Русия скочи на Украйна, подготвяла провокации в Курската АЕЦ

Киев отрече подобни намерения
17 авг 2024 22:10, Стела Стоянова
241
Русия скочи на Украйна, подготвяла провокации в Курската АЕЦ
Снимка БГНЕС, архив

Русия обвини Украйна, че се опитва да атакува Курската АЕЦ и да хвърли вината за тази "провокация" върху Москва, предаде Ройтерс.

Киев отрече да има подобни намерения и нарече изказването на руските власти "налудна пропаганда".

Украйна започна настъпление в западната руска Курска област на 6 август и се опитва да промени в своя полза динамиката на войната, която продължава вече две години и половина, коментира Ройтерс.

Руското министерство на отбраната заяви, че ще отговори сурово на всяка атака срещу Курската АЕЦ, която остава под руски контрол.

"Виждаме още една вълна от налудна руска пропаганда за предполагаеми украински планове за използването на "мръсни бомби" или за атака срещу атомни централи. Официално отхвърляме тези твърдения", написа в социалната мрежа "Екс" говорител на украинското външно министерство. "Украйна няма нито намерението, нито способността да предприема каквито и да е подобни действия", допълни говорителят на дипломатическото ведомство.

Руската държавна компания за атомна енергия "Росатом", която управлява и контролираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна, също обвини Киев, че заплашва сигурността на двете централи, съобщи РИА Новости, без да представи никакви доказателства.

Междувременно началникът на "Росатом" Алексей Лихачов обсъди по телефона ситуацията с ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси и го покани да посети централата в Курск, пише БТА.

Русия и Украйна многократно се обвиняваха взаимно в опити за саботиране на работата на Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В момента всички шест реактора са изключени, но централата се нуждае от външно захранване, за да поддържа системата за охлаждане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още по темата: УкрайнаАЕЦРусия
Още от Русия
Украйна разруши стратегически важен мост над река Сейм
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
8
 
! Отговори
Магелан преди 4 седмици
До *** кръгал.Явно си заслужаваш псевдонима след като мислиш че украинците нямали кауза като нахлуха в Русия. Каузата е една.Да заменят територии при едни мирни преговори.
160
5
 
22
 
! Отговори
Идиот кръгъл преди 4 седмици
"Проблема на Украинците, е че нямат никаква кауза.... " влез в моята къща, за да разбереш "каузата" ми, ако ти стиска!!!
159
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Крадецът вика дръжте крадецът.
158
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Проблема на Украинците, е че нямат никаква кауза. За какво се борят и дават свидни жертви? Искат да стигнат Москва ли? Само преди 3 години имаше директен влак между Киев и Москва. В Москва има гара Киевская. Качваш се на влака и си там. Защо ти трябва да даваш хиляди жертви за да стигнеш Москва? А? За какво ви е тази АЕЦ и ако нахлуете тама какво ще стане? Нов Чернобил?
157
10
 
24
 
! Отговори
..та както казвах.. преди 4 седмици
когато и да унищожиш монголоиден рушкиФашизоид и русофил....е все късно, но необходимо!!!
156
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Украинците безуспешно атакуваха запорожката аец цели 2 години и не успяха дори пукнатина да и причинят. Каквото са строили руснаците е бетонно. Освен това всичките им обекти са дублирани и затова е сложно да им се прекъсне изцяло тока, водоснабдяването и прочие. Пак гадните руснаци го строили всичкото им. Украински неблагодарници. Руснаците им подариха територия, заводи, направиха ги най-разглезената съветска република и ето на какво получиха.
155
5
 
19
 
! Отговори
Хи хи рушия преди 4 седмици
е въздух по налягане.....но "скочила". Да гледа да не падне от високо... дано.
154
5
 
14
 
! Отговори
Who gives a fuck преди 4 седмици
какво "разведката казва"....идиотКръгъл, украинците имаха две години и половина да го направят и НЕ го направиха. Други "идеи" да има "развеТката"?
153
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
204, разведката казва, че планът на укро-бандерата е да нанесат удари по хранилищата за ядрени отпадъци на Запорожската и Курската АЕЦ, да предизвикат ядрено замърсяване и да обвинят Русия за това. Западът в един глас ще подкрепи Просрочения.
152
7
 
13
 
! Отговори
братята украинци преди 4 седмици
опятПреебаха недораслия на краснаяСволоч
151
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нищщо не могат да направят на никаква АЕЦ. То нали трябват специалисти за това, а не нацисти. Нека влязат и да ги запечатат вътре. Каато свършат храната, ще потропат по вратити с горещи молби да ги пуснат да излязат малко на чист въздух
150
10
 
5
 
! Отговори
ароматния пръч преди 4 седмици
То друг няма да го направи,няма как руснаците сами да си обстрелват войдсите в Запорожие,колкото и да го твърдят укрите,кжитж и със Северен поток твърдят,че нямали нищо общо.Укрите и да ги гръмнат вятъра е северозападен и да му мислят скандинавци,поляци и немци,както показа Чернобил у нас завишението бе стотици пъти под това при тях и далеч от опасните нива.Дреме ми,важнж и бшрото до и студена.
149
0
 
10
 
! Отговори
юр0чкЪ suck dick преди 4 седмици
несретник жалък.
148
18
 
7
 
! Отговори
Юри преди 4 седмици
По всичко личи че Украйна повече няма да съществува като държава, а България ще плати висока цена за действията си последните 4 години.
147
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Може ли такъв номер на Путин да му направят? Човекът 3 години събира войници за Украйна и сега да му напъхат един КУРск отзад? На 72 години е, кога ще прегрупира армията, кога ще смята, съобразявайте се малко!
146
5
 
3
 
! Отговори
?? преди 4 седмици
А бе, кога хохлите щяха да обкръжават Москва? Тия дни ли ще е?
145
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Зеленият наркоман ще затрие Европа за американските интереси.
144
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Укронацистите и бг робите на НПО-та не спят за да пишат по форумите. Защо пишат, а не тръгнат към Курск и Донбас.
143
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Рассия е обявена Священная асвабадителньна война.Путин в изявление по радиото е заявил :Наше дело правое,мъй ще победим.После е поръчал още един тир с памперси.
142
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русия се е обърнала за съдействие към арменския поп.Очакват си сурови санкции срещу агресора Украйна...