Обедняваме: Българите закриват по около 1200 малки депозити на ден

Намаляват спестяванията до хиляда лева
16 юни 2021 10:48, Петя Славова
247
Обедняваме: Българите закриват по около 1200 малки депозити на ден
Снимка: БГНЕС

От началото на годината българите закриваме по около 1200 малки депозита всеки ден. Данните на Българска народна банка (БНБ) до края на март показват, че на тримесечна база спестяванията до 1000 лв. в търговските банки намаляват с почти 106 000 броя, или по-точно 105 828 броя. Това означава, че на месец закриваме по 35 276 малки депозита, а на ден – по 1175. Това показва справка в статистиките на централната банка, предаде "Монитор".

От данните става ясно, че и тази година продължава тенденцията българите да харчат и най-малките си спестявания, които кътат в банките. През миналата пандемична година  този показател постоянно намалява с всяко следващо тримесечие. Така в края на март 2020 г. има 5 660 745 малки депозита на стойност 922 млн. лв.

Още по темата

В края на първото полугодие те са вече 5 511 354 броя (876,8 млн. лв.), или с цели 149 391 броя по-малко само за три месеца. Това означава, че на месец сме закривали по почти 50 000 такива депозита, за да покрием разходите си. Реализираният спад от почти 150 000 депозита е и най-големият отчетен такъв през 2020 г.

Това се обяснява с факта, че точно в този период избухна пандемията от коронавирус и несигурността за това какво предстои накара много българи панически да си изтеглят парите от банките, за да покрият най-належащите си разходи. Затварянето на някои бизнеси остави немалко хора без работа и доходи, съответно те също трябваше да намерят някакъв вариант за плащане на ежедневни нужди, битови сметки и пр.. През третото тримесечие на миналата година броят на този тип депозити спада на 5 497 836 на стойност 891, 3 млн. лв.

Показателят намалява с 13 518 броя спрямо края на юни. Значително по-малкият спад може да се обясни с разхлабването на мерките през лятото и отварянето на различните бизнеси, които дотогава бяха преустановили своята дейност поради издадените заповеди с противоепидемични мерки.

През следващото тримесечие обаче броят занулени малки депозити отново нараства, като общият показател е вече 5 422 570 депозита. Така реализираният спад е 75 266 броя малки депозита. В началото на тази година тенденцията се запазва, като малките депозити намаляват със 105 828 на тримесечна база и с цели 344 003 броя на годишна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстинатаСпрямо Жан Виденов и БСП много обедняхме.това са фактите на БСП.Всеки знае колко бяхме богати при БСП.Гонехме по заплати Венецуела и Куба.Да живее комунизмът другари.
118
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Военната хунта УБИ български пилот за да се покаже пред началството на НАТО.
117
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благоденствие поражда българският бизнес-има продукт за страната, има работа за хората. В момента САЩ атакуват българския бизнес за да си присвоят печалбата му.
116
7
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Това са данни за януари, февруари и март 2021, т е. управление на ГЕРБ, а при управление на мутрите хората обедняват
115
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовВ комунистически Китай, педофили като тебе отдавна нямаше да ги има.
114
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовКолко е средната заплата в комунистическа Куба и комунистическа Венецуела?А във великата Русия.Кажи фактите комуноиде.
113
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов предприе протективна политика за България т.е.не беше послушен и играеше ЗА националния интерес Да, имаше огромна ЧЕРНА каса, чрез която оказваше влияние където трябва. САЩ имат същата каса и не само САЩ. САЩ искат да вземат тези пари и да си ги приберат в своята каса не, че Русия не иска същото. Военната хунта, а тя е хунта, е съставена от ограничени в мисленето си военни, които са с професионална деформация и смятат, че редът поражда благоденствие, ми няма такова нещо!
112
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато ГЕРБ бяха на власт, спестяванията растяха, сега на хоризонта се появиха БСП, Жан Виденов други гнусни типове и хората взеха да се притесняват.
111
8
 
9
 
! Отговори
Герб са гадове преди 3 години
Топим се бързо обедняваме това е вследствие на 12 годишното некадърно комунистическо управление на ГЕРП.Единствената територия сме която управляващите по време на пандемия не помогнаха с нищо на малкия и среден бизнес въобще на хората.Уж имаше излишъци, мазнинки, стабилност и на какви ле не простотии се наслушахме преди ковида от едноклетъчния БорисоФ и два месеца след появата на ковид НИЩО.Сега е нужно пълно изчегърване на Герберските ракови образования и започване на ново.
110
5
 
3
 
! Отговори
фалшива новина преди 3 години
Добре ще е хората които пишат малко да се ориентират. Първите най големи Банки в България, от началото на годината уведомяват клиентите си, че преобразуват депозитните сметки в разплащателни. Прoблема е, че Банките са пълни с пари.
109
8
 
7
 
! Отговори
благодарете преди 3 години
благодете на Боко. Той ви направи празни язовири и пътище дето при дъжд се пълнят като язовири.
108
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имах малък депозит в ДСК преди няколко години, с възможност за изтегляне по всяко време и разбира се със смешна лихва. В момента в който по-дълго време спрях да внасям пари реших, че е по-добре да го закрия, защото таксите, които се взимат за обслужване на сметката, реално за една година не са никак малка сума на фона на малката сметка.
107
3
 
9
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 3 години
До Нормално еМа то българинът сам се цани за слугинче и поиска американците да го превземат! На това поне сме съвременници и го знаем, че по-голямата част от българите се продадоха доброволно за жълти стотинки, стига капиталът да задоволява основните им нужди.
106
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От една емигрантска държава САЩ, какво очаквате освен да създава себеподобни?!
105
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза скъпо човек да си държи парите в банка.
104
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОБЕДНЯВАТЕ, ВЯРНО. РУСКИТЕ ПОД ЛО ГИ.
103
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СМЕНИ ЗАГЛАВИЕТО: ОБЕДНЯВАМЕ РУСКИТЕ ПОД ЛОГИ! ВЯРНО ОБЕДНЯВАТЕ, ТЯ РУБЛАТА ДЕВАЛВИРА...
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теглят пари, че ще ходят на черноморието да завтъртят икономиката. Трябва да се завъртят едни пари, че в Дубай е скъпичко, парите изтичат ... Но така е, нашите наказания по закона Магнитски са такива - ходене в Дубай за неопределено време на държавни разноски чрез "заем" от ББР.
101
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е на САЩ, Нинова-също, България-също. Целта е местното население да бъде подменено с емигранти.
100
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВАТНИКА, АМИ ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ДРУГАРЕТЕ РАДЕВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ВЪВЕДЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕД, НАЛИ СТЕ НА ВЛАСТ БЕ? КАКВО ВСЪЩНОСТ ПЛЮЕШ?