Шофьорите ще карат с 30 км/ч в части на центъра на София

Мярката влиза в сила от 10 февруари
87
Шофьорите ще карат с 30 км/ч в части на центъра на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столичната община въвежда ограничение от 30 км/ч в части от центъра на София.

Създаването на „Зона 30“ повишава пътната безопасност. Тя е подходяща за стимулирането на по-широкото използване на алтернативни методи за придвижване, мотивират се от общината.

Въвеждането на „Зона 30“ се планира за по-широкия център и вече е готов проектът за два участъка между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев", "Витоша", и между бул. “Христо Ботев”, ул. “Алабин”, бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев".

Изпълнението на проектите започва с карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев", "Витоша", което ще бъде въведено от 10-ти февруари т.г.

„Зона 30“ ще бъде въведена със знаково стопанство, което ще се обозначава началото и края на съответната зона.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Софияшофьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
11
 
! Отговори
Joko преди 2 години
До КметицатаРазходът на гориво при скорост 30 км/ч нараства значително ! какво правим с емисиите на парникови газове ?
58
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Това ли беше проблема ? Скоростта като е 30, и да може тъ пия полицай да спира да взима руш вети !
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По малките и тесни (и разбити) улички в центъра не се кара и много по бързо от 30, така че реално нищо няма да се промени. Но да се пробутва като безопасност и екология са абсолютни глупави и популиски мерки. Из западна Европа ги въведоха преди години, лошото е че и по нчкои основни градски артерии. Резултата е, тегав трафик, задръствания, което по никакъв начин не водо до безопасност или по ниски емисии.
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На бул. Христо Ботев ако караш с 30 най-много някой да те засече и да те пребие, за това, че се влачиш и образуваш колона.
55
0
 
10
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Мен ми е интересно кога ще сложат двама полицая да се разхождат по Стамболийски между Шератон и Ботев и да глобяват и гонят колите спряли за малко, така там така ще се отпуши трафика, или на пазара в Люлин дето през 20 метра има пешеходна и пешеходците пак пресичат между тях, кога един мильо ще застане да ги спира, ако полиция а не паяци следят за паркиране на няколко места в София трафика ще литне
54
1
 
18
 
! Отговори
aa преди 2 години
така се прави, с 30 км в час на първа, да *** дизелите колкото може повече сажди. Да може отворените умни и красиви от зелени спаси сосфии и вся осталная своулуч да се нагълтат колкото се може повече сажди. Така се прави.
53
0
 
7
 
! Отговори
1-n преди 2 години
Аре ве, ЕПМнекой ще се нагуши да сменя и слага нови знаци, баси хранилката, аре стига ве
52
1
 
9
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Стига глупости, на кола евро 6 не можеш да махнеш катализатора, че вътре има толко електроника та всичко ще светне (освен по евтините коли като Дачия, но те са служебни повечето), за по старите коли може... Като цяло тва с 30те км ми се струва глупост от тия дето ги мислят Спаси София
51
2
 
6
 
! Отговори
BMW преди 2 години
На първа с 5000 оборота се движа с 40-50, моли ме да му дам втора и да го настъпя.
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После ще се опитат да решават възникналите проблеми от това неадекватно решение като увеличат таксата за синя зона. Това разбира се няма да помогне с нищо, но ще се мотаят така няколко години, след което ще поискат в центъра да се влиза само с електрически коли. След това изцяло ще забранят другите коли за градовете.
49
0
 
10
 
! Отговори
ооо преди 2 години
Е тамън! Още повече газове и още по-мръсен въздух....някакви десетки хиляди бяха умрелите от лошия въздух в БГ....ай БАН да изчисли колко ще са сега!
48
1
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Не е разумно, но е възможно :)
47
0
 
12
 
! Отговори
Че то там преди 2 години
сега се кара с 10 км/ч, а в пиковите часове и с по-малко. Пеша "изпреварвам" два тролея и стигам по-бързо на работа.
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално погледнато безопасността няма да се намали драстично, защото не скоростта е главния виновник за това, а две основни неща:- малоумната организация на движението на места- арогантността на голяма част от шофьорите поради неефективните санкцииНамаляването на скоростта ще допринесе само за повечето вредни емисии от автомобилите. Честито да им е на хората живеещи и работещи в идеалния център които след месец ще започнат да дишат още по-мръсен въздух.А да...и пак си гласувайте за Фандъчката
45
15
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 2 години
Карат в лява лента с 200, при това по малките часове, когато няма много хора. На теб какво ти пречат? Кротуваш си дясна лента с 80 км/ч и това е. На повечето места дори имаш 3 (три) ленти. Като им се плаща бензин, ще карат и с 300, ако могат. Що да не?
44
7
 
4
 
! Отговори
Евро 66 преди 2 години
Болния с евро 66 пак се обади. Всеки кара каквото е преценил, че може да си позволи. Има други проблеми за оправяне преди този. Колата ми е евро 5 по документи, но реално покрива евро 6, 3.5 кубика, турбото и дава още коне, така ми харесва. Ти си карай малката консерва и си трай.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 23 "А може ли да слизаме и да тикаме колата в Зона Тикме?" Само за силистренските и добричките чо.ба.ни може
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, още една евроатлантическа ценност за софия. :) мятайте се на колелетата - бойко направи велоалеи - слънце.
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще предизвика намаляване на пропусквателната способност на улиците. В резултат на което ще се образуват тежки задръствания. В резултат от което ще се увеличи смога в центъра. Да, някои ще си оставят колите в къщи. Но останалите по-малко коли ще работят по-дълго, за да изминат същото разстояние като преди. Но да, безопасността за пешеходците ще се подобри. С малко, защото тежките произшествия изобщо не се случват денем и в центъра.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТАКА Е МНОГО УДОБНО ЗА ФАНДЪКОВА, НО НЕ И ЗА ШОФЬОРИТЕ !! ТАЯ ТРЯБВА ДА Я МАХНЕМ, ДОКАТО Е ВРЕМЕ И ТО С ПРОТЕСТИ И КАМЪНИ !!