Ще се превърне ли Курск в разменна монета при преговори между Украйна и Русия?

За първи път чуждестранна армия е на руска земя от Втората световна
13 авг 2024 21:35, Анисия Иванова
172
Ще се превърне ли Курск в разменна монета при преговори между Украйна и Русия?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отне известно време да станат ясни подробности около нахлуването на Украйна в руската Курска област. Нямаше официално потвърждение от Киев, но там намекнаха за него. Какво знаем? Какво казват военните? Колко значимо е това?

Коментар на Том Халпин пред Bloomberg.

Може да се каже, че имаше голям шок в Кремъл при това развитие на събитията във войната. Трябва да припомним, че това е първият път, когато чуждестранна армия е на руска земя от Втората световна война насам, коментира Том Маккензи от Bloomberg.

Президентът Владимир Путин изглеждаше доста мрачен, когато получаваше доклади от военните миналата седмица и началникът на генералния щаб го уверяваше, че вече се справят с това.

Със сигурност Русия бърза да пренасочи подкрепления – танкове, артилерия и войници – за да се опита да удържи фронта и да отблъсне нахлуването на Украйна. Засега не са успели и има доказателства, че Украйна се опитва да увеличи присъствието си на руска територия.

Изглежда като високо рисков ход от страна на Украйна. Има ли яснота за това какви са целите им?

За момента не разкриват много. Има всякакви теории. Една от тях е, че те просто се опитват да отклонят натиска от фронта на изток, като принуждават Русия да премести резерви и ресурси обратно на собствената си територия, за да се противопостави на това нахлуване.

Има други теории, в които се предполага, че те се опитват да завладеят територия, за да я използват като разменна монета по-нататък срещу Русия. Както знаете, Русия е окупирала част от Украйна. А това може да е оказване на натиск върху Русия, като се прати войната при руснаците.

Десетки хиляди руснаци са избягали от бойните действия. Руските държавни медии се опитват да омаловажат това нахлуване като се подчертава колко помощ получават хората, които бягат от домовете си. Това не са картини, които руснаците очакват да видят за собствената си страна.

Това е укрепване на морала за Украйна и психологически удар за Русия.

Това е по темата за нахлуването. Има много много неща, свързани с Украйна в този конфликт. Едно от тях е атомната електроцентрала в Запорожие, която беше център на вниманието миналата година. Имаше много страх, глобални опасения за бъдещето или за рисковете около тази атомна електроцентрала, която е окупирана от руснаците.

Сега Украйна твърди, че в АЕЦ Запорожие е започнал пожар. Има ли риск от радиация? Какво знаем за ставащото там?

Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Международната агенция по атомна енергия иска да получи достъп, за да може да провери какъв е източникът на пожара и каквито и да е последици.

Те заявяват, че "за момента няма следи от повишено ниво на радиационен риск", но има дискусии относно какво е предизвикало пожара. Има сведения, според които става дума за атака с дрон и от Международната агенция по атомна енергия са много притеснени, за да не се превърне тази атомна електроцентрала в място на боеве. Те искат да знаят какво е причинило това и какви са щетите.

Интервюто може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 44. Ранените украинци и французи.
47
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До укровермахта Ще ги избият колкото руските мишоци превзеха Киев за 3 дни.
46
6
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
В знак на добра воля, поради лошото време, руските офицери героично дезертираха а руските войници победоносно се предадоха. Ама така, героично.
45
10
 
12
 
! Отговори
укровермахта преди 1 месец
как само си го вкараха украинците с това нахлуване, ще ги избият като мишоци заедно със западните наемници които си мислят, че отиват да пострелят в някое стрелбище.
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 31Че то и бг армията можеше да превземе тази руска област.
43
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците изнасят ранените в колички за картофи. Има видео и снимки. Самая могучая армия
42
5
 
12
 
! Отговори
До Верту преди 1 месец
Какъв Берлин, колега? Те вече са на Ламанша, а Берлин, Лисабон, Париж, Варшава са история. ;)
41
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Москва скоро ще има украински военни за да бъде гарантирана сигурността на Украйна. Украйна трябва да подсигури западната си граница.
40
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БългаринСъвсем нормално е.Все пак никой не иска украинец да му краде вещите.
39
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Над 70 машини военна техника, предимно натовка е унищожена само за днес. Цели колони горят. Украинците бягат и изоставят ранените. Някой се крият и предпочитат да се предадат в плен.
38
12
 
11
 
! Отговори
Трагедия преди 1 месец
за Рассия. И Ленин вече не може да им помогне. Руснаците са безкрайно щастливи, че стават европейци, а не отново азиатски монголоиди.
37
12
 
14
 
! Отговори
Верту преди 1 месец
Копейки,храбрите руски солдати на чело с велият крал-късокрак Путин,стигнаха ли вече до Берлин?
36
2
 
9
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 месец
До 22. РУСороб вие на луна. Ти да не искаш да кажеш, че Зеленски е руснак. Щото перефразираш дуби на Бисмарк за Русия.
35
19
 
10
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Аз хиляда пъти писах тук, че войната ще се обърне. И украинските аскери ще забият жълтосиньото знаме над Кремъл. А по улиците на Москва ще патрулират украински танкове и солдати. Ама тогава никой не ми вярваше. Е СЕГА УВЕРИХТЕ ЛИ СЕ, ЧЕ СЪМ ПОЗНАЛ И ВИ КАЗВАХ ИСТИНАТА? Видяхте ли какво стана? А?
34
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
К0пейкаджиите са тежки лузери през целия си живот от раждането до края са обречени да са гумаджии, бояджии, шпакловчици, плочкаджии и автомонтьори
33
14
 
9
 
! Отговори
Планът преди 1 месец
на актьора, сработи. Русия на нейна територия е в шаш и паника. Джуджетата не знаят къде са укрите и къде своите. Сами ще се изпотрепят. Перфектен хит на Зеленски и неговите генерали.
32
7
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
В момента има някакъв бум на доброволците в руската армия. За седмица има над 10 хиляди записани доброволци. Освен това Русия там изпраща в момента в пъти повече военни и техника от тези, с които разполагат украинците. Аз даже не мога да си представя как руския народ оставя жив управника, който няма да се бори за тези изконо руски територии, а ще ги търгува. За Украйна всичко свърши.
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква разменна монета? Тези терористи са на няколко дни живот. Влязоха в пуста територия с мирни жители и нещо много си повярваха. В първия момент, в който се сблъскат с руската армия и ще избягат или ще ги избият.
30
1
 
17
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Няма много информация за развитието на ситуацията!!! Хахаха всичко във едно изречение добрият хохл е умрелият хохл! Да живее Русия и смърт за всички укройнци!!!
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Курск вече е под контрол на ВС на РФ