Щатите разследват американци за руска пропаганда

Умишлено разпространявали дезинформация от Москва
22 авг 2024 22:00, Инна Ангелова
116
Щатите разследват американци за руска пропаганда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Широко наказателно разследване срещу американци, работили с руските държавни телевизионни мрежи, е предприело Министерството на правосъдието. The New York Times сигнализира за агресивни усилия за борба с операциите за влияние на Кремъл преди президентските избори през ноември.

Този месец агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР) претърсиха домовете на две видни личности, свързани с руските държавни медии. Това са Скот Ритър, бивш оръжеен инспектор на ООН и критик на американската външна политика, и Димитри К. Саймс, съветник на първата президентска кампания на бившия президент Доналд Тръмп 2016 г. Прокурорите не са обявили обвинения срещу нито един от мъжете.

Очакват се скоро още обиски, казаха някои от служителите, пожелали анонимност, за да обсъдят разследванията. Възможни са и наказателни обвинения.

Разследването идва след официалните констатации на разузнаването на администрацията на Байдън, че държавните новинарски организации на Русия, включително глобалният новинарски канал RT, работят с неговите разузнавателни агенции, за да повлияят на изборите по света.

Тези усилия включват състезанието през ноември между Тръмп и вицепрезидента Камала Харис. За трети път, според официални лица и публични изявления, пропагандният апарат на Кремъл се е хвърлил зад кандидатурата на Тръмп, създавайки онлайн новинарски издания и фалшиви видеоклипове, за да очернят президента Байдън и, наскоро, Харис.

Разследването, предприето от ФБР ще се фокусира върху потенциални нарушения на икономическите санкции, наложени на Русия след нахлуването й в Украйна, и закон, който изисква разкриването на лобистки усилия от името на чужди правителства. Разследването на правителството е политически натоварено, повтаряйки яростния партизански дебат за влиянието на Русия в президентската кампания през 2016 г. Като се насочва към американци, работещи с новинарски организации, дори и да са държавни, разследването може също да се сблъска със защитата на правото на свобода на словото от Първата поправка.

Службата на директора на националното разузнаване предупреди още на 29 юли, че Русия експлоатира “съзнателни и несъзнателни американци“, за да създава и разпространява разкази, които са благоприятни за правителството на президента Владимир Путин. “Тези личности“, се казва в изявление на офиса, “публикуват съдържание в социалните медии, пишат за различни уебсайтове с открити и тайни връзки с руското правителство и извършват други медийни усилия.“

Правителственото разследване не е насочено към обикновени американци, които гледат руски държавни медии или публикуват за това онлайн, а по-скоро е фокусирано върху лица, които умишлено разпространяват дезинформация от Москва, казаха някои от служителите.

Ритър, който е работил като сътрудник на RT, каза в телефонно интервю, че продължилото с часове претърсване на къщата му в Делмар, Ню Йорк, на 7 август изглежда като опит да бъде сплашен, защото е изразил политическите си възгледи относно САЩ, Русия и войната в Украйна. ФБР агенти и щатската полиция иззеха мобилни телефони, компютри и твърди дискове, но не го арестуваха. “Това е абсолютна фронтална атака срещу конституцията на Съединените щати“, каза той.

Степента на репресиите остава неясна и Министерството на правосъдието и други служители във Вашингтон отказаха да го обсъдят, когато бяха попитани. През последните месеци обаче администрацията на Байдън става все по-разтревожена от операциите за влияние на Русия, насочени към Съединените щати – и изглежда желае да действа по-силно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от Русия
Украинските войници в Курск: Тук е като на ваканция в сравнение с Донецк
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
2
 
! Отговори
Путин преди 2 седмици
Агент Тръмп, гответе се за ускорено минаване в нелегалност!
105
2
 
4
 
! Отговори
Сетиха се преди 2 седмици
Много руски тролеи с нашенски произход се подвизават в САЩ .
104
3
 
5
 
! Отговори
Дончо преди 2 седмици
В америка НПО-тата са забранени със закон, а у нас всички държавни решения се съобразяват с НПО-тата. Само да поясня, че всичките са американски, германски, френски, италиански. Руски НЯМА!
103
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 103 "Скот го обвиняват, че вземал пари от RT. " - а шефът на републиканците в сената взе 20 милиона от Киев (документирано и законно), да гласува в полза на транша от 60 милиарда за Киев. Ценности.
102
3
 
7
 
! Отговори
емо преди 2 седмици
това се случва в прекрасната "демократична" америка, където "парица е царица"/по Алеко/ - претърсват жилища на хора, изказващи независимо мнение /Скот Ритър, Дмитрий Сайнц/, без да има повдигнато обвинение срещу тях, като тяхното независимо мнение се нарича дезинформация, която щяла да повлияе на изборите. колко удобно.
101
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Америка се прилага закона за лобиране в полза на чужди правителства, а в Грузия бил недемократичен. Денокрацията е различна в различните точки на света.
100
3
 
11
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
А Камила е заспала птка на райски газ. Това е ясно на всички. Тя е по-лошия кандидат президент за самите американци, отколкото Байдън. Ще и чуем прстотиите скоро. Ако не сте виждали скоро бесепар да агитира, гледайте камилата.
99
3
 
4
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Между другото, ако не греша годината, но 1997-а Скот също е бил разследван за шпионаж и нищо. Само че то не е само Скот, дето пропагандира против имперската политика на САЩ. Има десетки други журналисти.
98
3
 
6
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Скот го обвиняват, че вземал пари от RT. Само че той казва, пиша статии и те ми плащат. Чудно ми е, кой в щатите пише статии и не му плащат :) Парите-това е богът на протестантите. Няма Христос, няма Мохамед. Парите, парите.
97
3
 
3
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
И трябва да се забранят НПОтата в България. Пък нека Урсула иска информация, ще и я дадем. Тия от Величие, не знам кой бе идеолога, искаха пък да правят български НПО и да обучават хора за политици...Мале, мале...
96
4
 
7
 
! Отговори
Айде ве! преди 2 седмици
ВЕрно лЕ? Ти да видиш... А бе дайте да я видим тая митична руска пропаганда! Покажете я по Каналджъ тв,Босфор тв и ЛаЕнова Тв! Дайте я насам,бре ми$$ирки! По коя тв я излъчват,кои медии я пропагандират, за да се предпазим отнея?!? Дайте инфо! Не се срамувайте,покажете я тази прословута недемократична и неевроатлантична гадна руска пропаганда! Айде ве...
95
2
 
4
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Между дригото, Скот е женен за грузинка. Сега да не го обвинят, че е агент на Грузия? Че и там беше скоро :)
94
3
 
1
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Сега да вземат да претърсят и Яко. кедми, задето оня ден каза, че единственият правилен ход на Путин, е да обяви тотална война :)
93
2
 
4
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
И най-интересното е, че Скот Ритър оплюва Тръмп. И аче Скот не им се върза на тия и не си нае адвокат за 70000 долара. В статията защо не пише, че е работил за ЦРУ? А само, че бил инспектор. Да, инспектор, каквито днес ни трябват, за да ограничат ядреното въоръжаване! С лека ръка за няколко години затриха всички договорености в тая сфера! Какво им е виновен Скот, че са тъпан нари?
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оказва се, че да казваш истината е престъпление.
91
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой несъзнателно иска да повиши ролята на българските копейки в геополитическите напъни на рашка на балканите . Един завършен проZтак с извратена съвест не става за сериозна работа.
90
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това значи че всякаква чужда пропаганда в България трябва да се преследва дори американската чрез разните НПО.
89
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А срещу неолибералната пропаганда кога?
88
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Казването на истината не е пропаганда, демократи! И познайте по кой закон се случва това? По оня, "руския", дето в САЩ действа от тридесетте години на миналия век. Закона за чуждестранните агенти. Значи в САЩ може да има такъв закон и да е демократично. В Грузия не може да има такъв закон. Било недемократично и, забележете закона бил"руски"!!!!
87
2
 
13
 
! Отговори
Татул преди 2 седмици
Ей, на това се вика демокрация!