Кремъл ще следи България и Румъния отблизо

Ще сметне за заплаха постоянно присъствие на кораби на НАТО в Черно море
18 юли 2024 16:00, Елка Василева
230
Кремъл ще следи България и Румъния отблизо
Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл днес заяви, че Русия ще сметне каквито и да било планове за установяване на постоянно присъствие на военни кораби на НАТО в Черно море за заплаха предвид участието на алианса в конфликта в Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е готова да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира сигурността си.

"Разбира се, концентрираното присъствие на военни кораби на НАТО – вземаме под внимание България и Румъния, крайбрежните страни, които са членки на алианса – представлява, особено в настоящата обстановка, допълнителна заплаха за Русия", каза Песков пред репортери.

"Русия ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира сигурността си", добави той.

Песков каза това, коментирайки указа на украинския президент Володимир Зеленски, с който се въвежда в сила решение на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна относно стратегията за морска сигурност на страната. Основните цели на стратегията включват изграждането на военноморските сили на Украйна и осигуряването на постоянно присъствие на силите на НАТО в Черно море.

По думите на Зеленски войната е променила баланса на силите в Черноморския регион и руският флот вече няма да доминира там, посочва украинската новинарска агенция УНИАН.

Зеленски добави, че стратегията ще консолидира украинските интереси, ще вземе предвид новите технологични възможности и отношенията с партньорите на страната.

"Сега Украйна винаги ще бъде държава, която е способна да защитава собствените си интереси в морето, транспортните артерии и интересите на нашите съюзници и партньори", заяви той

Песков каза още, че обещанието на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за създаване на "истински европейски отбранителен съюз", демонстрира настроението в Европа за милитаризация и конфронтация.

Фон дер Лайен каза, че част от усилията ѝ ще бъдат и водещи проекти за противовъздушна и киберотбрана.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ви таковам у наблюденията - тоалетната на света
107
8
 
13
 
! Отговори
..... преди 1 месец
Не ни плашите, вашето население също ви ненавижда Песков
106
6
 
14
 
! Отговори
Ало? Балоните? Ехо? преди 1 месец
Хитлер не успя да превземе Европа, а Путин няма АБСОЛЮТНО НИКАКВИ шансове.
105
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ и Русия са даже в много топли отношения и си връткат бизнес безотказно, а Европа си заминава под пълна пара. Европа загива, който още не е разбрал.
104
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Песков, бих те посъветвал да си гледаш Русия със СРЗ извън големия град около 190$ и покупателна способност колкото в Сомалия. В Русия има малцинство етнически руснаци. Над 70% от етническите руснаци са емигрирали, посока ЕС и САЩ. Айде по-сериозно! Че включително и у нас дойдоха руснаци, които избягаха от войната, след което забранихте на хора с над определен доход да напускат държавата. Руснаците от големия град, интелектуалците, ви ненавиждат военната политика!
103
0
 
8
 
! Отговори
АНКЕТА!ГЛАСУВАЙ!СЕГА преди 1 месец
Някой от тук четящите уплаши ли се? Нека да гласуваме: "Да, получих уплах с пристъпи" (палец надоле) "Изобщо не се уплаших" (палец нагоре)
102
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво ще направят, освен да наблюдават? Ще пратят Касчей Безсмертний? Тая пробита дупка Русия изнемогва втора година във война, която мислеше, че ще спечели за седмица. Смешници.
101
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е отвратителна азиатска тирания и не може човек живял в условията на някаква свобода да не го оценява! Обаче не всички искат свобода , много хора са си роби по дух! Роба не може без господар, не може да мисли, не може да решава сам!
100
2
 
6
 
! Отговори
Ивиллин Михуйлов преди 1 месец
Трябва да се подсигурим и да направим Най-Голямата Историческа Черноморска Военноморска База на НАТО до Варна.
99
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези чукчи да си гледат изостаналата територия и да не се бутат където не могат - в Европа
98
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А не е ли заплаха, извинете? Пуснали сме американци от нашите пристанища да държат н напрежение презх цялото време. Черно море е стратегическо, но америкосите нямат работа там. Никой не ги е канил на турско кафе и бяло сладко. Какво си просим, всъщност?
97
2
 
10
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
Песков говори, че Русия е против постоянното присъствие на кораби на НАТО от страни, които не са от черноморският регион. Това журналистката, умишлено или не, го пропуска. Времето за присъствие в Черно море на военни кораби от страни, които не са от черноморският регион е ограничено до 21 дни (съгласно конвенцията от Монтрьо). Така че натовски кораби от нечерноморски държави могат да участват в учения, но след три седмици трябва да се изнасят през Босфора. Турция спазва това споразумение.
96
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ох, щял да следи внимателно България и Румъния. Каква мъдрост, каква прозорливост, каква висша форма на управление. Пляскайте бурно. Да си говорим сериозно - следенето на България и Румъния е толкова лесно. САЩ е трудната хапка и затова дай да плашим малките и да се правим на мъже.
95
1
 
4
 
! Отговори
Митев преди 1 месец
Тъкмо ще видят високо вдигнат "Кукиш"!
94
21
 
5
 
! Отговори
СЛАВА на РУСИЯ преди 1 месец
Русия е чиста и свята република всичко останало е леш.
93
8
 
16
 
! Отговори
Недопустимо преди 1 месец
Руската Федерация иска да се намесва във вътрешните дела на суверенна България.
92
8
 
4
 
! Отговори
страх лозе пази преди 1 месец
Страх ме е от Кремъл. Това са убийци.
91
7
 
9
 
! Отговори
Суверенна България преди 1 месец
Кремъл иска да ни направи новата Чечня.
90
2
 
6
 
! Отговори
Hahah преди 1 месец
Според Кремъл имаме нужда от малко "недемокрация". Тия сигурно искат да ни нападнат военно.
89
2
 
7
 
! Отговори
MNENIE преди 1 месец
Не може ли НАТО да обърне малко внимание на България ?ГОРИМ ?