САЩ са близо да предоставят на Украйна крилати ракети с голям обсег

JASSM досега е интегриран само в самолети, проектирани от САЩ
3 сеп 2024 22:08, Гергана Попова
85
САЩ са близо да предоставят на Украйна крилати ракети с голям обсег
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ са близо до споразумение да предоставят на Украйна крилати ракети с голям обсег, които биха могли да достигнат дълбоко в Русия, но Киев ще трябва да изчака няколко месеца, докато САЩ работят по технически проблеми преди всяка доставка, пише Reuters, позовавайки се на американски служители.

Още по темата
Включването на съвместни ракети въздух-повърхност (JASSM) в оръжеен пакет се очаква да бъде обявено тази есен, казаха трима източника, въпреки че окончателно решение все още не е взето. Източниците отказаха да бъдат назовани, тъй като не са упълномощени да обсъждат темата.

Изпращането на JASSM в Украйна би могло значително да промени стратегическия пейзаж на конфликта, като постави повече Русия в обсега на мощни, прецизни боеприпаси, което е важен проблем на администрацията на Байдън, казаха служители.

Военни анализатори предполагат, че въвеждането на JASSM - които са скрити и могат да нанасят по-далечни удари от повечето други ракети в сегашния инвентар на Украйна - може да изтласка руските плацдарми и складове за доставки със стотици мили назад.

Това сериозно би усложнило способността на Русия да поддържа своите настъпателни операции и потенциално би осигурило на Украйна стратегическо предимство.

Изстрелването им от точки близо до северната граница на Украйна с Русия може да им позволи да ударят военни съоръжения чак до руските градове Воронеж и Брянск. На юг, пускането им близо до фронтовите линии може да даде възможност за удари по летища или военноморски съоръжения в Крим.

JASSM досега е интегриран само в самолети, проектирани от САЩ. Украйна в крайна сметка ще използва няколко десетки F-16 , всеки от които може да носи две от крилатите ракети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: войнаУкрайнаСАЩРусия
Още от Русия
Западът никога няма да промени позицията на Путин за Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ясно, няма да е преди изборите в САЩ, а и след тях няма да е - Тръмп няма да им даде такива ракети )))
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Впрочем, какво търси новина за намеренията на САЩ и 404 в рубриката "Русия"?
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бързат, много бързат и краварите и укрите - не се знае кой ще спечели изборите в САЩ и дали на демосратите няма да им се наложи да се спасяват с бягство! За укрите е ясно - самите украинци ще ги ... Затова бързат! Ако успеят да ескалират още войната и вкарат нови държави в нея - може и да им се размине!
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Критична ситуация на Източния фронт: ВСУ губят територии толкова бързо, че сякаш им е дадена заповед за отстъпление.. Ситуацията на Източния фронт е критична и продължава да се влошава, а Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече се "подготвят психически за отбраната на Днепър, пише военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке в профила си в социалната мрежа Х.
50
1
 
18
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
След всеки неуспех на Украйна, ни облъчват как Запада ще им предостави нови оръжия и те ще променят хода на войната. Първо Жавелините, после Леопардите, Абрамс и Ф16, сега некви ЛОЛ ракати. Грозната истината е, че Украйна няма начин да победи Русия!
49
1
 
12
 
! Отговори
Зомбиленд преди 2 седмици
Близо са до решението за разпалване на по-голяма война.Ненормална работа!На тях не им пука,защото са далече чак зад океана.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пиндостан е близо до споразумение да предостави, но крилатите ракети въздух-повърхност JASSM трябва задължително да се изстрелват от F-16. Главният въпрос в конкретния случай е гарантирането на безопасен полет на F-16 в украинското въздушно пространство.
47
2
 
1
 
! Отговори
чакат Тръмп, преди 2 седмици
Обама и Байдън са комунисти, през 2014 продадоха Донецк, Луганск и Крим на Русия. А уж САЩ бяха гаранти за цялостта на Украйна. Но Тръмп е събрал материал за да вкара сина на Байдън на топло, за далаверите му в Украйна по време на проруския режим...
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това с тия ракетки е като да хвърлиш камъче по кошера със стършелите, руската армия набъбва все повече и накрая няма да има откъде да ги изстрелват тия ракети.
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сащ също така са и близо до получаването на бомбен удар по тяхна територия.
44
2
 
15
 
! Отговори
15 преди 2 седмици
Говарилнята се включи мощно, значи укрите ядат як пердах или вече са отказали да се бият. На ход са анонимните информатори. Такива няма, защото решението за световна война не зависи само от нааkaniте старци във Вашингтон.
43
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
мислите ли че руснаците не са готови вече? даже ефките с тия ракети въобще няма да могат да излетят! бойните хеликоптери алигатор имат много точна стрелба по летища!
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Близо са до избори. Дълбоко в Русия означава още по дълбоко в САЩ. Плашат бабите. До есента няма да има Украйна, а само Курск сватбари, но гладни и жадни.
41
16
 
3
 
! Отговори
Анализатор преди 2 седмици
Да започват директно да бомбят Масква.Да усетят и столичани в повече малко от джаза.
40
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Моше, а правда, что Россия покупает морковь и яблоки у Израиля? Правда. А почему сами не выращивают? Да не знаю. Земли наверное не хватает! Как да научим кърлеж да пасе трева ? И как да се очовечи Русия в обозримо бъдеще ? ЕДВА ЛИ, ДОКАТО НЯКОИ ЕКЗЕМПЛЯРИ В КРЕМЪЛ НЕ БЪДАТ ВЪРНАТИ ОБРАТНО В МОСКОВСКИЯ ЗООПАРК, ОТКЪДЕТО ГИ ИЗТЪРВАХА ПРЕЗ 1999 !
39
17
 
5
 
! Отговори
Ония в Кремъл преди 2 седмици
не спират войната, за да не отговарят за убийствата на милионите в Сирия, Грузия, Чечня, Украйна, Газа, Израел, Ливан и т.н.. За милионите емигранти залели Европа и цял свят. За причинения хаос на световните пазари, за разоряването на десетки милиони семейни фирми. Но войната ще спре, защото икономиката на Русия рухва. И поробените отпреди столетия народи ще се отделят и ще ползват богатствата си за собственото си развитие, а не за милиардните банкови сметки на Кремълските криминални по света.
38
2
 
19
 
! Отговори
7 преди 2 седмици
Да се усъвършенстват ракетките и да се връщат обратно в дълбоките сащисани щати.
37
13
 
2
 
! Отговори
Убий Жуже, преди 2 седмици
Спаси дете!
36
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
щом е проектирано в САЩ , значи за нищо не става, ще гърмят преди впуска или ще летят некоординирано с тряскащи траектории, нещо като бойните им дронове камикадзета - пълен смях
35
5
 
18
 
! Отговори
July преди 2 седмици
Ако това стане, значи скоро ще има по-сериозна война. България също ще пострада много сериозно, защото е много близо. На Американците, разбира се, въобще не им пука за това.