Ситуацията в Мизия се влоши, от сутринта отново вали

Хора обикалят и плячкосват изоставените къщи
Обновена: 6 авг 2014 14:06 | 6 авг 2014 11:11, Анисия Иванова
71
Ситуацията в Мизия се влоши, от сутринта отново вали
Снимка: архив Булфото

Четвърти ден след водния ад в Мизия ситуацията в града продължава да е много тежка, а хората - отчаяни. Положението рязко се е влошило тази сутрин, когато в 6.30 часа там отново е започнал да вали силен дъжд и е изплашил жителите. За днес за Врачанска област е обявен жълт код за обилни валежи.

От вчера чрез системата за рано оповестяване се излъчват периодично текстови съобщения с указания към хората в района, а представители на общината обикалят града и разясняват правилата за поведение при евентуално ново наводнение, съобщиха от МВР.

Населеното място е разделено на четири основни участъка, в които се извършват отводнителни действия. Екипи от пожарникари и спасители работят още на територията на Бяла Слатина и село Крушовица. Организирани са групи за наблюдение на 12 язовира по поречието на река Скът, които докладват в Оперативния център за нивото на водата на всеки час. Към момента няма данни за покачване нивата на реката и наблюдаваните водоеми.

На място има и медицински екипи на ВМА и Министерството на здравеопазването. Много от пострадалите при наводнението продължават да бъдат в детската градина, където са намерили подслон. В града има множество битови проблеми, хората имат нужда от храна, вода и лекарства. Градът има нужда и от доброволци за разчистването.

Служители на пожарната съвместно с представители на Министерството на отбраната са организирали три пункта, в които два пъти дневно се приготвя храна за евакуираните хора.

Българският червен кръст е създал център, в който нуждаещите се получават нужното медицинско обслужване, както и допълнителни провизии и вода.

Настанените в детската градина се оплакаха пред БНТ, че водата не достига за пиене и хигиенни нужди, поради което жителите се опасяват от поява на епидемии. Вчера експерти също предупредиха за риск от възникване на инфекции.

Още по темата
В града се носи миризма от разлагащите се трупове на издавени животни, на умряла риба и на тиня. На място има представители на фондации, които се грижат да намерят и извозят труповете на множеството измрели животни до екарисаж, който е направен на място. 

Явор Гечев от фондацията за защита на животните разказа за спасителната акция за оцелелите домашни любимци и селскостопански животни, като прасета, кокошки, овце, крави и други. По думите му много от тях са намерени вързани за своите колиби и оцелели, като се качили върху техните покриви.

Гечев съобщи и тревожната информация за хора, които обикалят и плячкосват изоставените под вода къщи.

Присъствието на жандармерията в града изглежда не ги притеснява, защото тя е съсредоточена предимно в по-централните места, смята той.

Гечев отправи молба към институциите да изпратят повече подкрепления, тъй като опасността от набези над имуществото на и без това бедстващите хора е реална. Ромите разбиват къщите в късните часове на нощта и обират ненаводнените етажи.

Местните хора са направили своя организация за охраняване на районите, но според Гечев това не е достатъчно.

Областният управител на Враца е разпоредил на кметовете на общини да бъде извършен цялостен оглед на всички водоеми на територията на областта и да бъдат прегледани изградените защитни съоръжения и диги, като се създаде нужната организация за своевременно оповестяване на населението при опасност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно детската градинар е малка , за толкова хора , и не стига водата , Няма никакви условия за хигиенизиране ,Тези хора не може ли да бъдат евакуирани по други населени места ида имат вода , за миене и къпане !Иначе ще тръгнат епидемии !Отделно трябва да се приберат живите животни и да се изкарат удавените , които се разлагат.Това е опасно място за живеене , и след оттеглянето на водата !А крадците трябва да се затворят веднага !Няколко неща трябва за се направят бързо ! Но не се прави ,
34
1
 
0
 
! Отговори
sry преди 9 години
какво всъщност се случи https://youtube/watch?v=DcD2auma6wQ
33
0
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Не може да се влоши една крайно влошена ситуация . Това е краха на илюзиите , че тук има държава . Това е бантустан с привидно демократично управление и мечтата на всяко правителство е народа да изчезва , а бюджета да се увеличава !
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошото на заповед за разстрелване на мародерите е , че мога да застрелям някой, на който му имам зъб и да излъжа, че е крал.
31
0
 
11
 
! Отговори
ром преди 9 години
Рай за ***.
30
3
 
3
 
! Отговори
zzz преди 9 години
Кой *** маркира против???
29
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора обикалят и плячкосват изоставените къщиОще като прочетох заглавието ми стана ясно, че това са ***, а те не са хора - допусната е неточност! В други държави такива мародери ги разстрелват на място! Къде са ловджийските дружинки от съседните села?
28
1
 
47
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
По време на военно положение мародерите се разстрелват на място! Положението в Мизия е по лошо от военно - прилагайте същите мерки! Да обираш хора в това положение показва, че си стопроцентов *** - ***, а такива трябва да се чистят, незабавно и окончателно!!!
27
2
 
53
 
! Отговори
матеа преди 9 години
Нещастници! Къде е жандармерията, която пазеше "народните" представители от народната "любов" ?!
26
2
 
14
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Бюрека уж беше пратил доброволци да охраняват
25
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Система за милиони, а От вчера чрез системата за рано оповестяване се излъчват периодично текстови съобщения с указания към хората в района.утрепахте хората и им унищожихте всичко после пак гласувайте за БСП и коалиции
24
11
 
21
 
! Отговори
tocila преди 9 години
На село къщата на братовчедките на баща ми я плячкосаха месните българи-чукундури и без потоп, а не пра-ромите (***)...
23
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата е главния мародер
22
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vesko02БСП и ДПС ги докара Тиквата, нали българите го изгониха с тояги и после турците и ромите взеха властта като на евроизборите даже ДПС се изравниха с БСП.
21
5
 
38
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Подобно на БСП и ДПС водата ще се оттегли,но тинята и мътилката ще ни тровят още дълго живота.
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Мизия няма канализация и по улиците се носи непоносима миризма на тиня, *** и фекалии.
19
2
 
20
 
! Отговори
alkap преди 9 години
АЛО Милицията къде сме КАТ коли . Обраха ми сутринта къщата кво праиме къде сте. 20 обира стнаха в къщата село върбица област враца кво праиме
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
....12 язовира по поречието на река Скът.......------------------------------Лаком г*з кръв с*ре.
17
1
 
50
 
! Отговори
художника преди 9 години
Гледам новините за наводнението в Мизия, виждам пожарни и Гр. защита как се мотат, като мухи без глави. Не може ли от ресурса на държавата да се изпатят фадроми, багери и др. тежка техника, да се прокопае канал с наклон към близко дере или място, където водата сама да се оттече? Няма ли геодезисти да изчислят откъде да се започне и къде да свърши? Толкова проста ли е администрацията ни?Прочети още на: dnes.bg/stranata/2014/08/06/jylt-kod-za-dyjd-i-grymotevichni-buri-v-6-oblasti.234726
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"хора"