Агроном: Африканска краставица може да се отглежда у нас

В България има възможност да се отглеждат много култури
16 юли 2024 14:25, Анисия Иванова
29

Затоплянето и изменението на климата трябва да дадат сигнал на родните производители на храна, че е време за нови топлолюбиви култури. Те трябва да се ориентират към нови сортове, които са устойчиви на високи температури и суши.     

Според агронома Роман Рачков родните краставици могат да бъдат отглеждани едновременно с т.нар. "африкански краставици", но са и алтернатива.

"Разглеждайки в исторически план, повечето култури, които ние консумираме в Европа, са култури, които произлизат от друго място - Южна Америка, Азия. Условно наречена е "африканска краставица", защото е с произход Латинска Америка. Характерно за нея е, че това е дребно плодче с размерите на маслина и с окраска, наподобяваща диня", обясни той в "България сутрин".

"Ако всеизвестната на всички ни краставица се продава на пазара за една условна единица, една такава по-екзотична култура ще се продава за 5 единици. Това означава по-висок доход на съответния земеделец", коментира още Рачков пред Bulgaria ON AIR.

В България има възможност да се отглеждат много култури.

"Например т.нар. "бодлива краставица", която дори и в момента се продава в някои български супермаркет за цена от 5-6 лв. за плод. Добивът е сходен с оранжерийната и краставицата, отглеждана при полски условия. Когато се отглеждат повече култури в едно стопанство, екосистемата му е значително по-устойчива. По устойчиви са на болести и неприятели. Здравата почва е способна да натрупва в себе си значителни количества въглероден диоксид, който е основната причина за глобалното затопляне в момента", коментира още агрономът и подчерта, че повечето култури, отглеждани в България, са с друг произход.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: климаткултуриBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Нене преди 3 седмици
Хората след като се запознаят със семките, лигата и кората на африканската краставица, казват, че мястото й е в пустинята, където да спасява живота на изпадналите в беда. Друг няма как да я оцени.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставете германците и феансетата да се наслаждават на африканските краставици, за нас са си добри и традиционните !
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще се продава за пет единици, ако има кой да я купува.
24
1
 
2
 
! Отговори
... преди 1 месец
Значи няма как да е! "разбирачите" ми твърдят, че глобално затопляне няма и няма и да има! Няма как да има изменения в климата, че и затопляне! ай сиктир!!!!
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи вместо обикновена краставица - такава с размер на маслина? Това няма да хареса на жените, особено с подвеждащото "африканска". :)))
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Та нали си имаме наши сортове и пак няма кой да работи ! Всички ни мързи и чакаме внос !Всичкото Мара втасала,та сега и африканска краставица ще отглеждаме.
21
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
България трябва да продължи прогресивната латифундия и монокултура по заветите на покойния голям философ и мислител проф. д-р. Ж. Желев и неговия съратник Р. Христов.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи големият "експерт" препоръчва да се отглежда нещо което струва 5 пъти по-скъпо или както той го нарича -"единици".Вместо да гледаме да произвеждаме нещо по-евтино ние ще произвеждаме нещо което е 5 пъти по-скъпо щото то нали българина се чуди кво да си прай парите та що па да не купува и африкнска краставица на 5 пъти цената на обикновенната,тя обикновенната сега е 5-6лв. в средата на лятото та представети си колко ще струват па тези другите.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У нас нема кой да копа с мотиката у ТКЗС-то :)))
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У нас има само турска краставица и турски домат :)))
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
африкански, арапски, индийски. всякакви краставици гледаме и ще продължаваме да отглеждаме. вече ги внасяме с директни полети я от непал, я от белгия, австрия и германия. някои ни ги водят с белезници дори. предлагам да вкарат малко детеродни камби за нас белите мъже че българките едноок и сакат ама чужденец да е. ние не сме расисти, югоизточна азия са ок, арапките са ок, знаят как се гледат много деца и къща. да си внесем.
16
5
 
1
 
! Отговори
Трябва да се преди 1 месец
Легализира марихуаната
15
3
 
0
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Ние Отдавна ОтГлеждаме Африканската Краставица, тази Краставица да Знаете и колко Съседки ЗаПлони - Българските Бели Баби - Бутат Колички с Малки Африкански Краставици!
14
2
 
2
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
До сливенски експертДа! Благодаря, за допълнението, колега, много е важно да се отбележи тази промяна в цвета на българите и прехода на България към страни като Египет и Индия!
13
1
 
9
 
! Отговори
сливенски експерт преди 1 месец
В резултат на затоплянето ли българите стават с все тотъмна кожа.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много важно нещо, отбелязано тук: когато се отглеждат повече видове на едно място, те са по-здрави, а и за почвата е добре, въобще разнообразието е основна характеристика на живото, а сега се налагат както монокутури, така и моно моди в поведение,в строителство, във всичко.
11
4
 
4
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Демокрацията настъпи, климата се измени на африкански и вече могат преспокойно да се гледат банане и да не се внасят! Това, в крайна сметка е завършека на Прехода - отглеждането на банани в България, която винаги е била една аграрна страна!;)))
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, нека затрием традиционните култури и сортове и да минем на африканска краставица. Това впрочем едва ли има нещо общо с краставиците. Такова име са му дали на растението, защото вероятно много прилича на краставица. Или е генномодифицирано растение, което да вирее специално в Африка и да става за ядене. Отдавна съм предложила тази теливизийка и една друга от същия тип да бъдат закрити заради глупостите, които ръсят в ефир и "експертите" на които плащат.
9
4
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
Роман Рачков е агроном магистър Тропично и субтропично земеделие от Аграрния университет в Пловдив и магистър финанси във Великотърновския университет. Той е експерт по интегрирана и биологична растителна защита. Регистриран консултант по интегрирано упрваление на вредителите по селскостопанските култури. Живее и работи във Велико Търново. добре че е другарят началник да ни каже кво как се произвежда, докато половин задунайская кротко догаря.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама тя била малка африканската краставица. Не е като нашите с двойно предназначение!