на военни кораби на НАТО в Черно море за заплаха предвид участието на алианса в конфликта в Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е готова да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира сигурността си.

"Разбира се, концентрираното присъствие на военни кораби на НАТО – вземаме под внимание България и Румъния, крайбрежните страни, които са членки на алианса – представлява, особено в настоящата обстановка, допълнителна заплаха за Русия", каза Песков пред репортери.

"Русия ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира сигурността си", добави той.

Песков каза това, коментирайки указа на украинския президент Володимир Зеленски, с който се въвежда в сила решение на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна относно стратегията за морска сигурност на страната. Основните цели на стратегията включват изграждането на военноморските сили на Украйна и осигуряването на постоянно присъствие на силите на НАТО в Черно море.

По думите на Зеленски войната е променила баланса на силите в Черноморския регион и руският флот вече няма да доминира там, посочва украинската новинарска агенция УНИАН.

Зеленски добави, че стратегията ще консолидира украинските интереси, ще вземе предвид новите технологични възможности и отношенията с партньорите на страната.

"Сега Украйна винаги ще бъде държава, която е способна да защитава собствените си интереси в морето, транспортните артерии и интересите на нашите съюзници и партньори", заяви той

Песков каза още, че обещанието на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за създаване на "истински европейски отбранителен съюз", демонстрира настроението в Европа за милитаризация и конфронтация.

Фон дер Лайен каза, че част от усилията ѝ ще бъдат и водещи проекти за противовъздушна и киберотбрана.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
9
 
! Отговори
до кой какъв е ..... преди 1 месец
Взаимотношенията между Украйна и Русия не са започнали през 2014 или 2000 , точно както българо-турските взаимотношния не са започнали вчера .Няма такова нещо като Руско Украинска, или Руско-Полска дружба,или Руско-Финландска дружба....Покорените народи рядко обичат завоевателите си
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правили са кекс и не е издържал.
146
5
 
13
 
! Отговори
Матадор преди 1 месец
Боли ни фара, че ни следели отблизо. Кестени недопечени. Неандерталците следят отблизо, да видят как се става цивилизован европеец. Ще им пратим фатура за образователни услуги.
145
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путландия и кимирсения се някой ги плаши....Тоя има нотариален акт за ч.море
144
7
 
19
 
! Отговори
ПУТИН-ВОР! преди 1 месец
СУПЕР ОТПАДЪЦИТЕ ОТ КРЕМЪЛ ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ ЧЕ ВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ ИМ Е ГУБЕРНИЯ !ВРЕМЕ Е ДА СПРАТ С ВОТКАТА И НАРКОТИЦИТЕ!ТРИБУНАЛ ЗА ТЕРОРИСТ НОМЕР ЕДНО В РУСИЯ И ЦЕЛИЯТ СВЯТ И ШАЙКАТА ПИЯНИ И ДРОГИРАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОКОЛО НЕГО!
143
17
 
9
 
! Отговори
Кой какъв е преди 1 месец
До Анонимен 14О: Русия започна войната в Украйна след осем години гражданска война на украинската армия срещу сепаратистите в Донбас. Русия не можеше да остави руското население там на изтребление. Е, какъв е Путин? Да си припомним как са действали САЩ в подобни случаи. Рейгън изпрати армия на САЩ срещу Гренада само защото бил застрашен живота на американци там (което всъщност беше само повод).
142
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скриха старчето Байдън с измислицата, че има ковид. Скоро така ще скрият и Зеленски, защото сценаристите на американците нямат въображение
141
16
 
13
 
! Отговори
До 147 преди 1 месец
България никога не е била губерния на Русия,за разлика от твоята Урколандия
140
13
 
9
 
! Отговори
До 152 преди 1 месец
Мани го тоя украинец дето си мисли, че България е като неговата Урколадия,ама ние с Русия няма ,какво да делим нито пък тя с нас
139
11
 
9
 
! Отговори
Загуба в превода преди 1 месец
Ще следят за натовски кораби в наши води. Дреме има за нашите 2 катера и три риболовни лодки. или за България изобщо ...до ПУТИН-ВОР!Ние сме 6-та най- бедна държава в Европа и най- бедна държава в ЕС. Притребвали сме им на руснаците за губерния или за каквото и да било.
138
7
 
8
 
! Отговори
До 150 преди 1 месец
Е, какво да има Ердоган каза,че ще извади Турция от НАТО,ако НАТО тръгне да се намеси директно в Украйна
137
4
 
9
 
! Отговори
ХАХАХА преди 1 месец
А нещо за Турция която също е в НАТо-няма нали? Страхливи *** са!
136
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децата на Песков и бившата му жена живеят на метри от Айфеловата кула в имот за милиони- ах тоя лош, лош запад...
135
6
 
4
 
! Отговори
До дежурният трол преди 1 месец
До ПУТИН-ВОР!: Пак си забравил да изключиш Caps Lock на клвиатурата си.
134
15
 
24
 
! Отговори
ПУТИН-ВОР! преди 1 месец
СУПЕР ОТПАДЪЦИТЕ ОТ КРЕМЪЛ ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ ИМ Е ГУБЕРНИЯ !ВРЕМЕ Е ДА СПРАТ ВОДКАТА И НАРКОТИЦИТЕ!ТРИБУНАЛ ЗА ТЕРОРИСТ НОМЕР ЕДНО И ШАЙКАТА ПИЯНИ И ДРОГИРАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОКОЛО НЕГО !
133
3
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
До Пи по 3,14имаш предвид арменския продуцент вабанк закашмерян или нещо са ти диктували и пак не си разбрал кво да напишеш?
132
28
 
12
 
! Отговори
По-кротко преди 1 месец
Русия има повече ядрени заряди от САЩ, Великобритания и Франция взети заедно. И хиперзвукови тактически ракети, които дори САЩ още нямат. Така че да не дърпаме дявола за опашката.
131
16
 
9
 
! Отговори
Глупости са това преди 1 месец
До Камен: Русия е вече на пето място в света по паритет на покупателната способност. Ние сме далеч зад тях.
130
13
 
24
 
! Отговори
Камен преди 1 месец
Колкото и да им се иска на руснаците да станем толкова бедни, като тях няма да им се случи. А и никой с нищо не ги плаши. Чудят се да намерят повод да се бият.
129
13
 
12
 
! Отговори
Пи по 3,14 преди 1 месец
Черно море е червена линия за руснаците.Нато там няма работа.Русия няма какво да губи,ще играят вабанк.