Защо почистиха паметника на тъмно?

Спазили сме закона, категорични са от "Форум България – Русия"
Обновена: 21 юни 2011 14:49 | 21 юни 2011 12:10,
708

Паметника на съветската армия след почистването му. Снимка: Булфото

„Спазили сме закона и разрешението, получено от Областната управа. То тече от 21.06., часът не е уточнен“, заяви пред Dnes.bg председателят на Форум „България – Русия" Светлана Шаренкова.

Тази сутрин паметникът осъмна почистен, въпреки че вчера от Столичната община разпратиха информация до медиите, че акцията по почистването ще започне в 8,30 ч. днес. По думите на Шаренкова съобщението не е било съгласувано с „Форум България – Русия“.

Тъй като паметникът е държавна собственост. Съгласувателно писмо за почистването му е издадено от областния управител на София-град, а не от Столичната община (СО).

Сутринта инспекторите на СО констатирали, че барелефите на войниците вече не са комиксови герои.

Защо по тъмно? Шаренкова коментира, причините за ранния час, който изненада всички тази сутрин.

„Видяхме, че във Facebook започват да се организират хора да се съберат сутринта, за да попречат на почистването, а това е последното нещо, което търсим – сблъсъка. Затова започнахме толкова рано с чистенето. Освен това ние не знаехме технологичното време, което ще отнеме почистването на монумента. Предполагахме, че ще е дълго и така се оказа – отне ни 6-7 часа“, обясни тя.

Още по темата

Работата била свършена от наета от „Форум България – Русия“ професионална фирма за почистване, препоръчана от общината.

По думите на Шаренкова за почистването са използвани препарати, които разтварят боята, която след това е свалена с пароструйка и не са били нанесени щети на монумента.

За почистването на графитите организацията е заплатила близо 1000 лв.

Светлана Шаренкова коментира и думите на кмета Йорданка Фандъкова, която заяви, че не одобрява действия през нощта за каквото и да било, и определи акцията по почистването като „партизански действия”, без значение дали се рисува, или се почиства.

„Разликата е, че те (художниците – бел.ред.) са го направили, без да уведомят властите, а ние спазихме решение на Областната управа. Отношението към паметниците на културата е признак за развитието на едно общество, не можехме да го оставим така“, обясни тя.

От Столичната община пък уточниха, че те могат само да подпомагат поддържането на паметника в добър вид и да се грижат за почистването на околното пространство.

Шаренкова подчерта, че още в понеделник над 20 организации са изпратили позицията и намеренията си в отворено писмо до медиите.

„Излязохме с официално становище-декларация над 20 организации. Но подобни позиции, защото това е позиция, а не скандал, не намират място в медиите. Писмото не беше шаржово, а отговорна гражданска позиция“, заяви тя.

Междувременно кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви, че ще включи и пространството около паметника на Съветската армия, както и цялата Княжеска градина в системата за видеонаблюдение.

Вече е обявена процедура за изграждането на разширението на видеосистемата, обясни тя.

Според кмета най-демократичното, което може да се направи, е вече започнато – има обявен международен конкурс за визията на пространствата в Княжеската градина.

„Имаме вече добър опит от конкурса за лого на софийската кандидатура за европейска столица на културата през 2019 година“, посочи кметът.

По думите й там е мястото, където всеки, който има за и против паметника, може да
изложи тезите си визуално.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


708
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
632
7
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Невежеството на някои от Вас, е смайващоМежду кого и кого основно, се води Втората Световна война?- Между Нацистка Германия, Фашистка Италия и Милитаристка Япония, основно срещу Франция, Англия, СССР и САЩБългария?- 1936 година е въведена Военно-Монархическа диктатура и са разпуснати партийте!- 1941 година съдействаме на Нацистка Германия, да превземе Сърбия и Гърция, но освен присъединените български земи и население, -ви Български Корпус участва в окупацията на Сърбия и води сражения със сръбски партизани!!- 1943 година Монархо-Фашистката власт обявявя война на САЩ и Англия, участва във въздушните сражения, а след като те са съюзници със СССР, то войната е и срещу СССР Номера на щрауса не минава!!!Въпрос:- Когато през Септември 1944 година, една от Съюзническите армии е на Българската граница Каква може да очаква Монархо-Фашистката власт на Бългаската държава, която воюва Активно на страната на Германия???Точно така:- Обявяване на Война и ОКУПАЦИЯ!!! Само, че окупация НЯМА, а Червената Армия, която е заела около 15% от територията ни, СЕ ИЗТЕГЛЯ през октомври в Румъния и ЗАЕДНО продължаваме войната, като даваме 30 000 жертви, но не можем да измием Монархо-Фашисткия ПОЗОР!!!- От 1945 година, като държава АГРЕСОР плащаме репарации до 1968 година!!!Та, намесата на Червената армия, 30 000 СВИДНИ БЪЛГАРСКИ ЖЕРТВИ и твърдата позиция на Сталин на Потсдамската Конференция, спасяват България от ПОСЛЕДИЦИТЕ НА МОНАРХО-ФАШИСКАТА ДИКТАТУРА У НАС, защото Сърбия, Гърция и Румъния вече били уточнили ОБЩИТЕ СИ ГРАНИЦИ!!!Ето затова е този паметник насред София, но скулпторната група ТРЯБВА, да се допълни по подходящ начин с по един Американски, Английски, Френски и Български войник!!!
631
8
 
5
 
! Отговори
оле преди 13 години
Да стане бай Тошо,да укроти раздвоеното ни племе,че стана много лошо.
630
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Краят на света явно е близо. Такава омраза струи от над половината от коментарите. ГНУС МЕ Е ОТ ВАС! Гнус ме е от българия - да, с малка буква. Няма вече такава държава. Само едно безмозъчно общество, което деградира все повече с всеки изминал ден. Мразете Русия, обичайте си ***. Те най-много ви отиват.
629
11
 
13
 
! Отговори
Ком4о преди 13 години
На тези бояджии са им платили солидна сума за да направят провокацията и да ни манипулиратда се коментира и да се скараме с Руснаците това без много пари не е станалонека сме по-умни и не се потдаваме да ни манипулиратДа си зададем въпроса Кой има интерес от този случай и тогава ще доде отговора: Кой стои зад това и с какви цели
628
1
 
6
 
! Отговори
do mislitel преди 13 години
я ни светни, защото ние не цепим
627
7
 
12
 
! Отговори
МИСЛИТЕЛ преди 13 години
А... ПЪК АЗ СИ МИСЛЯ ,ЧЕ ГАВРАТА С ПАМЕТНИКА НЕ Е СЛУЧАЙНА!!!!!!!:) . ТОВА НЕ Е ДЕЛО НА ТИНЕЙДЖЪР, А СИ Е ДОБРЕ ЗАМИСЛЕНО ОТМЪЩЕНИЕ...ОТ КОГО И ЗА КОГО ВИЕ САМИ СЕ ДОСЕЩАЙТЕ:))))))
626
5
 
8
 
! Отговори
Ленин преди 13 години
***! Ако Сталин беше изпреварил Хитлер тогава /след 45- та го показа/, щеше да завладее Европа и жертвите щяха да са 50 милиона, но европейци.
625
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А не спасиха ли Европа от фашистите ,а не умряха ли 23 милиона. Да ви разкаже баба ви и дядо ви какво са правели немците с жените и децата , и с хората в Македония 12000 извозени за лагерите само защото са евреи. И после се чудете защо този паметник съществува. Има ги в цяла Европа и трябва да се пазят да напомнят за великата победа.
624
18
 
12
 
! Отговори
димо преди 13 години
Абеее мама ви долна... трябва да се охранява паметника ама с бухалки и като видим пак разни *** да драскат ...бой до безсъзнание, та да ви извозва Фандъкова ***.
623
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Среднощните миячки и перачки никаква не са я свършили, сега богатирите изглеждат все едно, че са болни от проказа. Наште подлизурковци пак се изложиха пред Кремъл.
622
2
 
18
 
! Отговори
до 648 преди 13 години
Това определение важи за самия теб!По времето на Бай Тошо ,ако не маршируваш ,изхвърчаш от училище , от работа, взимат ти жилището ако е държавно, ако е частно те заселват принудително в някое диво село на другия край на страната... И това са меките марки, защото на никой не му се мре изяден от свинете в Белене. Мързела на младото поколение е уникален! Мързи ви да учите ,да четете книги , да работите... само устите ви работят с на 100% глупости!
621
4
 
16
 
! Отговори
Криста преди 13 години
А аз се питам ЗАЩО БОЯДИСАХА ПАМЕТНИКА НА ТЪМНО?
620
3
 
10
 
! Отговори
sany преди 13 години
nikoi nee iskal da ni osvobogdavat rusnacite....i ot kakvo???zaradi tiax 6o godini ni razkazaxa igrata tia ***..
619
7
 
15
 
! Отговори
марко-1 преди 13 години
Как защо на тъмно нали са "шумкари"
618
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** да мълчите винаги сте били умствено и нравствено изостанали точно вие под строй марширувахте и викахте ура
617
3
 
6
 
! Отговори
демокраст преди 13 години
Ние за 500 год. "османско присъствие", съчетано доволно с бой и е..н, не узряхме,вие чакате сега някой да узрее!Ще има да чаакате!
616
8
 
4
 
! Отговори
баба преди 13 години
Браво на 645, ПИЧ!
615
23
 
12
 
! Отговори
Грую Груев преди 13 години
Защо на тъмно ли ? Защото са ***.Всички зулуми са свикнали да ги правят на тъмно.Да си вземат паметника и да вървят в Съветския съюз,ако го намеря.
614
2
 
20
 
! Отговори
poohy преди 13 години
БРАВО на 643 и 633!!! Човек трябва да познава историята. Тук като чета някои ще си помисля, че и Втора световна война не е имало - то бива бива празноглавие, но чак пък толкова.....
613
4
 
29
 
! Отговори
пиле за 639 преди 13 години
Ние българите сме си древен и велик народ, което не значи да сме с вирнати носове, а да уважаваме и себе си и другите! И не е нужно националностите в Русия да се карат, за да докажат кое магаре е по-мъжко! Дори е хубаво да работят заедно в екип и за общият си просперитет! Ако нашите имаха правилната за нас политика, тук нямаше да има толкова мъки, убийства на невинни, емигранти, ***. Ако бяха накарали *** преди да неп равят повече от две деца, да идат да работят, защото ако не работят да не получават наготово привилеги, социални, тхо сега нямаше да сме така оглозгани и дас е множат на тумчби и да създават проблеми, а щяха да са си част от държавата и то нормални хора като нас, а не вандалска маса, плъзнала да мародерствува в повечето региони. Ако не бяха създали десетки партии (над 400), които източваха източват вече милиарди лъва без реална полза от тях, а бяха създали не парламент, а консултативен съвет за гласуване на полезни за нас закони и правилници и то създаван от експерти по всички области и не от един или двама, а от консултиращи се на различни нива хора, сега щяхме да имаме великолепни универсално приложими закони, справедливи, а не двусмисленни, противоречиви и често в наша вреда. Политиката тука е причината да има упадък на нас, емиграцията, размножените ***, плъзнали по градове да крадат и рушат, нежелаещи да прилагат полезен труд, а само да вземат наготово и искащши все повече, правещи по много деца, ако МВР беше разстреляло онези, дето източваха бюджета чрез фалшиви ДДС, кредитни милионери без покритие и други играчи, сега щяхме да сме във великолепно цвеутущо положение. Но щом не сме значи сами сме си виновни, за което не бива да обвинявате Русия, службите им! А и не забравяйте, че и руският бюджет също е бил многократно източван по този начин. Много ме учудвате, когато оплювате Русия, като че ли там не са хората на същото положение както и тук? Но ние нямаме оправдание! Защото след като Горбачов и кликата му, ни отрязаха квитанциите при перестройката и дадоха ясно да се разбере, че ни дистанцират, от тогава насетне тук са се вършили толкова злини и геноцид към нас от български управници, че нямате причина дори да кажете една лоша дума за Русия? Сигурно има някои мафиоти от руски произход, които са ни докарали не малко мъки в комбина с българските, но чак пък да обвинявате цяла Русия за нашия упадък, си е тъпо. Прекалено сте изпълнени с омраза към Русия, а вината си е само в нас българите. Закщото се изпокарахме, разделиха ни на партии, секции, пролобита и сега се карате и емигрирате и мрем, а другите печелят от това.