Ще се превърне ли Курск в разменна монета при преговори между Украйна и Русия?

За първи път чуждестранна армия е на руска земя от Втората световна
13 авг 2024 21:35, Анисия Иванова
172
Ще се превърне ли Курск в разменна монета при преговори между Украйна и Русия?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отне известно време да станат ясни подробности около нахлуването на Украйна в руската Курска област. Нямаше официално потвърждение от Киев, но там намекнаха за него. Какво знаем? Какво казват военните? Колко значимо е това?

Коментар на Том Халпин пред Bloomberg.

Може да се каже, че имаше голям шок в Кремъл при това развитие на събитията във войната. Трябва да припомним, че това е първият път, когато чуждестранна армия е на руска земя от Втората световна война насам, коментира Том Маккензи от Bloomberg.

Президентът Владимир Путин изглеждаше доста мрачен, когато получаваше доклади от военните миналата седмица и началникът на генералния щаб го уверяваше, че вече се справят с това.

Със сигурност Русия бърза да пренасочи подкрепления – танкове, артилерия и войници – за да се опита да удържи фронта и да отблъсне нахлуването на Украйна. Засега не са успели и има доказателства, че Украйна се опитва да увеличи присъствието си на руска територия.

Изглежда като високо рисков ход от страна на Украйна. Има ли яснота за това какви са целите им?

За момента не разкриват много. Има всякакви теории. Една от тях е, че те просто се опитват да отклонят натиска от фронта на изток, като принуждават Русия да премести резерви и ресурси обратно на собствената си територия, за да се противопостави на това нахлуване.

Има други теории, в които се предполага, че те се опитват да завладеят територия, за да я използват като разменна монета по-нататък срещу Русия. Както знаете, Русия е окупирала част от Украйна. А това може да е оказване на натиск върху Русия, като се прати войната при руснаците.

Десетки хиляди руснаци са избягали от бойните действия. Руските държавни медии се опитват да омаловажат това нахлуване като се подчертава колко помощ получават хората, които бягат от домовете си. Това не са картини, които руснаците очакват да видят за собствената си страна.

Това е укрепване на морала за Украйна и психологически удар за Русия.

Това е по темата за нахлуването. Има много много неща, свързани с Украйна в този конфликт. Едно от тях е атомната електроцентрала в Запорожие, която беше център на вниманието миналата година. Имаше много страх, глобални опасения за бъдещето или за рисковете около тази атомна електроцентрала, която е окупирана от руснаците.

Сега Украйна твърди, че в АЕЦ Запорожие е започнал пожар. Има ли риск от радиация? Какво знаем за ставащото там?

Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Международната агенция по атомна енергия иска да получи достъп, за да може да провери какъв е източникът на пожара и каквито и да е последици.

Те заявяват, че "за момента няма следи от повишено ниво на радиационен риск", но има дискусии относно какво е предизвикало пожара. Има сведения, според които става дума за атака с дрон и от Международната агенция по атомна енергия са много притеснени, за да не се превърне тази атомна електроцентрала в място на боеве. Те искат да знаят какво е причинило това и какви са щетите.

Интервюто може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пожарът са го запалили украинците. Както видяхте пожара гореше отвътре.
27
2
 
4
 
! Отговори
промяна в плана преди 1 месец
АЕЦ Курск за 2 дни... сто тай стана?
26
9
 
21
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
Укрофашистите настъпиха мотиката.
25
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Твърдо Не! Това са си " планове", на НАТО и Евреина!! Русия няма да допусне това! Въпреки че сега разбираме,че в Русия Няма " Комунизъм"! Там си живеят по добре от демокрацията! Това да нямаш армия на Границите си,означава че Не е както в Китай примерно!-:) Но ще се съвземат руснаците Споко!-:) По трудният начин ще се случат нещата,но Ще се Защитят! Гаранция!-:) Уравновесен и хладнокръвен е Путин!-:) Не " бърза" за нищо и никъде! Адмирации!!
24
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
3-дневната спец операция ще завърши с разпада на руската к0чина
23
14
 
3
 
! Отговори
Фъргай атома преди 1 месец
...по Масква и конець фильма.
22
10
 
9
 
! Отговори
РУСороб вие на луна преди 1 месец
За Зеленски е характерно, че всяко негово предложение е по-лошо от предишното, но по-добро от следващото.
21
12
 
1
 
! Отговори
Шеф преди 1 месец
Ей к0пейки ще ви уволнявам ве майкавипростадаеба
20
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците тренират усърдно бягане с препятствия за състезанието Масква-Владивосток.Тик -Ток бойците Кадировци са фаворити
19
2
 
15
 
! Отговори
кримки преди 1 месец
До До 11 "Украйна е силна и мачка" ------------ да, силна и мачка .(. на руснаците с гз. Започвам да си мисля, че хохалите са мазоохисти... тамън няколко пъти вече го ядоха с подобен род изпълнения и продължават да хвърлят мъжете си на сигурна смърт..
18
1
 
6
 
! Отговори
Не, преди 1 месец
Не!
17
1
 
11
 
! Отговори
Малък Праз преди 1 месец
Краткият отговор е НЕ!
16
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето с това Путин ще влезе в история. Не с с това, че е възродил Русия, че е върнал нейното могъщество, че е направил страната привлекателно място за живеене, че е подобрил благосъстоянието на населението, нищо от това не се случи. А с това, че в 21 век започна война на територия на Европа, че остави в руини стотици градове и села в съседна страна, че изби стотици хиляди свои и чужди войници и мирни граждани.
15
13
 
6
 
! Отговори
Пригожин преди 1 месец
Гледам и се радвам. Путин нищо не може да направи, нито пияните му генерали и фелдфебели. Играта загрубява и отива на капо при три без коз за Украйна.
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така ще стане. Украйна ще каже: Изтеглете се от Донбас и ние ще се изтеглим от Курск.
13
20
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
Унищожен е на дедо ти Ояя, щото са го изяли червеите в гробищата. Украйна е силна и мачка
12
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като заградят Укрите и нямат къде да бягат и ще станат пушечно месо. Самоубийствена мисия!
11
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не, няма да се превърне! Руснаците го казаха - край на всякакви преговори! Всичките 5 или 10 000 или там колкото са хохалите навлезли в Русия ще бъдат бавно, но сигурно утилизирани, а с тях и последната надежда на 404 да остане държава. Докато тече утилизацията, Русия ще продължи напредването по целият останал фронт. Вече бе пробита отбранителна линия от 2014, която е в пъти по-силна от всичко останало зад нея. Хохалите много добре знаят, че са обречени и го играят ва-банк.
10
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нова година украински войски ще маршируват на Цървения площад! А Путин ще бъде позорно обесен пред тях!
9
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да ви светна че над 50% от влезлите в Русия са унищожени осталите няма да попаднат в плен или обкръжение защото за наемници франсета и поляци всички ще наторят руската земя. Целта им е била да завземат Курската Атомна елетроцентрала ана едни срочно служещи момчета граничари са им дали такъв отпор че ги задържат 12 часа .