Русия скочи на Украйна, подготвяла провокации в Курската АЕЦ

Киев отрече подобни намерения
17 авг 2024 22:10, Стела Стоянова
241
Русия скочи на Украйна, подготвяла провокации в Курската АЕЦ
Снимка БГНЕС, архив

Русия обвини Украйна, че се опитва да атакува Курската АЕЦ и да хвърли вината за тази "провокация" върху Москва, предаде Ройтерс.

Киев отрече да има подобни намерения и нарече изказването на руските власти "налудна пропаганда".

Украйна започна настъпление в западната руска Курска област на 6 август и се опитва да промени в своя полза динамиката на войната, която продължава вече две години и половина, коментира Ройтерс.

Руското министерство на отбраната заяви, че ще отговори сурово на всяка атака срещу Курската АЕЦ, която остава под руски контрол.

"Виждаме още една вълна от налудна руска пропаганда за предполагаеми украински планове за използването на "мръсни бомби" или за атака срещу атомни централи. Официално отхвърляме тези твърдения", написа в социалната мрежа "Екс" говорител на украинското външно министерство. "Украйна няма нито намерението, нито способността да предприема каквито и да е подобни действия", допълни говорителят на дипломатическото ведомство.

Руската държавна компания за атомна енергия "Росатом", която управлява и контролираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна, също обвини Киев, че заплашва сигурността на двете централи, съобщи РИА Новости, без да представи никакви доказателства.

Междувременно началникът на "Росатом" Алексей Лихачов обсъди по телефона ситуацията с ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси и го покани да посети централата в Курск, пише БТА.

Русия и Украйна многократно се обвиняваха взаимно в опити за саботиране на работата на Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В момента всички шест реактора са изключени, но централата се нуждае от външно захранване, за да поддържа системата за охлаждане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още по темата: УкрайнаАЕЦРусия
Още от Русия
Украйна разруши стратегически важен мост над река Сейм
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
1
 
! Отговори
До 132 преди 4 седмици
Тотално куку,тотал щета сте компексарчета
100
5
 
4
 
! Отговори
До 127 82 ОБМР преди 4 седмици
Явно не си наред с главата като всеки компексар.Какво стана с многохилядните протести срещу Русия , които посолството на Козяк щеше да организира срещу Русия,май не се състояха,и защо защото това не е проблем на България,а изборите са за България и това, което става тук ,и твоята Урколандия изобщо няма нищо общо с тях,Вземи и порасни света не се върти около нея,
99
3
 
7
 
! Отговори
? преди 4 седмици
Русия да спре кръвопролитията и да се откаже от загубените територии.
98
5
 
8
 
! Отговори
Защо преди 4 седмици
Шепата рус0р0би които постоянно лаят срещу Европа, САЩ и останалият цивилизован свят са второ и трето поколение лузъри. Отчаяни и озлобени че не стават за нищо в свободният свят те мечтаят отново България да се върне под руско робство където всички са еднакво бедни. Защо не заминат за блатото наречено русия и да се радват на истинската "демокрация" и "благоденствие" се питат нормалните хора.
97
4
 
5
 
! Отговори
82 ОМБр преди 4 седмици
Трупове ли!? Трупове много! Едните са за право на суверен избор(та ако щеш грешен,но собствен),а руските за новия медал на командира!!!
96
4
 
7
 
! Отговори
КУРСК преди 4 седмици
ЗА ПУТИН И РУСОФИЛИТЕ
95
5
 
3
 
! Отговори
Последни надежди преди 4 седмици
Нашите *** се надяват че ако, и то е голямо ако,Труъмп спечели ще помогне на блатнаиая. Те така се и надяваха преди за другите. Ето две от последните им надежди: Джорджа Мелони от Киев: "Това място е символ на провала на Москва и на гордостта на Украйна, то ни напомня, че има нещо по-силно от ракетите и войната и това е любовта към земята и свободата"Марин Льо Пен: "Дължим уважението и подкрепата си към украинската нация, която изтърпя агресията-Именно героичната съпротива на украинския народ ще доведе до поражението на Русия"
94
3
 
2
 
! Отговори
До 123 преди 4 седмици
Тя цялата ти Украйна върви надолу то опорки евтини пише, после като ви казваме,че не сте наред се сърдите
93
3
 
4
 
! Отговори
82 ОМБр преди 4 седмици
Да са гласували! Ако щът да заповядат септември до урните-ако ли не,да не църкат много-много,че стават за смях!
92
0
 
2
 
! Отговори
До112 преди 4 седмици
Значи просяците трябва да си ходят, екстра от кога го чакаме ,дано всички ти повярват
91
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
След като заплашват, разкарайте от там украинците бе! Украинците вече стреляха и централата димя сума време, време е, да разкарате укрите от там, просто ги махнете от него район!
90
8
 
3
 
! Отговори
До 119 преди 4 седмици
На тая украинска психиатрия ограда няма ли или то в цялата Украйна е така,аман от комплексари явно трябва и ние да ви научим кофите,за да се събудите
89
6
 
12
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 седмици
Руските хорошутки губят войната.
88
4
 
4
 
! Отговори
До 116 преди 4 седмици
И кой победи на изборите бе просяк и защо няма правителството,еми защото 70 не гласуваха хората е сега ти кажи това, какво е защото всеки ще ти каже ,че хората не искат да гласуват за тия дето се върткат около тоя и ония,и не става въпрос за никакво русофилство ,а за това което става в България като цяло,а ти си живей,че има нещо с твоята Урколандия
87
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Путин лапка големия украински Курск :):)
86
6
 
11
 
! Отговори
Очевидно преди 4 седмици
Новите опорки на рус0р0бите спуснати от посолството на "Драган Цанков" 28 са да наричат всеки който говори истината за вонящото блато наречено русия да го наричат украинец просяк.Това е зповед на тяхната шефка, другарката мутрофанова. Нашите русогъ*золзници са по зле и от московските калмуциии.
85
3
 
3
 
! Отговори
П. Сатърски преди 4 седмици
За натуту става все по лесно да се разправи с блaтуту, ама чака украинците да свършат по голямата част от мръсната работа, дан си цапат ръцете! Сега се случва това, че боксьор категория петел млати друг от тежка категория, а той се оправдава и оплаква, че другия ша го шибнe в тoпките!
84
9
 
4
 
! Отговори
До 113 преди 4 седмици
И какво общо има русофилството и твоето измислено посолството с не харесването на украинската селения и простотия.Масово хората по морето се оплакват,че там , където има украинци няма туристи и това им проваля сезона.Май нещо ти липсва реална самооценка
83
4
 
7
 
! Отговори
82 ОМБр преди 4 седмици
До 111 Ти-вие далеч не сте всички,напротив малцинство сте в смешноцифрената 7 000 000 България,ако греша щяхте да сте победители на избори,но не сте,и септември отново няма да сте! Слава на Украйна!
82
5
 
12
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 седмици
След поражението на руската отбрана на границата в Курска област руснаците, в знак на добра воля и поради лошото време, решиха да запалят гуми в един от комините на Запорожката АЕЦ. Руска му работа.