Нахлуването на Украйна в Курска област преобърна сценария на Путин

Киев е наясно, че Путин не може да остави нещата така
15 авг 2024 21:52, Елка Василева
523
Нахлуването на Украйна в Курска област преобърна сценария на Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Все по-масираното настъпление на украинските сили на руска територия е централна тема за западния печат. "Нахлуването на Украйна в Русия преобръща сценария на Путин" гласи водещо заглавие в американския в. "Ню Йорк таймс", а според британския "Гардиън" девет дни след навлизането в Курска област Киев е натрупал "психологическо и политическо предимство", но е поел риск, като руският президент Владимир Путин "няма да остави нещата така".

Още по темата
Реалността на 130 000 разселени руснаци и хаотичната реакция може да засегнат официалната линия на Кремъл, че Русия неотклонно върви към победа, отбелязва "Ню Йорк таймс". "Семейства, бягащи от настъпващите украински войски, потърсиха подслон при непознати. Руски родители се страхуват, че децата им може да бъдат изпратени на фронта", пише в свой репортаж изданието.

"Ню Йорк таймс" описва как Путин "прелиства бял тефтер на излъчено в понеделник по телевизията кризисно заседание, четейки на глас от ръкописни бележки, което предполага, че неговите съветници не са имали време да напишат реч вместо него, както обикновено правят". Вестникът допълва, че изненадващото нахлуване на Украйна миналата седмица не е променило цялостния ход на войната, но вече е нанесло удар по Русия, не само заради завзетата територия. То поставя правителството в Москва и руското общество, които до голяма степен се бяха адаптирали към войната, в нова ситуация на непланирани решения и несигурност.

Американското издание отбелязва още, че Путин "не е казал нищо за нахлуването, след като се срещна с представители на службите за сигурност и на регионални власти" - това е била "напрегната среща, на която президентът в един момент смъмри губернатора на Курска област (изпълняващия длъжността Алексей Смирнов - бел. ред.) за изнасяне в публичното пространство на данни за дълбочината и ширината на настъплението на Украйна" на руска територия. Според "Ню Йорк таймс" нахлуването на украински части в Русия на 6 август е било за Москва също толкова шокиращо, колкото и бунтът на наемниците на Евгений Пригожин в края на юни миналата година (собственикът на частната военна компания "Вагнер" загина два месеца по-късно в самолетна катастрофа).  

Друго американско издание - "Вашингтон пост", акцентира върху информацията, че украински дронове са нанесли удари по четири руски военни летища. "След като изпратиха подкрепления към Курск и обявиха "антитерористична" операция, руските сили така и не успяха да спрат започналото преди девет дни нахлуване", пише вестникът. Украинските сили продължиха голямото си трансгранично настъпление в Курска област в Русия втора седмица, завзели са още земя, пленили са нови руски военнослужещи и са унищожили изтребител Су-34 при атаки срещу военни летища, допълва "Вашингтон пост".

Вестникът цитира главнокомандващия украинските въоръжени сили Олександър Сирски, според когото в украински плен са повече от сто руски войници. Цитирани са думи и на украинския президент Володимир Зеленски, който казва, че те ще бъдат разменени за украински военнопленници. За "Вашингтон пост" ключово е и изявлението на вицепремиера на Украйна Ирина Верешчук, обявила вчера, че украинските военни планират да отворят хуманитарни коридори, които ще позволят на мирните жители от контролираните от Киев руски региони да се насочат към други места в Русия или към Украйна.

Според британския в. Гардиън "офанзивата на Украйна в Русия носи психологически и политически предимства, но Киев е наясно, че Путин не може да остави нещата така". Девет дни след нахлуването в Курска област украинските сили показват все по-голяма увереност, отбелязва изданието, чийто екип е разговарял с двама украински военнослужещи. Според тях се очаква армията им да превземе територии "навътре в Русия“, докъдето да достигнат маршрутите за доставки на храни и боеприпаси.

Украйна пое риск да налее ресурси в Курска област, когато знае, че Русия не отслабва натиска в Донецкия регион, посочва британският вестник, който обръща внимание и на информацията, че Путин е назначил Алексей Дюмин "начело на това, което Кремъл обяви за „контратерористична операция“ в Курска област. Дюмин е бивш телохранител на Путин, чиито задължения включваха да играе хокей на лед с президента, а някои дори го смятат за евентуален негов наследник в Кремъл, посочва британският вестник.

Военният опит на новия ръководител може и да е ограничен, но изборът на приближен човек подсказва колко голямо значение отдава Путин на задачата да се справи с нахлуването, посочва "Гардиън".

Според вестника Украйна ще трябва да спечели много повече територия от 1000 квадратни километра, обявени от Зеленски и Сирски, за да извърши размяна на територия с Москва, като се има предвид, че Русия контролира около 18% от Украйна - площ приблизително с размера на Португалия. "Предимствата на операцията засега са психологически - нанасят удар по представата за Путин като за железен лидер и повдигат духа в Украйна, и политически - показват на европейските правителства и, може би най-важното, на гласоподавателите в САЩ, че милиардите военна помощ за Киев не са загуба", пише Гардиън.

За американския в. "Уолстрийт джърнъл" акцентът е, че "Русия изтегля някои сили от Украйна в отговор на украинското нахлуване в Курска област". От тази информация от американски представители вестникът прави заключението, че Москва преразпределя силите си в инвазията в Украйна. Представителите на САЩ казват за "Уолстрийт джърнъл", че във Вашингтон все още се опитват да определят значението на хода на Русия и не уточняват колко военнослужещи е прехвърлила Москва от украинския фронт в Курска област.

Оценката на военната ситуация от страна на САЩ подкрепя твърденията на украински официални представители, които казаха, че изненадващото нахлуване на руска територия миналата седмица е отклонило руските сили от Украйна, където предимството на Москва в човешка сила и оборудване ѝ позволи да завземе населени места в няколко области, обобщава "Уолстрийт джърнъл".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от Русия
Ще врътнат ли кранчето за природния газ от Русия през Украйна за Европа?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
388
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
и не се срамувайте да пишете за ПОКРОВСК.
387
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И всичко това благодарение на великият главнокомандващ, стратег,геополитик, ловец, писател,плувец,рибар, кагебист,таксист,баскетболист, строител четвърти разряд и патриот,шахматист,хокеист и главен мечкадар Владимир Владимирович Путин!
386
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Расианите смело и мъжествено се предават,а УКРИТЕ страхливо им вързват тиксо на главите!
385
2
 
3
 
! Отговори
Няма напразно убити преди 3 седмици
Навлезналите във Русия щели да бъдат безпощадно убити -- ама във съотношение един украйнец поне 5 руснака-- защото това са истински войници със оръжие които ще се окопаят и за да ги ликвидират руснаците малко ще се изпотят ! Те и сега руснаците напредват ама дирята която оставят е мноооого кървава ! И винаги е била такава зашото те винаги побеждават със численост ,а не като войници водени от моещи генерали ! Такива победи никоя майка не желае-- сега крият убитите после всичко ще лъсне !
384
9
 
4
 
! Отговори
Сценарист преди 3 седмици
Да,преобърна,,сценария на Путин".Сега разгромът на укра ще бъде много по-бърз и безпощаден.А,нещастниците,които ,,влязоха лесно"на руска територия вече няма да излязат от там.
383
5
 
9
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 седмици
Руснаците в Курска област за шокирани от украинската армия. Те са очаквали да дойдат натовски нацистки биокиборзи с черна магия, а те дошли украинци да им раздават вода и суха храна и да им кажат в коя посока да се евакуират. Руснаците останали в шок от кремлинската дезинформация, която им е била налагана до сега.
382
7
 
8
 
! Отговори
пътник преди 3 седмици
Стара ви е информацията.ВСУ не настъпва, вече отстъпва, изтласкани са от 5 населени места,губят по 300 бойци на денонощие само в това направление, два HIMARS -а са дали фира и т.н.Украинците са се опитали да нахлуят в Белгородска област, ама ядец, руснаците са били подготвени , отстрелвали ги като на стрелбище.А и нищо не пишете за Искандера , който удари Ген.щаба на ПВО на Украйна?
381
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хуморът е пълени - нашенският мисирок е наясно със сценария на Путин. Голям смях, наистина!
380
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой ви обеща, че това нахлуване не беше част от този същия сценарий? Дори е логично - отклоняване на най-елитните украински войскови части към североизточните блата, за да се получат от другата страна важните територии по пътя за важните Харков и Одеса. Между впрочем в момента горе към Курск вече се води само партизанска война.
379
6
 
1
 
! Отговори
ПЕТКО КАТЪРА преди 3 седмици
Имаше споразумение да не се пипа газопровода и станция Суджа,даже в станцията имаше украински специалисти.И руснаците с ,цялата си наивност (или злонамерените действия на някои генерали),оставили направлението без грам защита!Е,излигахме ги,ама те бързо се учат,следващ път едва ли ще има!
378
9
 
3
 
! Отговори
а сегаде преди 3 седмици
Аз ако съм на Путин ще пусна един Nuke нa Украйна . В момента Русия е в ситуация на USA and Pearl Harbor. На Щатите им се разминаха двете бомби в Япония ., не виждам сега какъв е проблем за Русия да пусне една две ракети по 20 мегатона
377
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И накрая Путин като Садам Хюсеин или Бен Ладен...
376
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Специално европейците трябва да са много залупени, ако не виждат, че се увеличи възможността Путин да удари Украйна с тактическа ядрена бомба. Но за американците това няма значение и те си плямпат.
375
11
 
15
 
! Отговори
401 преди 3 седмици
Обикновените руснаци трябва да почнат да страдат и да усетят ужаса на войната, че да се осъзнаят
374
10
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Преобърна го да. Сценарият беше да се вземе Донбас. Сега вече сценарият е Киев.
373
6
 
9
 
! Отговори
Как се преобръща преди 3 седмици
нещо, което не знаете в каква форма съществува? :D Планът на Путин е като котката на Шрьодингер - никой не знае какъв е докато самия Путин не го направи обществено достояние. Останалото е спекулация.
372
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В понеделник руските войски че са там тогава да видим Зеленски накъде че бяга
371
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 475 Товарищ русофил, няма А няма и Б. Целта е отстраняването на Путин и неговата гвардия насилници ФСБ, ФСО, ОМОН и т.н. труповете които показват украинците са все на тези путински банди, което значи че руските армейски генерали чакат Украйна да ги освободи от идддиота Путин. Пък ако е нужно за тази цел ще пуснат украинците и в Москва.
370
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин жестоко ще си отмъсти разрушавайки някоя детска болница или в по лекия вариант някой супермаркег в Украйна. Толкова са руските възможности, до толкова им стига и акъла.
369
18
 
12
 
! Отговори
Русофил преди 3 седмици
Защо всички путлерофашисти са и хомосексуалисти? Вярно, че учените доказаха, че синдрома на Даун и русофилията са в резултат на едно и също генетично увреждане и, че русофилията процъфтява сред ромите отдадени на кръвосмешение, но пак не обяснява хомосексуалността им? Или може да се дължи на факта,че вожда им е такъв и те гледат да копират от нея.