260 хил. лв. струва премахването на Паметника на Съветската армия

Сумата не включва реставрацията
13 дек 2023 08:57, Нели Христова
255
260 хил. лв. струва премахването на Паметника на Съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

260 хил. лв. струва демонтажът на Паметника на Съветската армия, но сумата не включва реставрацията. След приключването на демонтажа ще направим обследване колко ще струва и реставрацията.

Това каза областният управител на София Вяра Тодева по БНТ.

Още по темата
Експертиза е направена през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. Описани са конкретни ремонтни дейности, които са на стойност около 90 хил.лв., които обаче не са направени.

Впоследствие бяха изискани и възложена експертиза и на самите фигури. Такава е съдбата и на други обекти, които са държавна собственост.

Никой не е поел грижа за паметника през годините, стана ясно от нейните думи.

В становището пише, че паметникът е опасен, фигурите могат да паднат и трябва да се ограничи достъпът на всякакви вибрационни машини.  

Такава е съдбата и на други обекти, които са държавна собственост, коментира Тодева по повод демонтажа Паметника на Съветската армия.

Тодева коментира  и отрязването с флекс на  най-високата фигура на Паметника на Съветската армия.

Паметникът  е строен на части. Максимално ще се придържаме към начина, по който са монтирани тези части.

Той ще бъде съхраняван в Музея на социалистическото изкуство или в държавен имот. Докато не се реши къде ще бъдат разположени фигурите, те ще се съхраняват в държавен имот.

Ежемесечно фирма ще охранява демонтирания паметник и неговото съхранение, заяви Тодева.

Нашето желание е да приключим с демонтажа възможно най-бързо, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
2
 
! Отговори
империите изчезват преди 8 месеца
империите изчезват, РОБИТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ СЪС СВОБОДАТА СИ... ПРОБЛЕМ !!!!!!!!!!!!!!
181
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ах, "откри Америка", животът е бил много по-евтин когато се е строил паметника на съветския окупатор.
180
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колко една двустайна панелка.
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак някой ще се облажи на гърба на хората и народа, заради простотията на управляващите!!!
178
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не струва 260 000лв. Струва много повече. Свободата е безценна. София без окупаторски паметни над главите ни.
177
5
 
3
 
! Отговори
Буден гражданин преди 8 месеца
Днес елате на митинга на "Възраждане" в 18:00 часапред ПАМЕТНИКА в Борисовата градина, за да дадемотпор на всички "пръкнали" се евроатлантици от свитатана Кирчо, Кокорчо и Тиквун...тези родоотстъпници и национални предатели !
176
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки път като се заговори за тия паметници и излизат от землянките социалистите и пищят за историята. Никой не говори за история. Паметника на Левски е висок 13м, на площ 4 ара и естетически се вписва. Тоя грозен фалос в Княжеската заема 200 ара и е висок 37м. За чий е такова огромно парче бетон в центъра на София? Няма причина, махнете го, озеленете площта и на негово място сложете някой друг паметник без пищови, калашници и глупости, пък ако ще да е на СССР, на Сталин или на Ченгиз хан!
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За толкова години демокрация и членство в разни формално-демократични структури от командно-диктаторски характер, в които основен мотивиращ фактор са подкупи, давани под формата на уж икономически помощи за различни сектори и санкции в случай на неподчинение, стана ясно, че България е лидер в Европа (и не само) по производство на...idiots!
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПП че го продадат на вторични ,да съберат за работниците )голяма излагация
173
1
 
1
 
! Отговори
Kreti преди 8 месеца
Комунистическият демократ краде с ръце ,крака и г.з
172
2
 
6
 
! Отговори
Do 193 преди 8 месеца
Това не е соц.,това е история.Ако ,драги ,си ходил във Виена,например,там не са премахнали паметника на Руската армия.Но това не ги прави социалисти или комунисти.Те уважават историята.
171
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 187 "Американците ни заповядаха да демонтираме паметника" Има хора, които без руски лъжи и фейкове не могат да си представят живота. Буквално ежедневието им е зле, ако не издумкат някой руски фейк.
170
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 193 "Соцът е фалшиво благоденствие за некадърници" Ето отговора на това кои милеят по режима отпреди 89та.
169
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
КЪВ Е ПРОБЛЕМА ДА СЕ МАХНЕ 1 ЧУЖД ПАМЕТНИК? ТО ЗА ТАЯ КОПЕЙКА ТУК ТОВА Е НАСЪЩНИЯ ПРОБЛЕМ ЯВНО! АЙ СЕ ПРЕСТАРА ВЕЧЕ! ВЪРВИ ПРИ АРМЕНСКИЯ ПОП! ОП, ТЕ И АРМЕНЦИТЕ ВИ УДАРИХА БАЛТИЯТА ВЕЧЕ!
168
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каква награда очакваме за това си дело? Американците ни заповядаха да демонтираме паметника, да помагаме на украйна, стриктно да спазваме санкции, а в замяна поне визите да бяха ни премахнали. На мен лично техните визи изобщо не ми трябват. Сакън! Но просто като жест на добра воля.
167
0
 
9
 
! Отговори
фалш и терор преди 8 месеца
Съветските бомбардировки над България - една добре пазена тайна. На 22 юни 1941 година СССР атакува Добрич по въздух! Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба Струма, при което загиват над 700 пътника.
166
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Гошо То там е победил фашизма и затова ги помпат с всичко, а при нас тепърва ще го изграждат. Затова бутат паметниците и ни правят осакатяваща образователна реформа. Чак след години, когато ще успеят да отгледат тук поколение с малко интелект, подходящо за роби, ще му ашладисат фашизъм и тогава ще пратят тези бъдещи *** без род и родина, без история, но надъхани силно, да умират за някой бъдещ интерес на посолството.
165
2
 
6
 
! Отговори
Кек преди 8 месеца
Да го махат по-бързо, колко струва не е от значение, дадохме много повече за пилон в средата на нищото.
164
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До руски слугинаж Нещо като "паметника" на американците, които сринаха София и още 16 града, който ни натрапи американското посолство ли имаш в предвид? И там ходиха натегачи от СДС и останалите прислужници на посолството, да се кланят? Е, то такъв слугинаж няма никъде, освен по колониите.
163
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Васко Ква държава бе троооле? Ние държава нямаме, а колониална администрация. Ако някой трябва нещо да предлага на руския посланик това може да е само посолството, което дърпа конците на всички свои марионетки в управлението на България.