САЩ са близо да предоставят на Украйна крилати ракети с голям обсег

JASSM досега е интегриран само в самолети, проектирани от САЩ
3 сеп 2024 22:08, Гергана Попова
85
САЩ са близо да предоставят на Украйна крилати ракети с голям обсег
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ са близо до споразумение да предоставят на Украйна крилати ракети с голям обсег, които биха могли да достигнат дълбоко в Русия, но Киев ще трябва да изчака няколко месеца, докато САЩ работят по технически проблеми преди всяка доставка, пише Reuters, позовавайки се на американски служители.

Още по темата
Включването на съвместни ракети въздух-повърхност (JASSM) в оръжеен пакет се очаква да бъде обявено тази есен, казаха трима източника, въпреки че окончателно решение все още не е взето. Източниците отказаха да бъдат назовани, тъй като не са упълномощени да обсъждат темата.

Изпращането на JASSM в Украйна би могло значително да промени стратегическия пейзаж на конфликта, като постави повече Русия в обсега на мощни, прецизни боеприпаси, което е важен проблем на администрацията на Байдън, казаха служители.

Военни анализатори предполагат, че въвеждането на JASSM - които са скрити и могат да нанасят по-далечни удари от повечето други ракети в сегашния инвентар на Украйна - може да изтласка руските плацдарми и складове за доставки със стотици мили назад.

Това сериозно би усложнило способността на Русия да поддържа своите настъпателни операции и потенциално би осигурило на Украйна стратегическо предимство.

Изстрелването им от точки близо до северната граница на Украйна с Русия може да им позволи да ударят военни съоръжения чак до руските градове Воронеж и Брянск. На юг, пускането им близо до фронтовите линии може да даде възможност за удари по летища или военноморски съоръжения в Крим.

JASSM досега е интегриран само в самолети, проектирани от САЩ. Украйна в крайна сметка ще използва няколко десетки F-16 , всеки от които може да носи две от крилатите ракети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: войнаУкрайнаСАЩРусия
Още от Русия
Западът никога няма да промени позицията на Путин за Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
12
 
! Отговори
Бог да ни прости преди 2 седмици
Ей за тоз монент се подготвяха руснаците от края на последната световна война.
33
1
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 2 седмици
До Само си ПомислетеПрав си, но покрай сухото гори и мокрото. Познай после каква ядрена сима ни чака всички. Дано не се стига до там сами да се самозатрием.
32
5
 
13
 
! Отговори
сащ преди 2 седмици
да не земат да станат 2-рата покрайна, че не знам... Наглостта им край няма! Но,... както е казал поетът... "Който търси, намира!". Та и щатите ше си намерят майстора.
31
3
 
16
 
! Отговори
Абе Мисирките преди 2 седмици
" стотици мили назад." - ние в ЕС не използваме имперски мерни единици! Не превеждайте на сляпо всичко спуснато от чичо Сам!
30
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
с нетърпение чакам първия изстрел с джасам по Москва. Тези ракети могат да пренасят и ядрена бойна глава и ще бъдат незабавен повод Русия да отвърне с ядрен удар по всяка една западна столица!
29
6
 
8
 
! Отговори
ПЕТKO KATЪPA преди 2 седмици
До УНИЖАВАМ русофилиТи пък с тая разбита простата освен в обувките къде можеш да пиkaeш?
28
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На zло куче, зла тояга(ракета)
27
5
 
18
 
! Отговори
САЩ са близо преди 2 седмици
да не знаят къде да си скрият самолетонасачите :) - колко желаеши има за противокорабни ракети с голям обсег! :)
26
8
 
17
 
! Отговори
Русия преди 2 седмици
Сашата изгуби 1000 абрахами 20х атлантика и нещо по спря кранчето. Вече никой не говори за ефките щото вече са скрап
25
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия е държава агресор и терорист и затова САЩ са длъжни да помогнат на Украйна с всички сили и средства,та империята на Zлото да бъде победена.
24
7
 
26
 
! Отговори
Руси преди 2 седмици
Много ще ме изкефи Русия да пусне една малка атомка в Полша малко да се усетят. Вече на всички е ясно ,кой е провокатора. САЩ ще си изпати ,в един момент ще останат само срещу всички. Нищо добро не ги чака ,освен ако имат някакъв грандиозен план ,но не виждам как ще бият Русия,Китай ,Индия ,Иран, Северна Корея ,Бразилия ,Венецуела и полувин Африка.
23
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е хубава новина за българската демокрация. Колкото повече страда Блатная, толкоз по-добре за нас.Расия трябва да си знае място, и да не се занимава с глу. пости, като мания за въстановяване на Руската империя..
22
6
 
39
 
! Отговори
Ционизмът убива преди 2 седмици
САЩ са пряко виновни за всички загинали в тази война!
21
6
 
24
 
! Отговори
трористи с ракети преди 2 седмици
това американците всеки път като го забъркат - нищо добро не излиза!
20
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Само си Помислете - Не се вълнувай шансът на рашка е равен на 0 . Сещаш се срещу кого.
19
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тъй разправяха за джавалините . После за гаубиците 777 после за хаймарсите после за атакамс . Всеки ден нова издънка . Големи хвалби а нищо не чуваме за свети джавалин . Това нещо го ловят термосензорите и не е нужна много скъпа ракета за да се свали . Трябват обаче много батареии и руснаците трябва да вземат малко от Китай а после и те да помагат в Тайван де .
18
5
 
29
 
! Отговори
Който си Мисли преди 2 седмици
че Ядрена сила Номер 1 на тази Планета, ще Позволи да я Бомбандират на Собствена и територия - си е Загубил Акълът!
17
7
 
23
 
! Отговори
Само си Помислете преди 2 седмици
какво е Сармат - унищожава 650 000 км2, това е 6 пъти територията на България и повече от територията на Франция, най-голямата като територия членка на НАТО в Европа! добре, че Пютин е Страхлив и НеРешителен, но скоро като му направят Преврат и го сменят с Медведев - НАТОвските Кл0аки 5 минути по-късно - няма да ги има - като Лунни Кратери ще са с разликата, че ще са РадиоАктивни без Живот за Милиони Години - НаПред! това явно искат ГлобалнитеДемониСатанисти и това ще и Получат!!
16
21
 
5
 
! Отговори
Байдън преди 2 седмици
Русия обича да я обладават бавно .
15
18
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 2 седмици
Маскавчани да стягат бомбообежищата.