Русия скочи на Украйна, подготвяла провокации в Курската АЕЦ

Киев отрече подобни намерения
17 авг 2024 22:10, Стела Стоянова
241
Русия скочи на Украйна, подготвяла провокации в Курската АЕЦ
Снимка БГНЕС, архив

Русия обвини Украйна, че се опитва да атакува Курската АЕЦ и да хвърли вината за тази "провокация" върху Москва, предаде Ройтерс.

Киев отрече да има подобни намерения и нарече изказването на руските власти "налудна пропаганда".

Украйна започна настъпление в западната руска Курска област на 6 август и се опитва да промени в своя полза динамиката на войната, която продължава вече две години и половина, коментира Ройтерс.

Руското министерство на отбраната заяви, че ще отговори сурово на всяка атака срещу Курската АЕЦ, която остава под руски контрол.

"Виждаме още една вълна от налудна руска пропаганда за предполагаеми украински планове за използването на "мръсни бомби" или за атака срещу атомни централи. Официално отхвърляме тези твърдения", написа в социалната мрежа "Екс" говорител на украинското външно министерство. "Украйна няма нито намерението, нито способността да предприема каквито и да е подобни действия", допълни говорителят на дипломатическото ведомство.

Руската държавна компания за атомна енергия "Росатом", която управлява и контролираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна, също обвини Киев, че заплашва сигурността на двете централи, съобщи РИА Новости, без да представи никакви доказателства.

Междувременно началникът на "Росатом" Алексей Лихачов обсъди по телефона ситуацията с ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси и го покани да посети централата в Курск, пише БТА.

Русия и Украйна многократно се обвиняваха взаимно в опити за саботиране на работата на Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В момента всички шест реактора са изключени, но централата се нуждае от външно захранване, за да поддържа системата за охлаждане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още по темата: УкрайнаАЕЦРусия
Още от Русия
Украйна разруши стратегически важен мост над река Сейм
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българите влачат една хронична болест от 146 години - фалшива русофилия.Русия е лъжкиня и 24 каратова измамница.
180
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българите влачат една хронична болест от 146 години - фалшива русофилия.Русия е лъжкиня и 24 каратова измамница
179
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как точно ще се уплашат украинците от гръмнала ядрена централа, като точно пияните руски оператори на Чернобил я изтърваха през 1986 и замърсиха половин Европа? Припят е в Украйна. Това реално доведе до падането на комунизма,не някакви американци, французи или марсианци. Чернобил беше в пъти по-зле от Фукушима и комунистическите гадове мълчаха нарочно.
178
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
'българското фашистко правителство'..смея се с глас, от коя психиатрия ви изтърваха? И Сталин и Хитлер отдавна умряха, Ленинград се казва Петербург, в коя година сте зациклили бре? Да не говорим, че в България няма правителство от 3-4 години, само някакви времянки. То бива безмозъчни папагали, ама само с Чебурашка не става. 2024г. сме...
177
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скоро българското фашистко правителство и герои на прехода ще чистят градинки или гният в Белене. А Украина ще е спомен. Мачкай Сова.
176
4
 
4
 
! Отговори
Руски свичуга преди 3 седмици
До Батко ЗеленскияДругари както и да го дъвчите, Русия стана за смях. Просто факт.
175
4
 
3
 
! Отговори
Батко Зеленския преди 3 седмици
Докато ВСУшниците къпят телата на мъртвите си братя наркоси в мочурищата и горите на Курск,руските сили напредват в Донбас,скоро и в Киев!А нашите тук жълтички гащничета да си пишат абдалщините.
174
3
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 3 седмици
Не само Курска-та, но и Запорожка-та. За украинците и особено за Зеленски е жизнено важно да аварират поне една ядрена централа с което има някакъв шанс да си спасят кожите. Зеленски, може да е наркоман, но не е ***. Знае, че го държат жив, само защото той ще бъде изкупителната жертва след края на войната. Дори да избяга в Англия или Израел, както се очаква, украинците имат огромен опит с убийствата във всяка част на света и животът му, винаги ще виси на косъм.
173
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Подготвят бесенето на Путин .но милиционерчето толкова е глупаво .
172
1
 
0
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 3 седмици
Путин е много красива застаряваща жена опитвал съм го лично в възраждане няма толкова добри пасивни гейове
171
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Жако и много глупаво смачкано човече
170
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като гледам коментарите ви е майтап обаче ако укрите бяха успяли и нас щеше да засегне радиацията.Вие ако сте някакви побъркани самoyбийци си е ваш проблем.Нормалните хора искат да живеят.Редно е да се лекувате,а не да пишете тук коментари.
169
3
 
9
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 3 седмици
другарко, ама иванчо каза че иска да ми счупи атомната електроцентралааааааа
168
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
кацапите са толко самовлюбени че даже и за фал не умеят да паднат като хората, искат да им се даде.
167
3
 
6
 
! Отговори
тоти преди 3 седмици
Свърши тя твоята драги...надхитриха те и те заляха с черна пот,да се гърчиш като змия на припек и да нямаш повече смелостта да си дуеш ,а това ще те убие бавно!!!
166
13
 
9
 
! Отговори
Исо Хазара преди 3 седмици
Последни издихания на украинската юде-хазарска майданска хунта до ноември.
165
10
 
9
 
! Отговори
емо преди 3 седмици
нищо чудно терористичният режим в киев да направи и това - след атаките срещу кримския мост, взривяването на северен поток и атакуването на предимно граждански обекти в русия, включително и терористични актове срещу руски интелектуалци и военни. антируската истерика на този режим, подкрепян от запада, включително и от русофобските български медии, като нищо може да доведе до трета световна война.
164
8
 
11
 
! Отговори
Карачанаков преди 3 седмици
По имената им ще ги познаете Русия женски полов орган , Венецуела атрибут към мъжки полов орган, Северна Корея ами подправка.
163
0
 
1
 
! Отговори
магеланеее преди 3 седмици
не четеш внимателно...
162
4
 
15
 
! Отговори
"РУСИЯ СКОЧИЛА& преди 3 седмици
КЪДЕ Е СКОЧИЛА ..... НА ОНАЯ ИМ РАБОТА ЛИ....ХАХАХАААА......