Русия скочи на Украйна, подготвяла провокации в Курската АЕЦ

Киев отрече подобни намерения
17 авг 2024 22:10, Стела Стоянова
241
Русия скочи на Украйна, подготвяла провокации в Курската АЕЦ
Снимка БГНЕС, архив

Русия обвини Украйна, че се опитва да атакува Курската АЕЦ и да хвърли вината за тази "провокация" върху Москва, предаде Ройтерс.

Киев отрече да има подобни намерения и нарече изказването на руските власти "налудна пропаганда".

Украйна започна настъпление в западната руска Курска област на 6 август и се опитва да промени в своя полза динамиката на войната, която продължава вече две години и половина, коментира Ройтерс.

Руското министерство на отбраната заяви, че ще отговори сурово на всяка атака срещу Курската АЕЦ, която остава под руски контрол.

"Виждаме още една вълна от налудна руска пропаганда за предполагаеми украински планове за използването на "мръсни бомби" или за атака срещу атомни централи. Официално отхвърляме тези твърдения", написа в социалната мрежа "Екс" говорител на украинското външно министерство. "Украйна няма нито намерението, нито способността да предприема каквито и да е подобни действия", допълни говорителят на дипломатическото ведомство.

Руската държавна компания за атомна енергия "Росатом", която управлява и контролираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна, също обвини Киев, че заплашва сигурността на двете централи, съобщи РИА Новости, без да представи никакви доказателства.

Междувременно началникът на "Росатом" Алексей Лихачов обсъди по телефона ситуацията с ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси и го покани да посети централата в Курск, пише БТА.

Русия и Украйна многократно се обвиняваха взаимно в опити за саботиране на работата на Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В момента всички шест реактора са изключени, но централата се нуждае от външно захранване, за да поддържа системата за охлаждане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още по темата: УкрайнаАЕЦРусия
Още от Русия
Украйна разруши стратегически важен мост над река Сейм
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
6
 
12
 
! Отговори
Споко преди 4 седмици
72-годишният разведен пенсионер Путин ще оправи семейните ценности по света
120
16
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 4 седмици
Ако някой си мисли,че Русия е без Никакъв изход в сегашната ситуация.Жестоко се лъже!!!-:) И между другото,си мисля че Путин е Много търпелив човек се оказва!-:) Да си ръководител на такава огромна държава,са нужни Топки! И бъдете сигурни,че Путин Ги Има! В момента гледа сеира на Хохлите! До къде могат да стигнат! В Украйна Руската Армия си върши работата! А тези,които " налазиха" В Русия,може да ги стигне ядро с малък заряд! Нищо не е свършило! Руснака Лесно се Не дава!!Войнствена нация!!-:)
119
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Самата русофобия, работи на пълни обороти срещу европейските държави и е използвана за прикриване на престъпления, корупция, убийства, за грабеж, за ограничаване на правата на гражданите, фирмите, държавите и какво ли още не! Не може една малка групичка русофоби, зад която се крие не точно русофобия , а определени интереси и техните марионетки повтарящи лъжлива пропаганда, да командват остналите хора! И русофилията или друга -филия, каквато и да е тя, не е престъпление!
118
6
 
8
 
! Отговори
82 ОМБр преди 4 седмици
Не ме мисли ти мен,мисли си Просията.
117
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
не може да се има доверие на путин -- лъже руснаците, прикрива американците и не работи ефективно за държавата си.
116
2
 
4
 
! Отговори
До 149 ОБМР преди 4 седмици
Явно при теб нещата са много сериозни не става само въпрос на комплекси,а си за връзване
115
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
сащ предизвикаха катастрофата в чернобил, украинските проксита се държат като отвързани и искат да ви навредят. А вие защо прикривате сащ и не съобщавате това, в таен сговор ли сте ?
114
5
 
6
 
! Отговори
До 137 преди 4 седмици
Кой се интересува от мнението на просяците от задкарпатски Уркосран, явно не са разбрали,че ни боли тура за тяхното мнение да си гледат болното здраве
113
6
 
5
 
! Отговори
82 ОМБр преди 4 седмици
Европа и гладна-ако трябва ще стой,но русия ще загуби!!!
112
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Истината лъсна. Втората в света е безсилна, всеки влиза на парад в блатото! Пръв беше Хитлер, отблъснат на 200% с помощта на САЩ, втори беше Пригожин, а сега ВСУ направо са на почивка в жалката смешка Русия.
111
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Цяла Европа яде един сурав и курав и докато някои си правеха печалби от войната, други умираха за чужди интереси, чудесно, сега вече спускайте завесата и разкарайте Киевската фашистка власт, Русия да си я прибира и го лекува този нацистки цирей! А търговията между държавите , да се реанимира, русофобията да се изхвърли, защото е използвана за мръсни цели и умират хора!
110
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Голташка Русия става все по-жалка и по-жалка. Намеси ли се НАТО, тия смешни бедняци са на час живот. Напред към Курската АЕЦ! Тамън да леснат руските лъжи и СССР-ските опасни реактори там.
109
4
 
5
 
! Отговори
82 ОМБр преди 4 седмици
До 138 ...Може русия да е на страната на доброто!? Незнам всички подробности(малко хора,вероятно знаят голямата част от детайлите),но знам,че русия избра неправилен и високомерен начин да доказва правотата си!!!
108
3
 
2
 
! Отговори
Копейка кое преди 4 седмици
Ти беше по добре в Сомалия от сега ?
107
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ЗащоПрез соца нямаше бедни хора в централна и източна Европа, вие ги окрадохте и създадохте бедняци, не може да обиждаш и се сърдиш на населението, което е жертва на тези игри 1% доволни от заграбеното и 99% ограбени и недоволни, живеещи в страх!
106
3
 
3
 
! Отговори
Ау не преди 4 седмици
Украйна трябва да се държи прилично и да оставя Русия да обира ларвите щото Русия е все пак Самая Магучая
105
2
 
2
 
! Отговори
82 ОМБр преди 4 седмици
;))) Някакси ще се справя.;)))
104
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русия ще победи, длъжна е да победи, защото е на страната на правдата, няма нужда още години да гледаме този кървав филм на Зеленски, който гледахме през последните десетина години, баста! На украинците(колкото вече са останали), вече им беше заповядано, да приключват да воюват до края на годината! И Зеленски се подхлъзна!
103
2
 
4
 
! Отговори
82 ОМБр преди 4 седмици
Като не се върти там,ти и другите каскети защо се палите толкоз и неспирате с вашето "е сега вече"...дрън-дрън?
102
2
 
0
 
! Отговори
До 131 преди 4 седмици
Явно си изперкал съвсем не знам кой ще те лекува