Предвидима ли е била катастрофата, която причини Семерджиев?

Може ли системата да спре подобни трагедии, коментират специалисти
10 юли 2022 07:30, Петя Славова
149
Предвидима ли е била катастрофата, която причини Семерджиев?
Снимка: БГНЕС

Предвидима ли е била катастрофата на пътя, при която загинаха две млади жени в София? При положение, че обвиняемият за трагедията Георги Семерджиев е с над 50 регистрирани нарушения, отнета книжка и сменени номера, специалистите дават положителен отговор.

Семерджиев е шофирал с отнета книжка 17 години,органите на реда го наричат "системен наркоман", но в същото време се е разминавал с правосъдието и наложените глоби.

Още по темата

"В няколко от случаите имаме събрани материали изпратени до прокуратурата за образуване на досъдебно производство за управление на моторно превозно средство без свидетелство за управление, които материали са върнати от прокуратурата с указание да се наложат само административни глоби", каза Бойко Рашков - министър на вътрешните работи в оставка, цитиран от БНТ.

Той добави, че в момента, в който се направят съответни изводи и ако те подсказват за неспособност да се упражняват полицейски функции, той ще направи като министър всичко възможно да се раздели с тези хора, които са оставили това да се случи.

Това не е типична катастрофа, смятат експертите. Причината - извършителят е направил всички възможни нарушения, които може да направи един пътен хулиган. Но както винаги въпросът, който си задаваме след всяка кървава трагедия - как можеше да бъде предотвратена, защо шофьор с толкова много нарушения успява да избяга и да се измъква с години от полицията.

"Аз наистина не знам в случая какво трябва да се направи. Тук трябва да излязат хора, специалисти, адвокати, да кажат какви предложения да се направят за промени, които реално да допринесат", коментира Димитър Илиев - председател на Държавна агенция за безопасност на движението.

Този случай е част от кървава поредица с главни герои самозабравили се млади хора, седнали зад волана пияни и/или дрогирани, или просто чувстващи себе си над закона, над правилата, над човешкия живот.

В конкретния случай - бивш футболист, обвиняем по различни казуси. Толкова уверен, че няма да го застигне закона, че карал освен без книжка, крадена кола, с фалшиви номера. Ново нарушение към дългия списък на татуирания Георги, неуловено до сега. Защото в момента няма адекватен механизъм, който бързо да засече фалшивите табели. Въпреки че тази функция трябва да изпълнява наскоро въведения погрешно наречен екостикер с чип, пише още БНТ.

"Преди няколко години ЕС ни задължи с директива да въведем допълнителна идентификация за превозните средства. При годишен технически преглед. И това беше всъщност една дългосрочна мярка, която щеше да позволи тогава, когато имаме подмяна на номера, ние много бързо да успеем с допълнителния знак да идентифицираме тази измама. Само че тази политика в момента Министерството на транспорта са решили, че няма да я прилага България, т. е. ние ще излезем извън директивата, ще я изхвърлим в коша за боклук и подобни водачи, които ще могат да карат с фалшиви номера ще могат да го правят много трудно те ще могат да бъдат установявани", каза Деница Русинова - Европейски център за транспортни политики.

Спират шофьор за проверка, той бяга. Взимат му книжката - той пак сяда зад волана. Свалят му регистрационните номера - той слага фалшиви. Налагат актове - той не ги плаща. Всичко това говори, че има колела по веригата, които не работят.

Според Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи, единственото лечение за такива арогантни и нагли пътни хулигани е именно конфискуване на автомобила на лица, задържани с алкохол и наркотици. "Противната страна какво казва - вижте, това е личен автомобил, семейна собственост, служебен автомобил - няма никакво значение. Има ли значение тези деца, които бяха размазани, с какъв автомобил са били убити - с личен или служебен?", допълни той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой би предвидил, че наркоман, който е рецидивист на пътя и който се ползва с полицейски чадър за да прави каквото си иска на пътя би убил някого с превишена скорост?
108
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива, като тоя вампир, само куршум ги оправя!
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва и промени в много от законите, особено, когато лице е осъдено на първа инстанция и обжалва, да не се пуска под гаранция, защото точно тогава бяга и се укрива. В много нормални държави това не е така. Та нали съдиите на първа, втора, апелативна и каквато ще и да е, са учили едно и също. Няма логика в това, което се случва в нашата татковина. До голяма степен, правораздаването ни е един фарс. ЕС ни го каза много отдавна.
106
0
 
10
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Да попитам а кой потърси отговорност на Гечев и сие фалирали банките държавата Кой вместо това тези същите сега управляват България незнайно как бели чисти нулеваци мъдрят се до нулеваците в кавички а 12 клозета вижте биографията му е затова е в това състояние България и така ще си остане още много много дълги години Младите способните заминаха и не се върнаха
105
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непредвидима би била на първо провинение ,но този е рецидивист който въобще не е трябвало да е на свобода , та през Юни е заловен да шофира с амфети в кръвта , защо служителите които са го пуснали не се разследват
104
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предвидима е била,нали се връщал от сбирка с авери апаши по сделки,че засякъл още кола по Драгалевския път на излизане в 18 часа,че му бил тесен пътя за разминаване с изпреварване и одраскал бронята на колата що нацелил,а след сбирката като е имало с него сътрудници на властите по осигуряването му на безопасен път за пътуването му безпрепятствано от непредвидени срещи и ситуации могли са да го възпрепятстват от кормуване и пътуване само с 1 позвъняване до овластените служби и техните началници.
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВНУКЪТ НА КОМУНИСТА ГЕНЕРАЛ МОЖЕ ДА ВЪРШИ ВСИЧКО ЗАЩОТО ДАМАДЖАН МУ Е КАЗАЛ ТИ НА НАС, НИЕ НА ТЕБ- ЕЙ ВИ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ- ТЯ ВЗЕМА ЖИВОТИ.
102
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предвидима е катастрофата на държавата ни щом целия държавен апарат работи за такива като тоя на снимката
101
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експерти и служители много но никой не си върши работа грешни пари за заплати на чиновници които нищо не вършат взимайки пример от политици.
100
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не става !Това става в България от 30 години!
99
0
 
19
 
! Отговори
123 преди 1 година
Някой ще ми припомни ли какво стана с двете прокурорски синчета, който причиниха смъртта на двама млади на площад Ручей след автомобилна гонка по бул. Българиял И сега резултата ще е същия.
98
0
 
22
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Имах съсед като Семерджиев - тотал Щета - караше пиян и дрогиран , Полицаите си въртеха главите назад когато го видеха . Късмета беше че съседа се удари в дърво и остана без крака , сега го возят .
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересното е,че шофьора на таксиметровата кола,която е ударена на кръстовището,няма изявление за катастрофатаВсъщност първопричината е катастрофата с таксито и като последствие от нея е причинената смърт на двете жени, на тротоараПри всички случаи убийството на двете жени,е последствие от катастрофата на кръстовището а не на нелепа случайност,както ще го представятВиновни за смърта са всички,който са били безотговорни по случая с престъпленията на Атанас Семерджиев,включително и за смърта им.
96
0
 
17
 
! Отговори
Da преди 1 година
Разпространение на наркотици и корупция има навсякъде. Видяхме от преди дни скандала с наркотици в немския парламент. Но такива селско мутренски изпълнения има само в България и още няколко балкански държави. Георги е физическият извършител. Но изпълнителна и съдебна власт поддържат тази среда. Залъгват такива момчета, че ще ги пазят, а реално ги използват да им движат нелегалния бизнес и накрая момчетата завършват в затвора като убийци и социопати.
95
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предвиждам още жертви, след като мекотели като силиконката са на свобода.
94
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сложните обяснения означават, че истината е проста.
93
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
заради такива като този и "полицайката",УМИРАТ ХОРА И РАШКОВ ТРУПА ИМОТИ
92
14
 
2
 
! Отговори
Сашко преди 1 година
Според мен историята мирише....много нагласено изглежда за да са тези двамата с полицайката.....Моята версия е че висши полицаи са причинили катастрофата убивайки двама души!Скалъпели са този цирк с татуирания и полицайката.....за пред хората и така....Джипа разцепен на две шофьора и спътниците ги няма ай бягай от тука....Сто процента висши служители са катастрофирали!!!
91
0
 
22
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
Ако не бъдат осъдени поне 20 души отговорни за това престъпление ние се разпадане като държава!
90
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умишлено е бил"покриван" десетилетие и"резултата"е налице При случай като този,не трябва да се допуска ни един възможен вариант,този убиец да бъде отново на пътяПросто,трябва да е с подписка ежедневно в полицията и ежеседмично с проба за нарко и алкохолИ при установяване на наличие,принудително лечениеТози е опасен не само на пътя,той застрашава и сигурността в ДържаватаВсички,който са допуснали това да се случи са съучастници по един или друг начин към убийството,макар и непряко.Уво на всички.