Учени успяха да вземат най-дълбоката скална проба от земната мантия

Направиха дупка на 1268 м под дъното на Атлантическия океан
9 авг 2024 15:09, Елка Василева
10
Учени успяха да вземат най-дълбоката скална проба от земната мантия
Снимка: архив, БГНЕС

С помощта на океански сондажен кораб учени направиха най-дълбоката дупка в скала от земната мантия - на 1268 метра под дъното на Атлантическия океан и успяха да вземат проба, предаде Ройтерс.

Материалът разкрива състава на горната част на мантията и химическите процеси, които протичат при взаимодействието на тази скала с морската вода при различни температури, отбелязват изследователите.

Подобни процеси може да са били в основата на появата на живота на Земята преди милиарди години, смятат те.

Мантията, която съставлява повече от 80 процента от обема на Земята, е слой от силикатни скали, разположени между външната кора и изключително горещото ядро. Достъпът до тези скали обикновено е невъзможен, освен в случаите, когато се разкриват на места на морското дъно между бавно движещите се плочи, които изграждат повърхността на планетата ни.

Едно от тези места е подводна планина в средата на Атлантическия океан, където скали от мантията се разкриват на дъното. Тя се намира на запад от огромния Средноатлантически хребет, който образува границата между Северноамериканската плоча, Евразийската и Африканската плоча.

С помощта на оборудване на борда на кораба JOIDES Resolution изследователите са пробили скали от земната мантия на около 850 метра под повърхността на океана от април до юни 2023 г.

Взетата проба съдържа над 70 на сто от скалата.

"Извлеченото количество е рекордно голямо, тъй като предишните опити за сондиране на тези скали бяха сложни. Достигано е до не повече от 200 метра дълбочина и с относително ниско възстановяване на взетия материал. Ние стигнахме до 1268 метра, като възстановихме големи участъци от скалите", казва геологът Йохан Лисенберг от Кардифския университет, Уелс. Той е водещ автор на изследването, публикувано в списание "Сайънс".

"Досега се ограничавахме основно до проби от мантията, извлечени от морското дъно", добавя той. Материалът от сондажното ядро е с диаметър около 6,5 cм.

"Имахме доста трудности при пробиването на дупката", каза геологът и съавтор на изследването Андрю Маккейг от университета на Лийдс, Англия.

Учените са поставили стоманобетонна цилиндрична облицовка на най-горната част на отвора "и след това пробивахме неочаквано лесно", разказва Маккейг.

Те са документирали как минерал, наречен оливин, от сондажното ядро реагира с морската вода при различни температури.

"При реакцията между морската вода и скали от земната мантия на или в близост до дъното се отделя водород, който образува съединения като метан, а те са в основата на микробния живот. Това е една от хипотезите за произхода на живота на Земята", казва Лисенберг.

Пробата  все още се анализира, отбелязва Ройтерс.

 (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Пищова преди 4 седмици
Аз като забода питоня в земята и ще пробия най-голямата дупка.Питона е огромен
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Руското джудже е най-голямото джудже!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
1200 метра? Да не е грешка това? Още по времето на Хрушчов руснаците успели да пробият малко повече от 7км. , и спрели защото нямало как с тогавашните технологии да предотвратят усукването на тръбите. Има много хубав документален филм на Нейшънъл Географик за това. Даже и в тубата го има. Най- вероятно става въпрос за 12км. а не за 1200 метра. Сигурно е техническа грешка.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1 В главите на главите? хаххаха от толкова зор да се изходиш се вижда какво ти е в главата на главата едно нищо.
4
1
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Колският свръхдълбок сондаж (на руски: Кольская сверхглубокая скважина) е най-дълбокият сондажен отвор в света. Пробити са няколко дупки, като най-дълбоката от тях СГ-3 (от СверхГлубокая), достига дълбочина от 12 262 метра. Вписан е официално в книгата на рекордите Гинес. До 2008 година е и най-дългият сондаж в света, когато е изпреварен от нефтения кладенец Maersk Oil BD-04A (в Катар) с неговите 12 290 метра, а от януари 2011 и от Сахалин-1 Odoptu OP-11 (на остров Сахалин) достигащ 12 345 метра дължина.
3
3
 
7
 
! Отговори
бл преди 1 месец
"Най дълбоката дупка е сондажът Колски в Русия. Дълбочина 12 262 м." ... Абсолютно правилно!!!! Англичаните много обичат да си измислят свои критерии, според които постигат свои си рекорди. Доколкото разбирам от статията на английски, те твърдят че на това място скалите от мантията достигат много близо до дъното на океана. Тоест, ако за стигнали 1200 метра дълбочина, това може да е 800 метра навътре в мантията и е "рекорд".
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най дълбоката дупка е сондажът Колски в Русия. Дълбочина 12 262 м.
1
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В същото време в главите на главите на копейките: "Джендърите трябва да бъдат унищожени"...