Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

Една трета от работещите получават доходи под 1000 лева
10 сеп 2024 07:00, Петър Бойчев
671
Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна
Снимка БГНЕС

България се нарежда сред страните с най-скъпи хранителни продукти в Европа, въпреки че заплатите на работещите остават ниски, алармира президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров в интервю за bTV.

"Настояваме за минимум 10% увеличение на доходите на българите. Отдавна е известно, че имаме най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз, независимо дали я изчисляваме в евро или в лева", подчерта синдикалният лидер.

Димитров изтъкна парадокса, че България е сред най-скъпите държави по отношение на хранителните стоки. "Абсурдно е да твърдим, че в страни като Франция, Германия и Великобритания получават повече, защото им е по-скъпо – храната им не е по-скъпа. Това е факт", заяви той.

Според данните, представени от президента на КНСБ, средните доходи в страната бележат ръст от над 17% през второто тримесечие на 2024 година спрямо същия период на 2023 година. Въпреки това, една трета от работещите българи все още получават заплата до 1000 лева, което Димитров определи като "скандално", особено при минимална работна заплата от 933 лева.

Синдикалистът акцентира върху необходимостта от преосмисляне на приоритетите в държавната политика. "Всички твърдят, че образованието е приоритет. Сега заради войната и армията стана приоритет. Разбира се – това също е важно. Но как да реагира един преподавател, когато в момента началната заплата на учител е малко под 2000 лева, но сега изглежда малка на фона на 2300 лева за войник, което е заложено от 1 януари", коментира Димитров.

Той подчерта, че пазарът на труда ясно показва недостатъчното увеличение на учителските заплати, тъй като се наблюдава недостиг на кадри в образователната сфера.

Според данни от бизнеса, цитирани от Димитров, около 250 хиляди работни места остават незаети в България. "За съжаление са по-ниско квалифицирани и с по-малки доходи. Проблемът е там, където нормата на печалба на добавена стойност е изключително ниска. В някои сектори като хотелиерството, строителството, търговията – там сме направили каквото е нужно. Бизнесът може да внася работници", заключи президентът на КНСБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още по темата: хранаЕСскъпабедна
Още от Наука
Голям астероид е ударил Ганимед преди 4 млрд. години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали сме в НАТО какво искате же?
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Производител Кажи от кое село си да дойда да си купя праскови по 1.40лв.
73
4
 
21
 
! Отговори
Времето е наше преди 1 седмица
Браво на СДС ,СТАНИ ДА СЕДНА.ФИЛИП ДИмитров и Желю ЖелеФ, съсипаха селското стопанство,а рома Иван Костов довърши България като унищожи икономиката.След това започнаха грабежите и забогатяването на Мутри и продажни политици.
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Иначе санкциите нямали ефект както укропитешките оклуци.
71
1
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Не доходите да се качват,а цените да се регулират и паднат! Като качите доходите,пенсионерите ще обеднеят още! А алчните търговци,пак ще вдигнат цените!
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Продължавам Глупав човек като тебе - всеки го ***.
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плоския данък от 10% който ощетява бедните го сложи тройната коалиция 2008 година докато премиер беше русофила Сергей Станишев, който успешно го изкопира едно към едно от Русия. БСП и ДПС си го гласуваха. Русофили тука не искам да ми реват за неравенство, щото техните партии го предизвикаха това неравенство.
68
6
 
6
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 седмица
Като купувате от чуждите вериги така ще е!
67
2
 
15
 
! Отговори
Производител преди 1 седмица
Прасковите съм ги поливал, рязал, торил, разреждал, брал, сортирал и товарил. Отделно са пръскани 11 пъти, та хето ти разходи за пестициди, горива, заплати, амортизация, данъци, осигуровки и резервни части. Накрая съм продал стоката на 1,2лв/кг. Защо след като са транспортни за 0,1лв/кг до пазара са станали 3,4лв/кг вие се сетете.П.с. за умните дето ще кажат: "защо не ги продаваш сам на борсата" - не, мерси. Един път боя дето ядох ми стига.
66
8
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Ходете и работете на Запад. Има работа по фабрики за по 3-4 хиляди евро на месец. Лятото се връщате тука със 70-80 хиляди лева и почвате да комплексирахте бачкотещите бyлгарaци смазани и прегърбени и с изпадали зъби от прекрасния живот в България за 2000 лева заплата. То и без тва зимата в БГ е студено и гадно и няма какво да правил тука поне пари ще съберете до лятото.
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Така е панели Е що не си отишъл в Успания ами драпаш за панел? Някакъв мазохист ли си?
64
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Беее..... Мбееее.....
63
1
 
5
 
! Отговори
Продължавам - преди 1 седмица
... после ще уредим прекъсването на договора." И щом платиш, изкудкудякват "След плащането договорът ви автоматично се удължава и чак след един месец може да го прекратите!" Вдигаш скандал, не помага. Питаш я защо току що те е измамила? Мълчи. След като се повтори същото в друг техен офис, третия път отидох с двама свидетели, за да мога да ги съдя. Пак имаш разправии, но най-накрая прекратих мошеническия договор с тях. Останах с впечатление, че ги обучават как да мамят.
62
1
 
0
 
! Отговори
93359 преди 1 седмица
До Анонимен Не пътувай БЕ хамстер, Карай и ти тарикати са изкарват карат.Да си благодарен че не са и по грамотни,защото ще им слугуваш,няма да пътуваш!!!
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 57 Всички заплати се облагат с данъци, с изключение на тия под масата. Военните и другите държавни служители не плащат осигуровки. Държавата/данъкоплатецът им ги плаща.
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Баница с боза е 5 лева на Красно село.
59
2
 
7
 
! Отговори
Така е панели преди 1 седмица
Нали мерите в потребитекси кошнициГермания с минимална пълниш 31Испания 28България 7!!!!И най-важното , най -високо качество на хранителните продукти е Испания и най ниско в Панелистан!!!! Има ли панели за 2000 евро кв???
58
0
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 1 седмица
Не, но не трябва и да има и такава голяма разлика, средно, ако искаме продуктите по магазините да са по-достъпни за всички. Цените не падат и няма да паднат, защото сме в свободен пазар, който се диктува от потребителя. Тук положението е наистина, всеки сам се оправя и кой как може. Прогресивният данък помага на най-бедните за сметка на най-богатите. За да сте против него, означава, че не сте бедни.
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С увеличение на дохода ще има само инфлация. Народа започва да купува и жадните за пари по стълбицата продавачи, прекупвачи дистрибутори и др. ще започнат да вдигат. Докато ни клатят по разните големи вериги с двойни надценки и фалшиви промоции-така ще е. Трябват органи, които да търсят нелоялни търговци и да защитават правата на клиента. Пък и при падане на цените на гориво, ток, газ никога не са паднали цени на нещо.
56
3
 
16
 
! Отговори
Хора преди 1 седмица
Ти му казваш бойкутирай спекулантите търговци,а той нашенеца точно там отива и купува?!Всяко стадо си заслужава съдбата.