Паркът (ще)живее: Бедечка фест събра хиляди в Стара Загора

Тридневната програма се радваше на сериозна посещаемост
25 юни 2024 13:12, Красимир Ангелов
9
Паркът (ще)живее: Бедечка фест събра хиляди в Стара Загора
Снимка: Творчески колектив "На улицата"

Повече от 7 000 души преминаха за три дни през няколкото фестивални локации на Бедечка феста "На зелено" в Стара Загора.

Събитието, което се проведе за втора година промени най-южната част на занемарения парк "Бедечка", който очаква отново да се превърне в общинска собственост, за да бъде окончателно запазен като парк, вместо строителна площадка, за каквато дълги години бе подготвян.

Уикеда, Cool Den, ENDO и X-r@y бяха основни лица в трите вечери на главната сцена, която бе точно срещу новопоявилите се строежи в южната част на парка. Групите и изпълнителите бяха общо 16, като част от тях излязоха на Тайната поляна, която беше любопитна вътрешнофестивална конкуренция на главната сцена.

Фестът беше открит от Румяна Грозева от Агенцията за регионално икономическо развитие, а актьорите от Драматичния театър "Гео Милев" подгряха допълнително публиката в жегата. Междувременно, в сенките на парка над 40 изложители и работилници за деца обхванаха цялата събота и неделя - от занаяти с глина до продажба на пресни малини, философски закуски, рисуване, дискусии. Куклен театър, жонглиране, сапунени мехури напълниха тайната поляна, а изненадата дойде от местните пожарникари, които бяха възпрепятствани заради пожари в жегата, но успяха да дойдат, за да позволят на хлапетата да разгледат пожарната кола.

"Зелени Балкани" пък пуснаха сокол над парка, за радост на десетките деца.

 Той литна над строежите, но бързо пое в обратна посока.

Фестивалът е направен доброволно, с помощта на много партньори, но местната община застава с решаваща помощ зад него. Докато собствеността в парка е частна, поддръжката е силно затруднена и пейзажът остава суров. Затова и организаторите обявиха за цел да съживят мястото за няколко дни.

В рамките на феста и тази година имаше препратка към друг от големите старозагорски паркове от Зелената огърлица на града: парка "Българско опълчение" около Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".  

Имаше и киновечер - с екологични филми, както и с видеа срещу повсеместното замърсяване.

Организаторите от Творческия колектив "На улицата" вече обявиха амбиция за трето издание през следващото лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Страната
Започва тридневен период на бури
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
от морето преди 3 дни
Няма такъв парк с река! Уникален! Неслучайно и старзагорските бири правят сполучливо там наблизо.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Хубав беше тази година феста. Миналата беше малко на ентусиазъм и доста по-аматьорски, но тази година определено нивото бе доста по-добро. Не просто музика и концерти, а и интересни неща имаше и за децата. Стара Загора има нужда от нещо подобно, а съм щастлив, че видях на феста и хора от София, Варна и Велико Търново. Значи все пак е събудил някакъв интерес.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То вече каквото трябваше да се строи отдавна е построено, една част е продадено и хора живеят там, други 5-6 блокчета са в груб строеж и ще се завършат да няколко месеца... Всичко останало е ПР на кмета. Ако искаше да спре строежите, трябваше да стане преди 3-4 години, тогава имаше смисъл. Сега да викат попа да опява парка и да го закриват и без това е заприличал на бунище