Бивш полицай откри на плажа древен саркофаг, боядисан и приготвен за трапезна маса

Уникалната антика е покрита с фасадна боя и рязана с флекс
24 юли 2024 17:55, Петър Бойчев
90
Бивш полицай откри на плажа древен саркофаг, боядисан и приготвен за трапезна маса
Снимка 24 часа

Бивш полицай, плажуващ във варненския курорт "Св. Константин и Елена", подал сигнал в местното Пето РУ за забелязан от него "безнадзорен на вид античен саркофаг", съобщиха от МВР.

Вчера следобед той се обадил в районното и уточнил локацията на находката - плажната ивица на курорта, недалече от новопостроен, но все още неработещ комплекс. На мястото е бил изпратен полицейски екип за запазване на района около ценната находка, казаха още от МВР.

Извършен е бил оглед в присъствието на специалисти от Археологическия музей във Варна и представител на регионалната структура на ГД "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата.

При огледа експертите изумени открили,  че древният саркофаг е бил боядисан и подготвян за маса, пише "24 часа". "Боядисан е с фасадна боя, прилича на латекс, в момента я чистим. Не мога да кажа със сигурност кога е била положена", каза реставраторът към историческия музей  във Варна Милен Маринов.

Процесът ще отнеме време, ще се правят и технически експертизи. Според мнението на специалистите при първоначалния оглед културната ценност е от римската епоха, с богата релефна украса, вероятно от периода II- III век сл. Хр., с приблизителни размери 90 х 235 х 75 см.

Четирите му страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти - гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис /двуостра брадва/ и др.

По време на откриването му обаче върху него е имало солиден мраморен капак с три ниши. Според запознати - сигурен белег, че старината е била приготвяна да краси нейчий богаташки дом в тузарския комплекс.

За да се постави капака, саркофагът дори е бил рязан с флекс, подозират експерти. Възможно е в него да е имало и останки и те да са били изхвърлени.

Капакът е съвременен и се съхранява в Регионалния исторически музей, каза директорът Игор Лазаренко. Той смята, че боята е нова. Находката не е типична за северната част на страната, по-скоро, украсата свидетелства, че е от западна България.

Но всичко ще стане ясно, когато се отстрани фасадната боя, допълни Лазаренко.

Как се е отзовала на плажа такава ценна и тежка находка, обаче - към момента никой не знае.
 полицай, плажуващ във варненския курорт "Св. Константин и Елена", подал сигнал в местното Пето РУ за забелязан от него "безнадзорен на вид античен саркофаг", съобщиха от МВР.

Случаят е докладван на прокурор при Варненска окръжна прокуратура, образувано е досъдебно производство, пише dir.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мъка, мъка. Тея "богаташи" не ходят ли по белия свят - слагаш го този съркофаг някъде, слагаш и такса вход - 2-3 евро и безкраен доход до живот. Тея за маса щели да го ползват, та и го боядисали, няма такива ***!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на полицията, заловила е саркофаг, но не се е сетила да разбере на кой е този саргофаг и да стигне до иманярите.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 44. Не са. Само римската империя се е простирала и на Балканският полуостров.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да слагат Тиквата вътре и да запечатват! Ако цял не може да се побере от дебелина - на части!
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Рендето 37. Лесно е. Зависи колко голяма тояга виси над главите ни. Ако е голяма си трайкаме и се поцивилизоваме външно, ако я няма сме ей такива като сега. Я питай как свиват ушите в чужбина нашенските махленски бабаити и не смеят да шукнат. Там има тояга. А основният санкраментален въпрос дали сме такива винаги е : такива сме. Без значение политико-икономическият строй.
44
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези пак са открили "римски" саркофаг, нищо, че никога римляни не са живяли изобщо на Балканския полуостров, смешници! А Черно море , може би е изкопано от техните духове? Някой е приготвял още един фалшификат, обаче морските са си го харесали за маса, те автентичния стар кораб изгориха в Слънчев бряг, че един фалшификат, представян уж за "римски" , ще им се опъне!
43
12
 
1
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Идеален е за маса или тоалетна. Тва е саркофаг на окупаторите римляни, въобще не може да влезе в графата "историческо наследство", а и такива има стотици из територията на България. Те са на изпукали римляни или на римлянизираното местно населенмие сиреч на еничарите;))) Проблема са туристите;))) Ойкат насекъде, киризат, жрат си гагата дет не им е работата, а тоз един пат милиционер, цял живот - милиционер! Затва, бивши милиционери няма!
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еее, те ако бяха докопали статуята на Хермес от Хераклея Синтика, сигурно щяха да я продадат на части - за повече пари, торс, глава, отделно.
41
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Османския период или по-рано
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май наистина е от Рациария. Продали са им го иманяри като никой не е знаел истинската му стойност - голямо дъно сме, пфууу!
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега изровили от дъното на саркофага обица на Ружа Игнатова. Продължават да копаят дъното на саркофага. Търсят поне един One Coin, за да докажат, че саркофага е пристигнал с Ружа.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, много грилове тази година по Черноморието?
37
1
 
14
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
Възможно ли е един народ да Деградира до такава степен за 34 години или винаги сме били такива??? Не мога да си отговоря на този въпрос...!
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата ни държава в едно заглавие
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бих направил страхотен хорър филм. Както съм фен на този жанр, ще обмисля сценария и ще се получи истински блокбъстър! Но иначе базата е много добра - група ceляндypи копаят основите за нов хотел, намират древен саркофаг на известен римски генерал, скриват от шефовете си, изхвърлят костите, взимат златните монети от вътре и после купонясват от кеф. Не знаят как са ядосали Духа на този човек и какви брутални неща ще започнат да им се случват.
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората са погребали великия римски генерал в скъп саркофаг вътре със златни монети и вино, което вече трябва да е на 1700-1800 години. БайГaньo го изровил и поругал като изхвърлил тялото, изпил марковото вино и продал златото и захвърлил ковчега. Сега следва отмъщението на този дух чиито останки са били осквернени. Много лоши неща ще се случат на тези които са го направили. Мисля че е справедливо Духа да си отмъщава на родата им в следващите 1700 години.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вътре има някакво въже или кабел. А отгоре явно са приборите оцетник, оливник, солничка. Сигурно за това мислят, че е приготвен за маса.
32
1
 
13
 
! Отговори
до 25 преди 1 месец
Сега казаха намерили и на Денков докторантурата от 367 година пр.н.е. зазидана под боята.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Николай 33. Е ти си огромен къпъцитет, По снимката разбра всичко.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ще седне да яде на маса ковчег, бре? Само вампири не са казали,че има по морето? "Ми тоя саркофаг може да има някаква зараза. Да не излезе менте като марковите парфюмчета, които продават в чанти по плажа?