Арменската общност у нас протестира: Мълчанието ви ни убива

Демонстрацията е част от международна инициатива в Европа
1 окт 2023 21:00, Анисия Иванова
158

Представители на арменската общност у нас протестираха в София заради събитията в Нагорни Карабах, където хиляди арменци напуснаха домовете си. Демонстрацията е част от международна инициатива на всички арменски общности в Европа и се провежда по едно и също време в десетки градове.

"Не на етническата чистка", "Мълчанието ви ни убива", "Спрете Алиев" - това бяха част от лозунгите, които българската арменска общност издигна пред сградата на Представителството на Европейската комисия у нас.

Инициативата "Европейци за Арцах", която обединява арменските общности в Европа, настоява насилието в областта да спре, а Евросъюзът да признае правото на арцахските арменци на самоопределение като екзистенциален въпрос.

"Умират млади хора. Защото някога преди 100 години някой е заложил бомба със закъснител и тази бомба през няколко години избухва и настройва два народа един срещу друг", коментира Хайгашод Агасян, който също бе на протеста в София.

По думите на протестиращите, Азербайджан грубо пренебрегва своите международни задължения, които е обещала на световните организации.

"Както светът обръща внимание на войната в Украйна. Идваме, споделяме болката си, в същото време това, което се случва в Армения, минава леко неглижирано, но в същото време пак умират хора", подчерта Агасян.

На 5 октомври предстои среща на висши европейски лидери в Гранада, Испания, на която Армения и Азербайджан ще седнат на масата за преговори.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
6
 
1
 
! Отговори
Руска пропаганда преди 11 месеца
Никога са нямали арменците с Нато
69
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия па какво недоволстват, президентът им обърна гръб на Русия и реши, че САЩ и НАТО са им приятели. Даже май и учения общи имаха. А също така когато Азарбейджан влезнаха в Нагорни Карабах, нито един арменски войник не дойде да помага на събратята си! Ко? Путин да си трепа хората за някаква неблагодарници ли? Ай у лево! Тия и без туй по цял Свят работят като слуги на хазарите, даже може и по-лоши да са, че са алчни за пари, докато другите имат.
68
2
 
8
 
! Отговори
Aso преди 11 месеца
Мъпет шоуто не получило указания от посолството как да реагира.
67
10
 
11
 
! Отговори
КВО МЪЛЧАНЕ,БЕ.. преди 11 месеца
ОПЛАЧЕТЕ СЕ НА РУСКИЯ ПОП...ХЕМ Е ОФИЦЕР, ХЕМ ВИ БЕШЕ СЪЮЗНИК, ХЕМ ТОЙ И ПУТИН ВИ НАКАРА ДА ВОЮВАТЕ С АЗЕРИТЕ.....ХАХАХА....ПОСЛЕ"ДРУГИТЕ И НИЕ , СМЕ ВИ УБИВАЛИ""----АМА ПА, АРМЕНСКО НАХАЛСТВО....!
66
13
 
10
 
! Отговори
Прехвалената Русия преди 11 месеца
Продаде Армения която винаги я е подкрепяла на Султана за да може Ердоган да купи малко газ ...Отвратително ! Иначе мишока Лавров се пенеше пред ООН кой колко бил прецаквал нечестно Руската Федерация
65
10
 
11
 
! Отговори
Съчувствам ви преди 11 месеца
Но защо не стачкувате пред руското посолство ? Нали с тях имахте договор да ви защитават ? Защо ви оставиха на кучетата ? Ако не кажете си твърдо че късате с Русия за да не сме пак ние виновни и кандидатсвайте в Нато и ЕС . Там ще сте на сигурно .
64
7
 
9
 
! Отговори
Ахаха преди 11 месеца
Не разбра ли вече, че няма "освобождение", имало е желание за губерния, ама не е станало. Въпросното "освобождение" сме си го платили НЯКОЛКО пъти директно и още повече пъти индиректно...
63
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не разбрах какво точно искат арменчовците от нас?! Окупирали част от Азербейджан преди 30 години, провели етническа чистка над азербейджанците, изклали, изнасилили и ограбили маса ти ми народ, и сега азербейджанците ги изритали от там. За какво плачат тия нахалници и за какво ни винят нас сега????!
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами какво общо има Освобождението на България преди 145 години с Путин и съвременна Русия?
61
3
 
4
 
! Отговори
Мхммм преди 11 месеца
Абе уИчо, какво общо има геноцида над арменците от преди 100 години с осирните на съвременната арменска държава?
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По най-новите разкрития на десните градски историчари на ДБ, не турците са извършили геноцид над арменците, а обратното. Такава е сега евроатлантическата история. Защото Турция е в НАТО.
59
4
 
17
 
! Отговори
Ahahahaha преди 11 месеца
Началото на 90 що не протестирахте, като заграбихте територията и убивахте вие? Много ербап го раздавахте тогава, сега никой не ви гони, ама сте гузни от глупостите, които направихте тогава и бягате ...
58
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руските слуги се появиха. Путин ги пазеше от Азербайджан и Турция. Но предадоха Путин и той ги напусна. А евроатлантическа Турция свъши останалото. Нашият евроатлантически партньор Турция има пълната ни евроатлантическа подкрепа. Запазваме териториалната цялост на приятелски, русофобски, антипутински Азербаайджан.
57
1
 
4
 
! Отговори
Антрополог преди 11 месеца
До До Антрополог Ами били са част от СССР .Във всички бивши републики има горе-долу полвин милион руснаци останали от преди 1990г..., параноята не е хубаво нещо...
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Факт е, че до момента не сме чули нищо от ЕС.
55
2
 
3
 
! Отговори
До Антрополог преди 11 месеца
'...дори към руснаци' определя цялто ти изказване
54
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Факт. Един от най-изстрадалите народи в историята на света.
53
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Копейки и русолавъри са се изпокрили по дупките си, защо, щото знаят че Русия се *** за пореден път и реално тя забърка тая каша с подкрепата са за този регион на първо място, ама ся се праят на инетерсни, че армейците гледали на запад, мишки миризливи
52
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мълчат всички, защото сега цоцат азерски газ! Така че като не им утърва мълчат!
51
2
 
14
 
! Отговори
Антрополог преди 11 месеца
В Турция има над 500 хиляди арменци повечето са богаташи .Има и още 90 хиляди арменци от Армения дошли през последните години -работят в къщите на богати арменци. Имат си църкви общности ,работят на високи постове. Дори председателя на фен клуба на ФКБешикташ -Истанбул беше арменец.В Армения колко турци или азери има -нула.Нямат никаква толерантност към чуждени аременците дори към руснаци ,за разлика от Турция където има над 500 хиляди арменци и над 300 хиляди руснаци...