Петима души са били нападнати след София Прайд

Пострадали са три момчета и две момичета
19 юни 2011 17:06,
821
Петима души са били нападнати след София Прайд
Снимка: Архив Булфото

Петима души, сред които  активисти на младежката организация "ЛГБТ Действие", са били нападнати на 18 юни вечерта след София Прайд, съобщиха от организацията. Нападението е станало  малко след 20 ч., близо до Музикалната академия в София.

"Нападнаха ни в гръб. Бяха четири-пет момчета. Ритаха ни и ни блъскаха с юмруци, един от нас е със сцепена вежда. Явно са ни следили дълго време и са изчакали да стигнем до по-тиха улица, за да атакуват", разказа Димитър Димитров от "ЛГБТ Действие". Нападнатите са три момчета и две момичета. Един от нападнатите е Калоян Станев от Български хелзинкски комитет.

Нападателите са избягали, но минути по-късно минават през същото място с кола, крещейки обиди към останалите на улицата момичета. Номерът и марката на автомобила са записани и предадени на полцията, която издирва нападателите.

"Това е недопустим акт на насилие. Да нападнеш хора в гръб само заради това, че са били на Прайд, е престъпно, долно и страхливо. Случаи като този са поредното доказателство както зa размера на хомофобията в България, така и за нуждата от прайд шествия", заявиха организаторите от фондация "София Прайд". Те и жертвите на нападението обсъждат съвместни действия, за да се гарантира, че това деяние няма да остане безнаказано.

Още по темата
18 юни 2011 19:17
583
"Това е ярък пример на престъпление от омраза. За съжаление, тъй като сексуалната ориентация не е един от защитените от престъпления от омраза признаци в Наказателния кодекс, това ще бъде третирано в най-добрия случай като хулиганство. Това е абсурдно. Има нужда от спешна промяна на Наказателния кодекс в тази посока", казаха още от "София Прайд".

Четвъртият София  Прайд се проведе на 18 юни, събота. Началният час беше 16 ч., на Моста на влюбените до НДК. На събитието  дойдоха над 1200 души  което е  с над 50% повече участници от миналата година, и над осем пъти повече от участниците в първия прайд (около 150 души).
 

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


821
Още по темата: София прайд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
737
3
 
14
 
! Отговори
сер ГеЙ преди 13 години
единият от нападнатите- Яне Янев е останал изключително разочарован от факта че е бил само бит
736
3
 
2
 
! Отговори
от Емо до 774 преди 13 години
Има си разпоредби за тези неща. Всеки може да си организира какъвто си иска фестивал и да парадира с национализъм, лоялност към партия, пристрастие към спортен отбор и пр. стига да спазва закона. За всички одобрени мероприятия полицията осигурява ред, а друг е върпоса, че ако нямаше такива увредени хора, които да ги преследват е нямало да има толкова засилено полицейско присъствие, не само гейовете. А къде става въпрос за педофилия?!?! Ти в час ли си?То си личи че не си, ама от учтивост да питам
735
4
 
6
 
! Отговори
някой преди 13 години
Аууу, как е възможно това? Тези изостанали средновековни типове в кой век живеят? Не знаят ли, че в ЕС степента на сексуална извратеност е мерило за нивото на демокрация?
734
3
 
8
 
! Отговори
. преди 13 години
Емо и педерастите прогреса и 21-ви век , развитието на човешкото мислене , те нямат нищо общо с това да се пердашите в задниците и да се кълчите по улиците , че ви имало (щом имаме думата *** , ви има и вас) , Емооо Емо ... братко българин , различните докато си се различават вкъщи и не ме занимават със себе си всичко е наред , не че ги харесвам , но да ми се навират в носа ще ме накара не само да не ги харесвам , а и да ги мразя. По същия начин както ти ми говориш за 13 век аз мога да те питам дали ти не искаш да живееш в античноста , когато жените са имали функция само на машини за раждане , но няма да те питам ще ти кажа пак , че времето , човешкия прогрес имат общо с *** , колкото български политик с проблемите на България. Най-много след време да се измисли противодействие на простотията им.
733
4
 
8
 
! Отговори
пиле за Емо преди 13 години
защо да сме тесногръди? да парадираш с педофилията е гадно нещо. Първо, това отрича предназначението на мъжа и жената, като секс-партньори. Второ, да се перчиш с това, че си някакъв си е идиотско, а и защо ние ад плащаме техният кеф? Блокират движението, цапат улиците с балони и плакати, вдигат врява, с противни за нас неща - нищо хубаво нямав един такъв карнавал. Ние искаме да не ни натрапват такива шествия, а и са длъжни по закон да не ни насаждат религията си. Да вървят другаде на купон!
732
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
банда хомосоциалисти
731
5
 
11
 
! Отговори
Емо преди 13 години
Не съм *** и много мразя да ме закачат, но по принцип нямам нищо против тях, по ме дразнят тесногръдите ***, като 99% от пишещите във форума! Що да не си парадират хората? Вие да не живеете в 13-ти век? Дайте на кладата и да ги изгаряме *** още малко! Как ви смачка живота бе братя българи, че сте толкова объркани, смачкани и агресивни спрямо различните? Отворени сте към тези дето се е.ат помежду си, а на тези дето ви е.ат всеки ден само имгледате тайно и със страх Мерцедесите!
730
1
 
1
 
! Отговори
@ 766 преди 13 години
Така е и в родната им Америка изпушиха ви мозъците с тия конспирации ...
729
3
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Изказването ми може да ви се стори крайно,но нито ги разбирам ***,нито искам да ги разбера.Може да са всякакви,но не е нужно да афишират и парадират сексуалноста си,каквато и да била тя.Излизат е пиниза,че в Западна Европа било еди как си,сигурно е така,но.....Ако започнем да сравняваме нещата къде как са,то там хората взимат в пъти по големи заплати от нашите ,ама не трябва да забравяме къде живеем.Така,че място за сравнение няма,нека им стигнем стандарта и тогава ще мислим за другите нещ
728
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Общо взето една гимназия хора, от който две трети са били заради "идеята", друга част са дошли от вън, са оправдали с присъствието си усвояването на едни пари, платени за да се работи за разединяването и противопоставянето на обществото. Че те охраняващите ги полицай бяха повече. И докога една шепичка хора ще разиграват народ и държава?
727
1
 
14
 
! Отговори
sim преди 13 години
Симо - 20.06.2011 г. 08:54:19Какви 1200 души, какви 5 лева, бе лъжци! Видяхве по телевизиите 200-250 човека, обградени от двойно по-многобройна полицеска закрила! Даже гей-активисти признаха отлив от събитието с 50%! Но не трябвало да вярваме на очите си и тв-репортажите, а на раздадените лентички..*** работа!
726
2
 
2
 
! Отговори
янко преди 13 години
пепо, виж си часовника на меката китка и ми кажи колко е часа !!! ха-ха-ха!!!
725
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ранът: "...Ще създадем в социалистическите страни, вреден рушащ морал, педофилия, наркозависимости, проституция, ще толерираме, всички онези аморални и вредни неща, които ще разрушат тези държави, хората, .... Ще скараме родители и деца, ще създадем хаос, непрестанни промени на законите, докато накрая системата рухне...." Е, видяхме го в Русия, България, Югославия, .... Рухнахме ли като морал, държава, народ? Кой е крив - Ранът или ние? Ние толерираме тия неща.
724
1
 
3
 
! Отговори
асд преди 13 години
хахахаха ! Абе пепо , ти да не си тоя със сцепената вежда ? хахахахаха
723
3
 
5
 
! Отговори
пиле за пепо преди 13 години
Това да парадираш с този свой морал е тъпо ив редно. Показва колко си *** и примитивен: елате ме вижте, че съм извратен! С извинение, но вие плюете много хора, а одобрявате тия извратени шествия? Ако някой иска да купонясва, нека не го налага на останалите по този начин. Нали сме общество - защо ние да зяпаме тия хора, заради кефа им? По приятно е да е спокойно, чисто, да няма такива извратени шествия. Тия хора са под нивото на животни - те не парадират като тия хора с извратени неща, а и нямат
722
5
 
8
 
! Отговори
пиле за пепо преди 13 години
вярвайми, никога не бих посегнал на човек, задето е ***. Просот насилието над човек дето не те напада си е гадно. Но не сме длъжни да гледаме по улиците тая вакханалия, нали? Ако искат да се забавляват, нека не е за наша сметка? Някой печели от насаждането на този извратен морал и това е антибългарско. Ако бащите им видеха тия хора, щяха да ги изпозастрелят децата си сами. затова ли мряха, затова ли строиха? Нека идат да се забавляват някъде по стадиони, а не ние да страдаме заради купона им!
721
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тез или си измислят или "биячите" са някакви на по 10 години и един на 18 да кара... при такава ситуация само една сцепена вежда просто не е логично и е смешно.
720
6
 
5
 
! Отговори
пепо преди 13 години
като имат желание да бият хората,да отидат около парламента например,там има 240 мутри,които са много повече педдали от тези на гей парада...най-лесно е да посягате на слабия и на беззащитния...срам ме е от такива комплексари.те посягат само на жени и на улични кучета,щото не могат да се защитят....вие,биячи,сте истинските *** в тая държава!!!
719
4
 
8
 
! Отговори
янко преди 13 години
аз разбирам гейовете,не съм против тях, но не приемам факта показност и парадиране! това тяхно развитие обратно на нормалното си е тяхна работа и няма за какво да го натрапват в очите на нормалните хора ! нека си правят срещите в планината, в някоя хижа, и там да се отдават на своите оргии!!! а който им симпатизира и ги харесва сам ще ги намери!!! но да си показват простотиите по улиците -- не е нормално и аз не съм съгласен!! нека всяка жаба си знае гьола !!! това е !!
718
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре, че не съм минавал оттам. Отпред биячи, отзад ***!