Спад в търсенето на зехтин в Гърция, цените ще започнат да падат

Клиентите започнали да се насочат към други масла
Обновена: 16 юли 2024 10:57 | 16 юли 2024 10:54, Анисия Иванова
20
Спад в търсенето на зехтин в Гърция, цените ще започнат да падат
Снимка: Pixabay

Производителите на зехтин в Гърция очакват цените да започнат да падат през есента. Пазарните анализатори отдават това на спад в потребителското търсене в Гърция, тъй като прекомерно високите цени са накарали клиентите да се насочат към други видове масла.

Президентът на Земеделската кооперация на Ханя, Харилаос Владакис, съобщи, че цената на зехтина екстра върджин от производителя в момента е около 6,7 евро за литър при 8,10-8,70 евро преди два месеца. Това намаление на производствените цени се дължи на 30-40% спад в търсенето в Гърция, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Падащите цени в Гърция принуждават повече производители да изнасят продуктите си за страни от Европейския съюз като Италия, която внася гръцки зехтин на едро на 7,0-7,3 евро за литър.

Що се отнася до перспективите за цената на зехтина екстра върджин в Гърция производителите очакват тя в най-добрия случай да се запази на сегашното ниво, като не крият опасенията си, че може дори да падне под 6 евро. Тъй като нарастването на производството на зехтин не само в Гърция, но и в други средиземноморски страни се приема за даденост. Производствената цена също се очаква да падне.

По отношение на цената на рафтовете на супермаркетите цената на литър се очаква да спадне от сегашните 12-13 евро на литър до 8 евро. Нови намалени цени на зехтина на рафта няма да започнат да се появяват до ноември следващата година, когато ще стане ясна картината от производството за сезон 2024-2025 г.

Засега до края на септември, началото на октомври има изчаквателна позиция по отношение на цените, които ще зависят от тазгодишните нива на производство, както и от неизползваното количество от предишната реколта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
ухахах преди 1 месец
Аз още миналата година, когато прочетох, че реколтата ще е слаба си купих 10 литра екстравържин на старите цени. Не сме употребили дори половината. Ще устискаме докато цените се нормализират. Ако не спаднат минаваме на шарлан! Ще има да вземат да им плащам по 30 лв за зехтин.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ние Потребителите, за разпространение на фалшиви новини се носи отговорност, нали знаеш?
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15, всъщност не става ясно кого визираш. Само да те информирам, че не можеш да разбереш кой използва ВПН :) Явно соросоидчето тук си ти :) Или тролчето на групата. Вероятно и двете :)
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В коментарите има злобно сорсоидче, което се е жегнало от коментарите за цените и ЕС хахаха. Чак се наложило да позлва ВПН, горкото :(
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пазара залят с разреден зехтин - бай Иван вика "много ек зехтин - нищо му няма" и плюе по олиото щото му съсипват бизнеса с разреден зехтин - бай Иванееее заради такива като тебе не моим са оправи - такива съсипвате здравенцето на хората - трябвада те затворят за шмекрлъка ти с разреждането
12
1
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
а не в САЩ няма данъци викаш , а ?!?!?!??
11
10
 
15
 
! Отговори
до 10 преди 1 месец
Абсолютни глупости. Моите лабораторни проучвания от Австрия установяват нещо различно. Да, специално изпращам доста храни там в лаборатория. За момента отклонения няма. Иначе бедните бачкотещи бачкери си хапвайте румънска Калиакра от канцерогенен слънчоглед и се радвайте, няма лошо. Ама поне недейте да бълвате откровени лъжи! Понеже е лош зехтинът, затова нациите, консумиращи само и единствено зехтин, са с най-висока продължителност на живота. 'фърли една пресолена цаца на 20 години в Калиакра!
10
6
 
10
 
! Отговори
До Жиката преди 1 месец
Викаш не е като в Русия където втори път им вдигат данъците заради войната.Там икономическият модел е ТОП.
9
12
 
19
 
! Отговори
Ние Потребителите преди 1 месец
Лабораторно проучване установи ,че всичкият 'Зехтин' продаван в България е 100% Фалшификат на Олио с примеси на отровни Оцветители + Овкусители за да наподобява Зехтин. Дори в Гърция преди 4м. държавата призна 46% от Зехтина е Фалшив 'зехтин ' .Истински зехтин само от ферма на място от първа преса студено рафиниран и в стъкло.
8
13
 
14
 
! Отговори
Жиката преди 1 месец
Икономическият модел на ЕС вече не работи.Протестите скоро ще бъдат навсякъде срещу високите разходи на живот и деиндустриализацията.
7
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
па я жулим само олио от 2 -2,50 лв. - за комий зехтин от 20 лв.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 3 Къде видя цена 44лв на литър? По 23-25лв гледам, че е. Наложи ми се сега да погледна ебаг, защото просто купувам от Гърция, като съм на почивка, по 3-4 тенекии 5л и през годината не се налага да се купува. Не че там е евтино. Все съм минавал 100лв за 5л от малки ферми или най-скъпите им марки, но просто поне се надявам да е по-качествено.
5
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 5, спрете да чакате държавата да регулира цените. Толкова ли не осъзнавате какво означава това? Като ви харесва регулирана икономика отидете в КНДР. Опция 2 Куба... да чакате за купони и да имате дажба.... Може ли толкова необразован народ... наистина не го разбирам!
4
5
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 1 месец
До А в това време в БГтова е така защото у БГ няма институции- тоест държава - те не работят !
3
6
 
4
 
! Отговори
ИМАТ ПРИМЕР преди 1 месец
Ами , нека вземат пример от съветския съюз както той се уговаря със страните от опек да си намалят производството за да си запазят цената на петрола. . . и толкоз !!!!!!!!!!!!
2
2
 
29
 
! Отговори
А в това време в БГ преди 1 месец
В Кауфланд цената на литър гръцки зехтин е 22 евро, но според всички институции няма спекула и измама!
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има олио , така че .....