Областната администрация отмени връщането на доклада за смяна на ръководствата на 6 общински дружества

От там заявяват, че има опити да бъдат употребявани държавни институции
29 юли 2024 19:00, Красимир Ангелов
7
Областната администрация отмени връщането на доклада за смяна на ръководствата на 6 общински дружества
Снимка: БГНЕС

Областна администрация на област София отмени изцяло като незаконосъобразен и нищожен акта на кмета на Столична община Васил Терзиев за връщане за ново обсъждане на доклад за смяна на ръководствата на шест общински дружества. Това става ясно от позиция на Областна администрация на област София, изпратена до медиите.

Още по темата
Областна администрация на област София категорично се противопоставя и се разграничава от опитите на определени политически лица да употребяват независими държавни институции за политически цели и да намесват Областната администрация в предизборни кампании, заявяват от администрацията.

От областната управа определят като неоснователни доводите на кмета на Столична община за връщане на решението на Столичния общински съвет за шестте общински дружества поради необосновано удължаване на срока, през който ще действат новоизбраните членове на органите на общинските дружества.

В позицията на областната администрация се посочва още, че така мотивиран актът за връщане на ново обсъждане, влиза в противоречие със Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), съгласно който общинският съвет е органът, който приема решения за избиране на представителите на общината в органите на търговските дружества с общинско имущество. А съгласно ЗМСМА общинският съвет решава и други въпроси от местно значение, които не са от изключителната компетентност на други органи. Този въпрос е изключително в правомощията на Общинския съвет, който като принципал замества общото събрание на акционерите, се посочва още в позицията.

По-рано кметът на София Васил Терзиев и общинските съветници от ПП-ДБ-СС поискаха оставката на областния управител на София-град Стефан Арсов заради смяната на ръководствата в общинските дружества.

Кметът на София върна за ново гласуване в Столичния общински съвет избора на нови ръководства в шестте общински дружества, а областният управител спря тази процедура.

"В петък миналата седмица кметът изпраща писмо до областния управител с аргументи защо е върнал за ново разглеждане гласуването на бордовете. Само час по-късно в деловодството на Столична община е изпратено писмо, написано от областния управител, което е седем страници, с аргументи против. За един час областният управител се запозна с аргументите на кмета, осмисли ги и направи така, че да напише седем страници против, с което се опитва да заглуши кмета", заяви Иван Василев, заместник-кмет в направление "Финанси", СО. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Изпълняващата длъжността съпруга на на Васко възелина го е зарязала позорно
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Терзиева е кръгла 0
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все добри новини свързани с ППДБ - отстранени кметове и подуправители, отменени решения, изолация в Парламента, изтекли записи за кеш, реални снимки с контрабандисти... Лека-полека ще се отървем от тази ***.
4
3
 
3
 
! Отговори
Мафията преди 1 месец
Си връща държавата. Как иначе ще се пълнят чекмеджета и ще се краде от софиянци
3
3
 
2
 
! Отговори
До Зозо преди 1 месец
Абе спукан презерватив, точно кмета ли ти прилича на ДС? То не са Буди, Гоцета, Сави, намагнетизирани, кокаинови крале, Паскали...
2
4
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Васко ДС-то е пълен некадърник. Общината не е държавна ДС фирма да му я подарят и дондуркат дъртите генерали.
1
5
 
3
 
! Отговори
Бойко и авери преди 1 месец
Софийска община от много години е касичка на СИК и ВИС, и няма да допуснем никаква промяна! Не случайно всички сме срещу кмета и ПП ДБ.