Арменската общност у нас протестира: Мълчанието ви ни убива

Демонстрацията е част от международна инициатива в Европа
1 окт 2023 21:00, Анисия Иванова
158

Представители на арменската общност у нас протестираха в София заради събитията в Нагорни Карабах, където хиляди арменци напуснаха домовете си. Демонстрацията е част от международна инициатива на всички арменски общности в Европа и се провежда по едно и също време в десетки градове.

"Не на етническата чистка", "Мълчанието ви ни убива", "Спрете Алиев" - това бяха част от лозунгите, които българската арменска общност издигна пред сградата на Представителството на Европейската комисия у нас.

Инициативата "Европейци за Арцах", която обединява арменските общности в Европа, настоява насилието в областта да спре, а Евросъюзът да признае правото на арцахските арменци на самоопределение като екзистенциален въпрос.

"Умират млади хора. Защото някога преди 100 години някой е заложил бомба със закъснител и тази бомба през няколко години избухва и настройва два народа един срещу друг", коментира Хайгашод Агасян, който също бе на протеста в София.

По думите на протестиращите, Азербайджан грубо пренебрегва своите международни задължения, които е обещала на световните организации.

"Както светът обръща внимание на войната в Украйна. Идваме, споделяме болката си, в същото време това, което се случва в Армения, минава леко неглижирано, но в същото време пак умират хора", подчерта Агасян.

На 5 октомври предстои среща на висши европейски лидери в Гранада, Испания, на която Армения и Азербайджан ще седнат на масата за преговори.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нали ще ставате братя с американците,какво очаквахе г-да арменци!!!!? Ама споко и ние сме се запътили натам...
49
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 57 преди 11 месеца
Кой нефт вземат азерите, я кажи??Нещо не разбрах!!!Не съм фен нито на ЕС, нито на НАТО..............но не те разбрах кой нефт вземат азерите и откъде азерите????
48
0
 
11
 
! Отговори
??? преди 11 месеца
Защо се казва:"Оплачи се на арменския поп??"Някой може ли да ме светне по въпроса???
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НАТО и ЕС слага санции на Русия, но на езербайжан НЕ че зимат нефта
46
3
 
12
 
! Отговори
Евала преди 11 месеца
Навремето , в началото на 90-те, арменците прогониха стотици хиляди азери от Карабах и от чисто азерски земи между Карабах и Армения. Сега всичко се връща с лихвите, за съжаление. Няма крив, няма прав, всеки там има вина. И ние сме протестирали срещу Ньойския диктат, но никой не ни върна Македония и Беломорието. Сори, Майкъл, така стоят нещата.
45
4
 
6
 
! Отговори
Арменците преди 11 месеца
не са стока............ясно е, познавам арменци, все тарикати, златари, професори............но глупав арменец няма,арменец-миньор не ппоознавам аз, арменците са малко като евреите , а евреите не са стока, знаем това всички..........азерите и те не са стока, освен това са подкрепяни от вечния враг на България-Турция, а турците хич не са стока!!И аз не знам коя страна да взема в тоя конфликт............най-добре да бъда неутрален!!!
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма да закчате наш стратегически партньор от него взимаме газ
43
1
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
А Армения няма никакви чужденци дори руснаци няма ,99,97 % са арменци ,а 0,3 % са пак арменци ,но с чужди паспорти, иначе се правят на големи глобалисти,либерали и тинтири-минтири по медиите ...
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 42Арменците са Останали около 1,5 милиона, от които около 1 милион са Пенсионери, ))((Двойнно повече са арменците 3 млн. преброяване 2022г.
41
4
 
9
 
! Отговори
Арменците преди 11 месеца
да се оплачат на арменския поп...............нали си е техен поп??А Нагорни Карабах е законна територия на Азербайджан.................така казва международното право!!!
40
0
 
5
 
! Отговори
Арменците преди 11 месеца
не са стока, ясно е................но Турция подкрепя азерите, заради исляма, турците и те не са стока...........и Турция е най-голям враг на България, но от гледна точка на международното право Нагорни Каранах е част от територията на Азербайджан..............не съм нито за арменците, нито за азерите.........това е един от многото замразени конфликти в света!!
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 24ти си форумен тpoл.Не помниш ли статията,в която пишеше,че арменците ще тренират заедно с натовците?Така се отказаха от руснаците)))Кога тренираха заедно с НАТОвците, 10-20септември 23год.след като видяха, че от Русия няма помощ, вече 2 години. Сърбия всяка година има учения с НАТОвци вкл. и в България. До сега не съм чул да сте казали, че сърбетата са се отказали от Русия.
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Оправете си конфликтите вие самите с политическа мъдрост .Целият свят се е побъркал.
37
8
 
4
 
! Отговори
обективен преди 11 месеца
1.Нагорни Каранах е законна територия на азерите, това е ясно, арменците ако искат да останат там, да приемат азерските закони. 2.Турция е най-големия враг на България.3.Турция подкрепя азерите, заради това, че изповядват исляма.4.Русия си има по-големи проблеми в Украйна и спря подкрепата си за арменците.............сами виждате колко са сложни нещата!
36
3
 
3
 
! Отговори
В. преди 11 месеца
42-рият паралел е привлекателно място! Навсякъде тече подмяна на населението.
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В НагорниКарабах, първо нахлуха арменците, подкокоросани от руснаците! Сега азерите го върнаха!
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 31ВРАГ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ ДЪРЖАВИ И НАРОДИ Е ТУРЦИЯ///Ако България беше 500 години под руско робство, нямаше да запазим езикът си и автокефалията н Църквата си. 95% от българите щяха да са асимилирани.То и сега,90%от русофилите се срамуват, че са българи и искат да са руснаци, но това е друг въпрос.
33
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
карабах кючек :)))
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
на турчин вяра нямай, турчин вяра няма :)))
31
3
 
16
 
! Отговори
По същество преди 11 месеца
Драги арменци, от нашето правителство хубаво не чакайте. От вашето също.