Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

Една трета от работещите получават доходи под 1000 лева
10 сеп 2024 07:00, Петър Бойчев
671
Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна
Снимка БГНЕС

България се нарежда сред страните с най-скъпи хранителни продукти в Европа, въпреки че заплатите на работещите остават ниски, алармира президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров в интервю за bTV.

"Настояваме за минимум 10% увеличение на доходите на българите. Отдавна е известно, че имаме най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз, независимо дали я изчисляваме в евро или в лева", подчерта синдикалният лидер.

Димитров изтъкна парадокса, че България е сред най-скъпите държави по отношение на хранителните стоки. "Абсурдно е да твърдим, че в страни като Франция, Германия и Великобритания получават повече, защото им е по-скъпо – храната им не е по-скъпа. Това е факт", заяви той.

Според данните, представени от президента на КНСБ, средните доходи в страната бележат ръст от над 17% през второто тримесечие на 2024 година спрямо същия период на 2023 година. Въпреки това, една трета от работещите българи все още получават заплата до 1000 лева, което Димитров определи като "скандално", особено при минимална работна заплата от 933 лева.

Синдикалистът акцентира върху необходимостта от преосмисляне на приоритетите в държавната политика. "Всички твърдят, че образованието е приоритет. Сега заради войната и армията стана приоритет. Разбира се – това също е важно. Но как да реагира един преподавател, когато в момента началната заплата на учител е малко под 2000 лева, но сега изглежда малка на фона на 2300 лева за войник, което е заложено от 1 януари", коментира Димитров.

Той подчерта, че пазарът на труда ясно показва недостатъчното увеличение на учителските заплати, тъй като се наблюдава недостиг на кадри в образователната сфера.

Според данни от бизнеса, цитирани от Димитров, около 250 хиляди работни места остават незаети в България. "За съжаление са по-ниско квалифицирани и с по-малки доходи. Проблемът е там, където нормата на печалба на добавена стойност е изключително ниска. В някои сектори като хотелиерството, строителството, търговията – там сме направили каквото е нужно. Бизнесът може да внася работници", заключи президентът на КНСБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още по темата: хранаЕСскъпабедна
Още от САЩ
Преди ключовия дебат Тръмп-Харис: Разликата е под един процент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Гастарбайтер Знаем ги такива като теб. Как са зъбите? Ще идваш ли скоро в БГ да ги ремонтираш?
94
4
 
1
 
! Отговори
До 77 преди 1 седмица
Ама, Гоше, ти искаш социализъм и планова икономика. А защо ручаме жабета вече 35 години??
93
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да кажем тенкЮ на моделът БАДЖАНАЦИТЕ- инфлация 28.8%- справка НСИ калкулатор инфлация, ЩОТО МОДЕЛЪТ герб НЕ ИМ ХАРЕСВАЛ- ОНЯ ЮМРУК ГО ОБЯВИ НА 10 ЮЛИ- В ДЕНЯ КОГАТО ЕК СЪОБЩИ ЧЕ БГ Е ПРИЕТА В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА. КРЕМЪЛ ДРЪПНА ЮЗДИТЕ НА БАДЖАНАЦИТЕ И ВИЖТЕ КАКВА ИНФЛАЦИЯ НИ ДОКАРА ТОЯ МОДЕЛ- МАРТ 2020Г/МАРТ 2021Г ИНФЛАЦИЯ 0.6% ТОВА ПРИ ЛОШИТЕ ОТ ГЕРБ.
92
7
 
8
 
! Отговори
Граф Промоций преди 1 седмица
Скъпа храна ли? Това е лъжа! Всеки ден половин България играят на блъскащи се колички в големите магазини и не им е скъпо. Даже повече се блъскат и озлобяват като има промоция! Хахахха а
91
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така е, мафията знае как да граби народа.
90
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Дам... де ги видя тези бедни българи? Всеки има по две коли и по 3 жилища вече.
89
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз съм решил да стана украинец - безплатно жилище на Слънчака на първа линия, изхранване олинклузив и по 1840 лв джобни. Нека ми е лошо.
88
7
 
10
 
! Отговори
Гастарбайтер преди 1 седмица
В БГ взимаш 2000 лева, можеш да стигнеш до 3-4 ако работиш по 12-15 часа и имаш 2-3 работи. На Запад склададжия на 8 часов работен ден е на 3500-4000 евро заплата, нормално осигурен, храната качествена и евтина, тука те осигуряват на 1000 лева и съответно ако искаш кредит за апартамент не те одобряват. Който не е на хранилка от мама и тати д уха супата тука.
87
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какаво велико откритие...
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Дам... ей не се навряка.
85
2
 
18
 
! Отговори
Дам... преди 1 седмица
Докато овцете в тази територия само блеят и си траят или пък са само смели вкъщи пред клавиатурите нито ще излезете от дъното на тая класация нито живота ви ще се подобри към по-добро! Но пък си мисля и друго, щом тоя народ си трае на тема бедност и скъпа храна, то значи че не чак толкова бедни и за съжаление тези българи бре! Бедните излизат и се вдигат дори на бунтове. Такова нещо обаче у нас няма!!!
84
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искаме костя Копейкин да ни управлява. Той ще ни направи като венецуела с 2$ заплата. Да живее русия!
83
3
 
9
 
! Отговори
45г.стигат преди 1 седмица
ЕС ни храни и облича.Урсула е наща майка.Нато пък ни пази.Ние сме търтей, всичко ни се снася.
82
10
 
7
 
! Отговори
До Времето е наше преди 1 седмица
Икономика нямаше тогава, бяхме на изкуствено дишане с печатане на пари. Спомням си една статия, която обясняваше как Жан Виденов подписал да се вдигнело нещо си на 3 трилиона лева за да се оправило нещо си друго. Комунизъм и икономика, разбили били икономиката, айде бегай оттука. Всичко беше за скрап, но се бавихме и печатахме хартии докато не дойде Иван Костов и нещата потръгнаха.
81
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България е богата страна щом 2,5 милиона пенсионери съществуват и не скачат.
80
2
 
18
 
! Отговори
71 преди 1 седмица
Глупости ШОК?!Сега ли го разбрахте? Или сега излязоха резултатите от "малката потребителска кошница" на т.н.НСИ! С тези управляващи България ще затъва още повече! *** като сме овце така ни се пада! Стоим си в кошарата и си мълчим.
79
3
 
7
 
! Отговори
БРАТУЖКИМ преди 1 седмица
ТАМ КЪДЕТО НЯМА ЛУСТРАЦИЯ Е РУСКА ***!!!...
78
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей кво хубаво селско стопанство имахме. Пионерчетата работеха ангария за по 40ст на ден.
77
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нормално след 15 години управление на про стия похотливец и крадец и селските му калинкни с купени дипломи. В момента пак те управляват.
76
7
 
21
 
! Отговори
Мишо Самбиста преди 1 седмица
Нищо, важното е на укрите да се дава. Тъпо племе балканско..