Терзиев: Половината от изсечените дървета на "Опълченска" не са ценни

Кметът даде уверение, че ще бъдат посадени големи дървета
10 сеп 2024 13:21, Елка Василева
247
Терзиев: Половината от изсечените дървета на "Опълченска" не са ценни
Снимка: архив, БГНЕС

Половината от изсечените дървета на ул. "Опълченска" са инвазивни видове, не са ценни. Столичната община ще засади 50 нови дървета по улицата и още 53 дървета в района на ремонта. Това заяви кметът на София Васил Терзиев, който коментира пред журналисти темата за ремонта на ул. "Опълченска".

Още по темата
Първият етап от цялостната реконструкция на ул. “Опълченска“ от кръстовището с бул. “Сливница“ до бул. “Тодор Александров“ започна на 18 юли тази година. Целият ремонт трябва да приключи до март 2025 година. Проектът предвижда премахването на 39 дървета, което започна на 4 септември под полицейска охрана. Граждани седмици наред протестираха срещу реализирането на проекта, който предвижда реконструкция на инженерната инфраструктура - нова канализация, изграждане на нови тръбни мрежи и водопроводни клонове, както и подмяна на електроразпределителната мрежа.

Има проект, който включва изграждане на нова канализация, която няма как да се реализира под корените на дърветата, подчерта Васил Терзиев. Той каза, че решението за изсичането на дърветата е взето от предишното управление на Столичната община, а не от него.

Кметът даде уверение, че ще бъдат посадени големи дървета. Не е вярно, че не ни вълнува зеленината в града. Вижда се от данните колко залесявания са направи и колко големи дървета са засадени, повече отколкото в предишни години, каза столичният кмет.

Полагаме много грижи за зелената система и заедно с отпадъците двете теми са приоритетни за общината, каза Терзиев. Това, че в този проект се налага да се вземе трудното решение да се отрежат дърветата, за да се изгради модерна канализация и да минат тръбите на всичките комунални дружества, не значи, че сме го взели с лека ръка, каза посочи Васил Терзиев. За нас всяко едно дърво е ценност, затова ще продължаваме активно да садим дърветата и София да продължава да бъде един зелен град, което е една от най-големите ценности и богатства на нашия град заедно с водите и Витоша, посочи столичният кмет, цитиран от БТА.

Според него с темата за "Опълченска" се влиза в пореден предизборен епизод, в който всяко нещо ще се изопачава, а фактите ще се нагласяват, както е удобно на някого. Същите протестиращи, които преди протестираха на "Патриарха", после се появиха на "Опълченска". Изведнъж си смениха адресната регистрация, каза Терзиев. Той е на мнение, че темите отново ще придобиват политически привкус.

Кметът Терзиев коментира темата за ремонта на ул. "Опълченска" по време на проверка на дейностите по почистване на река Слатинска между ул. "Иван Салимански" и бул. "Ботевградско шосе".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от София
Засиленото търсене на имоти е заради присъединяването ни към еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
9
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 седмица
Всичко що е дървета в София трябва да се изсекат.
87
0
 
11
 
! Отговори
И ТИ преди 1 седмица
ПО НИЩО НЕ СЕ ОТЛИЧАВАШ ОТ БОЛШИНСТВОТО, НО СТОИШ КАТО КМЕТ. И не си ценен както София, така и за софиянци но си кмет. Неможе даката да се говори за дърветата, те са белите дробове на Земята. Явно това този господин го е пропуснал в училище. А всяко едно дърво за града е ценно. При положение, че парковете се броят вече - желателно е поне в централната част да се пазят дърветата. През лятото в Център не се диша
86
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
То и на бул Витоша се оказаха че не са ценни и на тяхно място сложиха конструкции на заведенията където бълват смрат на гонвено препълват кофите за смет образуват трафик и липса на паркоместа в района и на всичкото отгоре не плащат и една стотинка на столична община!В парк Борисова градина се влиза с автомобилите до кръчмата маймунарника тенискортовете защото са инвалиди и се продава алкохол в паркова среда против наредбата но няма проблем щом заведенията ни плащат под масата нали граждани
85
3
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Всички дървета се ценни. Само това дърво на снимката не е ценно.
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"90% от дърветата в София не са за засаждане в градски условия,много са рахави при малко по силен вятър падат върху хора и автомобили"--- Да,бе, на вас все ви пречат дърветата. Един познат се заканваше на едно дърво, че му било близо до прозореца, но иначе се оказа, че лятото таралясника го държи на сянка под едно друго дърво.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спрете с вносните паразитни растения и дървета включително, съобразявайте се и с кореновата система на дърветата, когато садите дървета твърде близо до сгради, кореновата система е различна при различните видове дървета, обикновено е симетрична на въшната част.
82
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един свестен кмет си избрахме и злобарите ще го изядат с парцалите.Вчера онова недоносче Хекимянчо плюеше,днес са активирани лелите.Явно някои хора не искат да живеят в хубав и подреден град,щом съвестта им се измерва в пари.
81
1
 
3
 
! Отговори
Абе инвазивни или не преди 1 седмица
като са расли 10-20 години стават ценни. Освен това, кюмбето не подбира - гори всичко.
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А другата половина?
79
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За 12 години гербавите съсипаха София.С нищо друго не ги запомнихме,освен с ремонт на ремонта.Некачествени ремонти,разбити улици и тротоари,милиони хвърлени за тоя,дето клати гората.Спомнете си само за двете тоалетни за 500 000 лева,и ламаринените кошчета за по 1000 лв.и повече няма какво да говорим.Расипия до шия.
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Моля да не внасяте екзотични или вносни растения, част от тях са паразитни или трудно контролируеми и се разнасят из българската флора и фауна, увреждайки други видове местни растения или отнемайки им мястото! Научете се да познавате и различавате растенията, не всяко дърво или красиво изглеждащо дърво, растение, може да засаждате!
77
2
 
5
 
! Отговори
Г.Лозанов преди 1 седмица
То така, ами! Тва да не е npaйg, че да е ценно?
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Страх ме е, да не се окажа и аз някой ден да не съм ценен, но все пак имам един празен апартамент за който тези се точат да го вземат с врътка в закона, та може и да съм много ценен.
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Васко гледай само на тези избори колко ще дръпне ГЕРБ в София, заради твоите мъдри решения. А и го няма вече Ицо Хазарта да обира вота.
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Астма и топлинен удар за всички от сърце (Васе)....
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако решението е било взето от предишната оправа, то тогава Терзиев е там само за да изпълнява заветите на Фандъка? Той кмет ли е или просто служител, който довършва започнатото от предишните? То детски градини довършва, метрото довършва дърветата довършва.. едно собствено решение няма ли да вземе?
72
1
 
5
 
! Отговори
Фифи преди 1 седмица
София е пълно с чворове и тук, там по някой пън.
71
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гледам,лели ГЕРБ пак са налазили форума.Такава злоба се лее от "чистите" им уста,каквато няма в никоя друга партия.Явно,оня пак е бръкнал дълбоко в чекмеджето.
70
3
 
4
 
! Отговори
Мис Бони преди 1 седмица
Васее махай ги тия дървета и прави велоалеи! Да има къде да изрежа тротинетката на макс!
69
1
 
7
 
! Отговори
Весо преди 1 седмица
Ей,Пинокио ти май си бутнал резето отзад!Дърветата ли вече пречат на шарената сянка в Общината! Долна твар!