Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област

Планира коридори за евакуация към Русия и към Украйна
15 авг 2024 08:23, Елка Василева
797
Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област
Снимка: архив, БГНЕС

Високопоставени представители на Киев обявиха, че Украйна създава "буферна зона" в руската Курска област и планира да организира доставяне на хуманитарна помощ и отваряне на коридори за евакуация на мирни жители в двете направления - и към Русия, и към Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с висши длъжностни лица, за да обсъдят хуманитарната ситуация и евентуалното установяване на военна администрация на териториите, завладени от украинските части при трансграничното им настъпление, започнало на 6 август.

"Нашият военен план е... да отворим хуманитарни коридори за евакуация на мирни жители и по посока Русия, и по посока Украйна", написа вицепремиерът Ирина Верешчук в приложението "Телеграм".

Киев планира да уреди достъп на международни хуманитарни организации, сред които най-вероятно ще влязат Международният комитет на Червения кръст и ООН, заявиха представители.

"В "буферната зона" ще бъдат осигурени храна, лекарства и други неща, необходими за мирното население", заяви омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец в "Телеграм". Той добави, че "е участвал в заседание с украинския президент Володимир Зеленски, по време на което са били обсъдени стабилизиращи мерки в Курска област", информира Укринформ.

Омбудсманът каза, че докато упражнява правото си на самоотбрана по силата на Чл. 51 от Хартата на ООН, Украйна има право не само да се защити, но и да се съобрази с всички международни конвенции и изисквания на международното хуманитарно право. "За нуждите на самозащитата нашите военни създадоха "буферна (санитарна) зона" в Курска област", написа в "Телеграм" Лубинец, цитиран от Укринформ.

Зеленски заяви, че украинските сили "спазват стриктно" международните конвенции и хуманитарното право.

"Безопасност, хуманитарна помощ, установяване на военна администрация, ако е необходимо", написа държавният глава в приложението "Телеграм", публикувайки видео от заседанието си с високопоставени представители на Киев.

Украйна каза вчера, че нейното трансгранично настъпление е достигнало до два километра навътре в руската Курска област от началото на деня и че войските са изтласкали окончателно силите на Москва от пограничния руски град Суджа.

Месеци наред руските сили обстрелват пограничните украински области от близки до тях свои територии, включително и от Курска област, припомня Ройтерс.

"Създаването на буферна зона в Курска област е стъпка, която има за цел да защити нашите погранични населени места от всекидневни вражески атаки", написа министърът на вътрешните работи Игор Клименко в "Телеграм".

Руският президент Владимир Путин използва същата терминология по отношения на новия фронт, открит от руските сили в североизточната украинска Харковска област през май тази година, посочва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Още от Русия
Русия ще евакуира още хиляди хора от Курска област
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
560
0
 
7
 
! Отговори
Рая Назарян преди 3 седмици
>>>Я дa видим пъpвo пpoблeмитe на нaшия цигaн-милициoнepckи KЛ03ET-БГ!!!:=> tiny.cc/VerokA >>>ПP0CTИ-БГ-Oвцeee, чakaмe ви нa лaйнoмopиeтo!!! >>>Тyk, okoлo пoмийнaтa ямa Чepнo Mope, cмe ви пpигoтвили нeпoвтopими и нeзaбpaвими пpeживявaния kaтo: >>> -вkиcнaли пpeтoплeни мaнджи тип миш-мaш c пpoдykти oт koфитe зa oтпaдъци!!! >>> -диapия и cмpaд, плaжoвe бъkaщи oт kъpлeжи и koмapи, и ЛAЙHЯHO MOPE-KЛOAKA гъcтo нaceлeнo c гъби, виpycи и бakтepии дoнeceни oт лaйнaтa нa МАHГАЛИTE-CBOДHИЦИ!!! >>>ПP0CTИ-БГ-Oвцeee, чakaмe ви нa лaйнoмopиeтo!!! >>>ДАААAA!!!
559
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пyтapaната нали искаше буферна зона - на ся безплатно му я правят, ко реве
558
3
 
3
 
! Отговори
именно де преди 3 седмици
Ами да, изпълнява се заповедна на руското командване. Сега просто няма начин всички да не са доволни.
557
8
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
Груба грешка е инвмазията в Курска област !!!!...Някъде другаде требеше да я направат укрите...Курск и ОБЛАСТТА са БЕЛЯЗАНИ с "проклятие" за всеки агресор !!!...На Зеленясалия му туриха клупа на врата...
556
5
 
10
 
! Отговори
мдаааа дааа преди 3 седмици
След всеки контранаступ на ycpите се действа... КРЪГОМ И ПАК НАПРЕД!!!След ланшния наближават Киев...А след сегашния ще гонят Лвов...
555
3
 
9
 
! Отговори
Колега преди 3 седмици
И за руснаците пускат по едно изречение във всяка статия. Че бомбели украинците в суми ама не уточняват че една бомба не пада на полето я директно у казармата с 350 човека айде със се тухлето
554
7
 
12
 
! Отговори
До 20 % нормални тук преди 3 седмици
Ясно че тече някаква страшна дезинформация тук. Говори се какво правят некви бивши украинци не се дава никаква информация какво казват руснаците. За тази ли демокрация ни плашеше дядо Тошо в Правец като деца. Че американската демокрация е като диктатура
553
5
 
5
 
! Отговори
С чужда пита преди 3 седмици
Коридори ще прави - няма по-наг.л. о същество!
552
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
буферната зона е на зеления отзад -продажно американско коп еле
551
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зеления клоун си повярва, че е велик. От белия прах ще да е.
550
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А новини от украинския фронт има ли? Какво става на Покровско направление. Окопават ли се гражданството украинците или бягат.
549
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А в същото време Филип Киркоров по чорапогащник се клечи някъде в Москва.
548
9
 
4
 
! Отговори
Рамзан преди 3 седмици
Ще снимам в Тикток до последния расианин в Курск!
547
12
 
17
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 седмици
Киев нищо не може да обявява, освен капитулация.
546
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Загубите на Украйна в Куркска обл. възлизат на повече от 390 военнослужещи, произведен в САЩ танк M1A1 Abrams, две произведени в САЩ бойни превозни средства на пехотата Bradley, три бойни бронирани машини, шест автомобила, произведена в САЩ 155-mm гаубица M777 и 152-mm Гаубица Мста-Б, три 122-мм гаубици Д-30 и 105-мм гаубица М-119, произведени в САЩ. Така че украинските въоръжени сили нямат абсолютно нищо свое, само воюват с чуждо оръжие и успешно развалят репутацията му.
545
8
 
20
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Руснаците преди 3 години: "Ще направим парад за 9ти май в Киев."Руснаците днес: "Копаем окопи и изтласкваме врага от Курск"
544
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ципсо-то си бута опорките и в днес.бг Тотална дезинформация, укрите ги изтребват като *** - Зельо направи подарък на Путин, навря си остатъка от "армията" в чувал.
543
16
 
12
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Няма такова наакване като руското в историята. Тръгнаха да превземат Киев за три дни и след 3 години са в Курск
542
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво трябва да стане да ми се хване минуса на поста "Повече от 2000..." , защото написаното е лъжа.
541
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Безаналогово 562 - Не е така, в Израел е редовна практика ))