Предвидима ли е била катастрофата, която причини Семерджиев?

Може ли системата да спре подобни трагедии, коментират специалисти
10 юли 2022 07:30, Петя Славова
149
Предвидима ли е била катастрофата, която причини Семерджиев?
Снимка: БГНЕС

Предвидима ли е била катастрофата на пътя, при която загинаха две млади жени в София? При положение, че обвиняемият за трагедията Георги Семерджиев е с над 50 регистрирани нарушения, отнета книжка и сменени номера, специалистите дават положителен отговор.

Семерджиев е шофирал с отнета книжка 17 години,органите на реда го наричат "системен наркоман", но в същото време се е разминавал с правосъдието и наложените глоби.

Още по темата

"В няколко от случаите имаме събрани материали изпратени до прокуратурата за образуване на досъдебно производство за управление на моторно превозно средство без свидетелство за управление, които материали са върнати от прокуратурата с указание да се наложат само административни глоби", каза Бойко Рашков - министър на вътрешните работи в оставка, цитиран от БНТ.

Той добави, че в момента, в който се направят съответни изводи и ако те подсказват за неспособност да се упражняват полицейски функции, той ще направи като министър всичко възможно да се раздели с тези хора, които са оставили това да се случи.

Това не е типична катастрофа, смятат експертите. Причината - извършителят е направил всички възможни нарушения, които може да направи един пътен хулиган. Но както винаги въпросът, който си задаваме след всяка кървава трагедия - как можеше да бъде предотвратена, защо шофьор с толкова много нарушения успява да избяга и да се измъква с години от полицията.

"Аз наистина не знам в случая какво трябва да се направи. Тук трябва да излязат хора, специалисти, адвокати, да кажат какви предложения да се направят за промени, които реално да допринесат", коментира Димитър Илиев - председател на Държавна агенция за безопасност на движението.

Този случай е част от кървава поредица с главни герои самозабравили се млади хора, седнали зад волана пияни и/или дрогирани, или просто чувстващи себе си над закона, над правилата, над човешкия живот.

В конкретния случай - бивш футболист, обвиняем по различни казуси. Толкова уверен, че няма да го застигне закона, че карал освен без книжка, крадена кола, с фалшиви номера. Ново нарушение към дългия списък на татуирания Георги, неуловено до сега. Защото в момента няма адекватен механизъм, който бързо да засече фалшивите табели. Въпреки че тази функция трябва да изпълнява наскоро въведения погрешно наречен екостикер с чип, пише още БНТ.

"Преди няколко години ЕС ни задължи с директива да въведем допълнителна идентификация за превозните средства. При годишен технически преглед. И това беше всъщност една дългосрочна мярка, която щеше да позволи тогава, когато имаме подмяна на номера, ние много бързо да успеем с допълнителния знак да идентифицираме тази измама. Само че тази политика в момента Министерството на транспорта са решили, че няма да я прилага България, т. е. ние ще излезем извън директивата, ще я изхвърлим в коша за боклук и подобни водачи, които ще могат да карат с фалшиви номера ще могат да го правят много трудно те ще могат да бъдат установявани", каза Деница Русинова - Европейски център за транспортни политики.

Спират шофьор за проверка, той бяга. Взимат му книжката - той пак сяда зад волана. Свалят му регистрационните номера - той слага фалшиви. Налагат актове - той не ги плаща. Всичко това говори, че има колела по веригата, които не работят.

Според Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи, единственото лечение за такива арогантни и нагли пътни хулигани е именно конфискуване на автомобила на лица, задържани с алкохол и наркотици. "Противната страна какво казва - вижте, това е личен автомобил, семейна собственост, служебен автомобил - няма никакво значение. Има ли значение тези деца, които бяха размазани, с какъв автомобил са били убити - с личен или служебен?", допълни той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата държава и е пропита ръководители във всички институции са с поколения "връзкари" комунисти банки дават заеми на длъжници с милион просрочени задължения на всякъде влизат през задния вход.
88
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да се каже по въпроса, това е едно животно, без пряка връзка с частта от мозъка отговаряща за разумното съзнание. Не, този не е луд, просто е гaдинa, която трябва да бъде затворена на сигурно място, за да се гарантира, че няма да вреди повече и да убива.
87
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички гнусни катастрофи се случват на булевард наречен "Черни връх", започнете като му смените името. Това е олицетворение за издигане в общестното с кръв!
86
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото е милиционерско ухо и прокурорски слуга..."наше момче" с лампа..палка и станция..Гоуем баровец на чарешата постояно - наркоман и *** реално
85
0
 
32
 
! Отговори
Яница преди 1 година
А Симона Радева эащо е на свобода??? До кога мафия, мутри и престъпници ще се чувстват НЕДОСЕГАЕМИ???
84
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имахме премиер на место щеше да е предвидима. Факт е, че Кирил Петков е прикривал този рецидивист цяла година
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко му е на този. Присъдата трябва да е бавна смърт за това животно, но нека първо му отсекат всичките пръсти, за да не може никога повече да кара автомобил и да убива хора, дори и да избяга от затвора.
82
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой знае още колко такива като този се изживяват като Ал Капоне и още мърсят света
81
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашков, Рашков...Поне прочети Конституцията. После говори. Второ - кажи какво правиш с подопечните ти, които подпомагат подобни хулигани да се изнизват безнаказано. И на теб все някой друг ти сpaл в гащите. Бетер бате Бойко си. Ама нали сте от една школа...
80
0
 
12
 
! Отговори
До Читател преди 1 година
"50 години затвор при строг режим,би определил съдът в Германия" - всъщност кратка справка с немското законодателство показва, че ако си карал пиян/дрогиран и т.н. и причиниш смърт се води за предумишлено убийство и е криминализирано с доживотен затвор. Бях крайно изненадан, когато прочетох това. Даже имало и вече доста хора вкарани на "топло" по този нов (от няколко години) закон. Инициаторът бил катастрофа в Берлин преди 10 години някъде, със смъртен случай и двама замесени. Интересен закон.
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко това говори за един много огромен луфт в управлението на държавата ни!!! Този луфт го създаде в последно време продажникът РАДЕВ!!!ТОЙ НЕ СЪЗДАВА НИ ПРАВИТЕЛСТВА,НИ ДЪРЖАВА, НИТО ОБЕДИНИ НАРОДА НИ!!!НЕКА И ТОЙ КАТО КИРО,БЪДЕ ИЗГОНЕН!!;
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за въпрос.... все едно да питаш изгнил домат ще става ли за ядене....
77
0
 
9
 
! Отговори
А преди 1 година
Заради такъв преди 3-4 години от гдбоп при акция бяха разбили всички апартаменти в един блок и нищо не бяха намерили.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 84Забрави охранителя на Пашата, нали тоз дилър е негова рожба :)))
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Служителите на Продаващите Подменители са убийци, дилъри и сводници! Докато ни управлява сбирщина от чужди агенти и обикновени дилъри и нашенски престъпници, всичко ще е предвидимо, но нищо няма да се предотврати! Киро, Асен , Рашков - всички предатели до един в затвора!
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз се е изрисувал, ще кажеш иска да е затворник, само дето в затвора не харесват хора които пеят на ченгетата :)))
73
3
 
9
 
! Отговори
Политутка преди 1 година
Ако Тарашков си беше свършил служебните задължения, неговите служителя нямаше да прикриват убиици и да разпространяват наркотици! В този смисъл - да предотвратима е била! И да Тарашков е за затвора!
72
0
 
7
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
НЕ СИСТЕМАТА, А ВЛАСТИТЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ПОСТАВЯТ ТВЪРДО С Т О П НА ВСИЧКИ ПОДОБНИ ТРАГЕДИИ. КАТО ВЪДВОРЯВАТ В ЗАТВОРИТЕ ВСЕКИ, КОЙТО ГРУБО И РЕДОВНО НАРУШАВА ПРАВИЛАТА И РАЗПОРЕДБИТЕ. ВЛАСТИТЕ ЗНАЯТ ВСИЧКО И СЕГА ЗА ТАКИВА РЕЦИДИВИСТИ. НО НЕ ПРАВЯТ НИЩО ЗА РЕДА И ПРАВИЛАТА. ЗА ПОСЛЕДНАТА ТРАГЕДИЯ, СЪДА, ПРОКУРАТУРАТА СА ДЛЪЖНИ ДА ИЗДИРЯТ, ДА ИЗДАДАТ ПРИСЪДИ, ОСВЕН ЗА ИЗВЪРШИТЕЛЯ И НА ОНЕЗИ ЛИЦА ОТ ВЛАСТИТЕ, КОИТО УМИШЛЕНО НЕ СА ИЗВЪРШИЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ДЕЙСТВИЯ ЗА СЛУЧАЯ.
71
0
 
4
 
! Отговори
Шах преди 1 година
Парите са най важни, другото е без значение .
70
0
 
7
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Паричките си вървят,в пликчета!Който се отчита редовно и правилно,сабя не го сече!На вас ви остава само да цъкате с език и да дрънкате празни мисли!