Великобритания реже Украйна за използването на ракети Storm Shadow

Володимир Зеленски многократно е искал разрешение да използва оръжието
28 авг 2024 21:26, Гергана Попова
163
Великобритания реже Украйна за използването на ракети Storm Shadow
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лондон не възнамерява публично да подкрепя ударите на украинската армия дълбоко в руска територия с ракети Storm Shadow, тъй като това може да въвлече Вашингтон в конфликта. За това пише Телеграф .
„САЩ се страхуват повече от нас от ескалация, защото те трябва да се справят с нея. Не за нас. В крайна сметка те ще трябва да се справят с последствията. Малка Великобритания не може да воюва с Русия“, цитира изданието високопоставен източник от военните среди.

Както отбелязва изданието, ракетите Storm Shadow се използват заедно със секретни американски системи, като това изисква разрешение от САЩ.

Володимир Зеленски многократно е искал разрешение да използва оръжието, което може да избягва радарите на врага и да поразява точни цели на разстояние до 190 мили (повече от 300 километра), за да нанесе удари дълбоко в Русия, въпреки объркването относно позицията на правителството. Даунинг стрийт подкрепя това, но ракетите обикновено се използват заедно със секретни американски системи, което изисква разрешение от Вашингтон. Обединеното кралство не е отправило официално искане към САЩ относно използването на ракети от Украйна.

Източник от Белия дом твърди, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е загрижена, че използването на тези ракети, дори и без одобрението на Вашингтон, може да доведе до ескалация на ситуацията и да въвлече американски войски в конфликта.

Британският премиер Кийр Стармър не иска да провокира конфликт по този въпрос и възприема "консултативен подход“ към преговорите със САЩ. Източник от британското правителство подчертава: "Искаме да обсъждаме подобни неща със съюзниците, вместо да се опитваме да ги тласнем към това“.

САЩ се оплакаха от авангардния подход на Великобритания за предоставяне на военно оборудване на Украйна. По-рано тази година Грант Шапс, като тогавашен министър на отбраната, настоя гръмко Киев да удари руски военни кораби в Крим, докато Америка беше по-предпазлива. Източници разкриват, че решението на Великобритания да стане първата западна страна, която доставя на Украйна танкове, както и желанието й да достави изтребители F-16, са предизвикали безпокойство във Вашингтон, тъй като официални лица смятат, че Лондон се опитва да ги тласне към такива решения.

В допълнение към опасенията, че ударите със Storm Shadow срещу Русия ще ескалират конфликта, САЩ също се опасяват, че ракетите няма да могат да унищожат руски цели, защото Москва ги преместени по-далеч от границата, пише още изданието.

"Вярно е също, че украинците обръщат голямо внимание на определена група оръжия и това е класическа тактика на Зеленски да настоява за нещо подобно. Руснаците също не останаха настрана и най-критичните активи бяха изведени извън обсега на тези системи“, отбелязва един от източниците на вестника.

По данни на The Telegraph по-рано това лято британското правителство е поискало САЩ да отстъпят от позицията си и да позволят използването на западни оръжия в Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от Русия
Русия не се трогна на ареста на Дуров: Не сътрудничи с ФСБ, значи не е герой!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Кадиров и щесе разхождат из Лондон и Париж Полша Чехия Латвия Румъния Германия ще има съдбата на украина
135
0
 
0
 
! Отговори
много сте интересни преди 2 седмици
Русия може да удари Англия със много атом и да кажем че ги уищожи -- Но Англия има по-голям флот от Русия и на него е разположено ядрено оръжия -- като се даде един залп на всичко което го имат тези кораби към няколко големи града във Русия ,колко население във Русия ще оцелее е въпроса ? То не е само да плашиш . И трябва да се знае че няма как да се нанесе такъв удар по Англия без предварително да бъдат известени от Щатите -дали коинжала щял да стигне първи --възможно е да стигне .....
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Той се стреми към трета СВ !
133
1
 
3
 
! Отговори
132 преди 2 седмици
на мене ми трият ,щото казах ,че от укрите нищо не става
132
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Зада спрат спекулациите от сащ и медеини *** Русия трябва незабавно да заличи Великобритания за две минути. Така сащ и неини сателити даси направят сметка за тяхната съдба
131
2
 
3
 
! Отговори
Първата Ф16 преди 2 седмици
вече е свалена. Американомучилките - я дайте подробности ! :)
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Американците много добре знаят до къде се простират техните червени линии.....когато бизнесът може да прерасне в истинска война.
129
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
И защо ми изтрихте коментара,че през нощта е унищожен склад на укрите с ракети Storm Shadow ???? Или когато руснаците унищожават укрите ,трябва да го пазим в тайна.
128
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички знаят какво ще означава тотална война с Русия. Милиони мобилизирани и изтребване на цивилното население. Няма да има пазене както сега.
127
1
 
6
 
! Отговори
Марулкин преди 2 седмици
А бе задържиш ли се на власт по-дълго време, започваш да си мислиш че си незаменим.И неминуемо глупостите започват.
126
2
 
20
 
! Отговори
цитат преди 2 седмици
Малка Великобритания не може да воюва с Русия, цитира изданието високопоставен източник от военните среди.А ТОГАВА ЗАПАДА ЩО ТИКАТЕ МАЛКА УКРАЙНА ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ... ЩОТО НЯМА ДА ТЕЧЕ ВАШАТА КРЪВ А НА СЛАВЯНИТЕ УКРАИНЦИ НАЛИ ПОДЛЕЦИИИИ?
125
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ТА, КОГА ДА ОЧАКВАМЕ УКРОПАРАЗИТИТЕ ДА СЕ МАХНАТ ОТ СТРАНАТА НИ?
124
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Крайно време е всички да отрежат Украйна
123
2
 
4
 
! Отговори
без аналогов в мире преди 2 седмици
До ППДЕБЕЕЦ 135 Така е, свалят се. Има едно видео от пролетта на тази година, как Сторм Шадоу прелита над позиция на С-300 или 400 в Крим, а войничетата се смеят, че не са я засекли и снимат с телефоните. Може да го гледаш в Телеграм, канала на Досье шпиона
122
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 138 Ти от коя дупка изпълзе..?
121
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Закривай Расия! Вън наглите раснаци!
120
8
 
2
 
! Отговори
До Фоток 119 преди 2 седмици
На руснаците им е дошло до гуша но путин не може да направи нищо повече. Освен да разчита на локумите на форумни гений.
119
9
 
27
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 седмици
Е Аржентина да не е по малка,че я попиляхте заради едни острови.Просто с Русия ще изплува някоя заредена подводница в Темза и край на конфликта.Вие си имате достатъчно наркомани и бежанци по улиците и Вова няма нужда да Ви праща Вагнер и Кадиров.
118
9
 
22
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Истината в друга. Русия се научи да сваля тия ракети почти на момента, затова те вече не са ефективни като дроновете. Сега въртят и сучат, как уж САЩ ги е било шубе да не разсърдят Русия. Ай стига бе. Истината е, че вече тия ракети се свалят и няма смисъл да се ползват в Русия. По-добре някъде в Иран, Израел и тем подобни. Може да продадем някоя ракетка на някой будала като Полша, да си берат гайлето.
117
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
лъжа /133/, съгласен съм, но в случая с ракетите Storm Shadow има един малък нюанс. Т.н. британски ракети са комплектовани и използват секретни американски системи. Наглобританците също се нуждаят от разрешение на Вашингтон. Този нюанс не означава, че Пиндостан е против разширяването на конфликта в Източна Европа.