Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон

Зеленски е готов да пренебрегне ядрените заплахи на Русия
27 авг 2024 19:00, Гергана Попова
202
Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон
Снимка: БГНЕС/ EPA

Със своята курска офанзива Украйна не само прекоси границите на Русия. Тя също така е прекрачила червените линии, разположени във Вашингтон, пише Financial Times.

Още от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна САЩ настояват, че целта й е да помогне на Украйна да защити територията си и да оцелее като суверенна държава. Всяко предположение, че войната може да бъде отнесена в Русия, се смята за опасно.

След нахлуването на Курска, президентът на Украйна Володимир Зеленски е презрителен към ограниченията, които Америка е поставила върху военните усилия на Украйна, осъждайки „наивната, илюзорна концепция за т.нар. червени линии по отношение на Русия, която доминираше в оценката на войната от някои партньори“. Това мнение, каза украинският президент, сега е "срутило".

Но има ли го? Разликата между предпазливостта във Вашингтон и поемането на рискове в Киев отразява не просто разлика в анализа за това докъде може да се прокара Владимир Путин. Това е и отражение на тънката разлика във военните цели.

В началото на конфликта президентът Джо Байдън постави на своята администрация две цели. Първата беше да подкрепим Украйна. Но второто беше да се избегне Трета световна война. Ако бъдат принудени да избират между тези две цели, САЩ ясно ще изберат второто.

Но Украйна се бори за своето оцеляване. Тя ще приеме пряко участие на САЩ във война с Русия. Според скорошна книга на Дейвид Сангър, Байдън дори е предполагал на помощниците си, че Зеленски може умишлено да се опитва да привлече Америка в трета световна война.

В резултат на това има различен апетит за риск във Вашингтон и Киев. САЩ са постоянно предпазливи по отношение на видовете оръжия, които доставят на Украйна. Когато за първи път в Украйна бяха доставени ракети с голям обсег на Мумар, администрацията на Байдън постави ограничения за това докъде могат да бъдат изстреляни. Едва през май Вашингтон даде разрешение за доставяне на американско оръжие, което да се използва срещу цели само в Русия. Тези забрани все още са в сила, въпреки че украинците настояват те да бъдат отменени.

Разликата в толерантността към риска между Америка и Украйна се отразява в рамките на Европа. Страните, които са близо до фронтовата линия и се чувстват пряко застрашени от Русия - като Естония и Полша - настояват да дадат на Украйна по-напреднали оръжия и повече свобода да ги използват. Германия постоянно се държи много по-бавно.

Украинците отдавна се оплакват, че предпазливостта на най-мощните им съюзници означава, че от тях се иска да се бият с една ръка зад гърба. Русия е свободна да удари дълбоко в Украйна, но на Украйна е забранено да отвръща на удара, посочва още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от Русия
Руските атаки над Украйна продължават в цялата страна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е как може да цитирате платени медии от Москва и да разтройвате украинците
53
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Споко, Русия изчерпва ракетите, Путин търси изход, Кремъл няма стратегия след 2024 г., вътрешният натиск върху Путин за прекратяване на войната расте. До дни, дори до часове на малки демократични държави които ще живеят по нашите западни цивилизовани правила и ще ни доставят евтино суровини и енергии да си развиваме високите технологии и ще си живеем богато като самодоволни и оядени западняци.
52
2
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
До факт - дерат ли я? Я прочети сводката - 6600 убити бандеровци от нахлуването в Курск , само вчера 300 убити укри. Унищожената бронетехника е в трицифрени числа. Защо ли Надрусания свиква съвета Украйна-НАТО утре???
51
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия била най-голямата държава, Русия била атомна, Русия имала най-много ресурси, Русия дрън дрън та пляс. В Русия също така заплатите са по-ниски от България, а руснаците са тъпкани като безправни роби. Една рубла струва 2 стотинки, въпроса е приключен.
50
4
 
14
 
! Отговори
Зелю преди 3 седмици
Е в капан в Курск! Не може да изтегли войските си оттам никога..дори Русия да завладее Киев.Ще бъде лош ПР
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зеля къси напушеняк си го набута на два ката с тази авантюра в Ку,рск - сега ако тръгне да бяга ще стане за смях и ще го питат за какво загинаха толкова хора,ако остане ,ще ги избият и пак ще трябва да отговаря на същия въпрос!
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Новогродовка, градче в Донбас падна. Без жертви, без разрушения. Просто ВСУ не успяха да се окопаят вътре и да го съсипчт, както всички останали досена. Честито на Новоросия!
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко показва, че и този напън ще завърши толкова "славно" като останалите, с тежки загуби в жива сила и техника от укрите, без поддръжка от въздуха, без доставки на гориво и храна си е глупост голяма, просто ще има някоя седмица квикане колко сме велики и после, ми що стана така, кво стана пак.
46
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 55. Не знам кой кого дере, ама в Кривой рог днес, едно искандерче и гръмнаро бункер с повече от 70 натоовце, които се определят като наемници, ама не били такива.
45
4
 
1
 
! Отговори
ИГРАДЖИИТЕ преди 3 седмици
Хайда, Глориьо. Кога ще се надпявам аз с теб ? Няма да е в Русе. С ИМАЛА МАЙКАТА ЩЕ ТЕ НАДПЕЯ. Може и с тази за ВАСИЛКАТА, младата НЕВЕСТАТА. От СЕВЕРНАТА НИ БЪЛГАРИЯТА НИ СЪМ.
44
3
 
16
 
! Отговори
Абе преди 3 седмици
Наркоманска работа.
43
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Война в Украйна щеше да има при всички положения, да не мислите, че НАТО 10г. въоръжава и подготвя най многочислената армия в европа ей така за лудо, ако Русия не ги беше изпреварила укрите след като ги подготвят и въоражат веднага щяха да нахлуят в Крим, който беше анексиран най демократично с референдум.
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
48, Никога не е имало план за тридневна операция. Това е само във вашите шоррошоидни глави. Путин се възхищава на Петър Велики, който е воювал 20+ години! Путин се готви за дълга война и изобщо няма зор да приключва скоро. Бавно ще сготви всички укри докато капитулират.
41
4
 
12
 
! Отговори
Търпението на Русия преди 3 седмици
макар и невероятно, не е безгранично! Някой ще светне накрая!
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много човешки същества ще измрат , кой ще поеме отговорността за живота им , а отговорност ще има и прошка няма да има .
39
4
 
8
 
! Отговори
Цяла да е преди 3 седмици
България цяла да е г-н ПУТИН. ВЪПРЕКИ ПОЛИТИЦИТЕ НИ И ТЕХНИТЕ ЛИДЕРИ. Ние пак ще си я обичаме и харесваме РУСИЯТА ТИ. Защото тя си е християнска и православна държава. Като нашата си България. ГЛОРИЯ ОТ РУСЕ ДА ТИ Я ПЕЕ.
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Новогродовка, градче в Донбас падна. Без жертви, без разрушения. Просто ВСУ не успяха да се окопаят вътре и да го съсипчт, както всички останали досена. Честито на Новоросия!
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скоро и в Тексас! За Украйна сте донори на средства,няма ЕС,УСА?
36
0
 
13
 
! Отговори
Добрия запад: преди 3 седмици
Лоша, лоша Украйна! ( :):):) )
35
8
 
2
 
! Отговори
ПЕВЕЦ преди 3 седмици
България цяла да е г-н ПУТИН. Глория от Русе да ти я пее. Тя ги хее гази и за БЕЛИТЕ НИ МАНАСТИРЕТ НИ по-добре от мен. Но пък, с ИМАЛА МАЙКАТА дори и тя си няма шансове. Както и Утрайната им. Тази някогашната държава.