Терзиев: Половината от изсечените дървета на "Опълченска" не са ценни

Кметът даде уверение, че ще бъдат посадени големи дървета
10 сеп 2024 13:21, Елка Василева
247
Терзиев: Половината от изсечените дървета на "Опълченска" не са ценни
Снимка: архив, БГНЕС

Половината от изсечените дървета на ул. "Опълченска" са инвазивни видове, не са ценни. Столичната община ще засади 50 нови дървета по улицата и още 53 дървета в района на ремонта. Това заяви кметът на София Васил Терзиев, който коментира пред журналисти темата за ремонта на ул. "Опълченска".

Още по темата
Първият етап от цялостната реконструкция на ул. “Опълченска“ от кръстовището с бул. “Сливница“ до бул. “Тодор Александров“ започна на 18 юли тази година. Целият ремонт трябва да приключи до март 2025 година. Проектът предвижда премахването на 39 дървета, което започна на 4 септември под полицейска охрана. Граждани седмици наред протестираха срещу реализирането на проекта, който предвижда реконструкция на инженерната инфраструктура - нова канализация, изграждане на нови тръбни мрежи и водопроводни клонове, както и подмяна на електроразпределителната мрежа.

Има проект, който включва изграждане на нова канализация, която няма как да се реализира под корените на дърветата, подчерта Васил Терзиев. Той каза, че решението за изсичането на дърветата е взето от предишното управление на Столичната община, а не от него.

Кметът даде уверение, че ще бъдат посадени големи дървета. Не е вярно, че не ни вълнува зеленината в града. Вижда се от данните колко залесявания са направи и колко големи дървета са засадени, повече отколкото в предишни години, каза столичният кмет.

Полагаме много грижи за зелената система и заедно с отпадъците двете теми са приоритетни за общината, каза Терзиев. Това, че в този проект се налага да се вземе трудното решение да се отрежат дърветата, за да се изгради модерна канализация и да минат тръбите на всичките комунални дружества, не значи, че сме го взели с лека ръка, каза посочи Васил Терзиев. За нас всяко едно дърво е ценност, затова ще продължаваме активно да садим дърветата и София да продължава да бъде един зелен град, което е една от най-големите ценности и богатства на нашия град заедно с водите и Витоша, посочи столичният кмет, цитиран от БТА.

Според него с темата за "Опълченска" се влиза в пореден предизборен епизод, в който всяко нещо ще се изопачава, а фактите ще се нагласяват, както е удобно на някого. Същите протестиращи, които преди протестираха на "Патриарха", после се появиха на "Опълченска". Изведнъж си смениха адресната регистрация, каза Терзиев. Той е на мнение, че темите отново ще придобиват политически привкус.

Кметът Терзиев коментира темата за ремонта на ул. "Опълченска" по време на проверка на дейностите по почистване на река Слатинска между ул. "Иван Салимански" и бул. "Ботевградско шосе".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от София
Засиленото търсене на имоти е заради присъединяването ни към еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
3
 
! Отговори
Мразя и пребоядисани преди 1 седмица
ДСта но повече мразя оригиналните червени *** лу ци.
107
0
 
2
 
! Отговори
Васко е пичага преди 1 седмица
Роднините му от ДС са пребоядисани
106
1
 
8
 
! Отговори
Макс преди 1 седмица
Интересно ми е къде са вресливите "екоактивистки" от ДБ, които правиха хиляди спънки за строежа на стадиона в Борисова градина. Десетки заседания бяха тогава в Общински съвет за 30 дървета, повечето от които саморасляци.
105
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доста грозно звучи да кажеш за дърво, че не е ценен вид. Щото и неценните също пречистват въздуха. И за хората ли го прилага това?
104
1
 
9
 
! Отговори
Геле преди 1 седмица
Ама тоя вярвали си на това що разправя. То София стана само бетон и асфалт къде ги тия дърввта
103
1
 
10
 
! Отговори
bo преди 1 седмица
То и ти не си много ценен ама още не сме те отрязали , дърво такова!
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За синчето на ДС Терзиев е нормално да няма нищо ценно на света!
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
не половина, всички политици тук не са ценни. Що за неадекватен коментар да направиш..
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дървета и паркови зони, трябва да има във всяко населено място и всеки квартал, защото пречистват въздуха, поемайки въглеродния двуокис и преработвайко го, го връща като кислород за живите същества, също дърветата се явяват и като филтър от прахови частици, шум, топлина(горещина през летния сезон).
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А по Скобелев защо ги изсякоха дърветата? Там нито разширение правят, нито подменят канализация? Дори маркировката не освежават.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Куха лейка
97
0
 
11
 
! Отговори
Весо преди 1 седмица
Ей,Пинокио ти май си бутнал резето отзад!Дърветата ли вече пречат на шарената сянка в Общината! Долна твар!
96
1
 
12
 
! Отговори
Татко от ДС преди 1 седмица
Браво, моето момче. И за нашата ДС фамилия живота на българските граждани не беше ценен, съсипахме безброй човешки съдби. Добре сме те научили. Нас пък на този подход ни научиха съветите, там живота не струва абсолютно нищо.
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ти не си ценен. Следваш ги. Язък за дърветата!
94
11
 
0
 
! Отговори
СС преди 1 седмица
Тези дървета са от стсрото управление на София и трябва да бъдат подменени! Само така ще има истинска промяна в столицата!
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като чета колко *** и озлобен народ пише, ум да ти зайде.
92
0
 
4
 
! Отговори
До 88-ми Точно! преди 1 седмица
И на мястото на всяко отсечено дърво по един соларен панел!
91
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това си бяха организирани акции срещу кмета. Подменят се дърветата, но трябваше да се грачи и да се търси теле под вола.
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименДърветата може да се изрязват и оформят при необходимост; да се поливат, поддържат и са здрави, за да не се чупят, но някой трябва да се грижи за това! Еластичността на дърветата(растенията) се понижава при недостатъчно вода и се чупят, а при твърде много вода, растенията изгниват, дърветата не изгниват толкова лесно, но и при тях се случва; в повечето случаи, поради заболявания или вредители.
89
0
 
5
 
! Отговори
Това е така преди 1 седмица
До Анонимензащото им се режат корените при всеки ремонт На ВиК, Топлофикацие или смяна на настилка.Да ама де акъл у тези същества, Те не са човеци, те са хора излезли от гората, на които им пречат дърветата