"България е хубава страна, не е сложна" - защо германци се местят да живеят у нас

Цените са умерени, природата е прекрасна, а и България е членка на ЕС
15 юли 2024 07:00, Елка Василева
134
"България е хубава страна, не е сложна" - защо германци се местят да живеят у нас
Снимка: архив, БГНЕС

Цените са умерени, природата е прекрасна, но не е само това - България е членка на ЕС, което е удобство, споделят две германски семейства, избрали да се преселят от родината си в близост до Черно море, пише Дойче веле.

България печели по точки в очите на някои германци и пред Турция, и пред Черна гора - те предпочитат да заживеят в България, защото членството на страната в ЕС им осигурява доста предимства и улеснения. А и природата с нищо не отстъпва, разказват две германски медии, проследили перипетиите по преселването на две германски семейства към България.

Списание "Фокус" запознава читателите си с историята на Кони (62 год.) и Манфред (66 год.). Те първо били привлечени от Турция с нейния климат и ниски цени. Но след две години се разочаровали и избрали да заживеят в България.

Двамата се били спрели на Турция най-вече по здравословни причини - искали да живеят в по-топла от Германия страна и се заселили в Манавгат, на 70 км от Анталия. Харесало им и това, че наемът за луксозното жилище бил само 350 евро месечно, ходели редовно на ресторант, а местните хора се отнасяли много сърдечно с тях. Но на втората година всичко се променило - нови бетонни сгради закрили чудесната гледка към планината, цените се повишили, наемът стигнал 650 евро. "А и не беше само скъпотията, бюрокрацията също много ни натежа", споделя пред списание "Фокус" Манфред.

"Обичаме България"

"Опция да се върнем в Германия нямаше", категорични са двамата, открили случайно сайт, на който немскоговорящ българин предлагал под наем къщи в България на германци. Сега живеят в къща с градина и гараж, на около час път с кола от морето, плащат за нея 590 евро наем месечно. "Стандартът е отличен. А вече имаме и заградена градина, в която кучето ни може да тича", не могат да се нахвалят германците.

Още не са готови да обобщават впечатленията си от България, защото са прекарали в страната само четири седмици, но пък вече са започнали да учат български онлайн и са много доволни от ниските цени в местната кръчма. Доволни са и от това, че не се натъкват на никакви бюрократични проблеми - нито с регистрацията на колата, нито при откриването на банкова сметка. "България е хубава страна, не е сложна. Обичаме я", споделят Кони и Манфред.

"България ни предлага това, което ни харесва"

"Тюрингер Алгемайне" разказва друга история за германци, решили да започнат нов живот в България - в Добрич. Инес и Луц Гьорлах от Тюрингия решили да се преселят заради "по-високото качество на живот и умерените жизнени разходи".

Двамата казват "Чао, Германия!" и стават добричлии. Мебелите им от Германия още не са пристигнали, но те вече са опознали региона и даже са си намерили домашен лекар, който говори немски. Семейството обича и познава балканските страни - на базата на многобройните прекарани ваканции в региона, разказва "Тюрингер Алгемайне". Техен фаворит била Черна гора, но се отказали от нея, понеже не била в ЕС.

"България ни предлага това, което ни харесва. Работили сме много, пътували сме много и така избрахме да се заселим на Балканите", обясняват семейство Гьорлах. Мъжът скоро ще се пенсионира, а жената без съжаление се е отказала от сигурната си работа на медицинска сестра. "Работата ми беше моят живот, но постепенно нещата се промениха - решението ни е твърдо, връщане назад няма", посочва Инес. А Луц допълва: "Животът ми е по-важен от парите, затова предприехме тази стъпка. Вече съм на 63, колко още ми остава?".

Семейство Гьорлах вече са направили планове - да обиколят цяла България, още повече, че състоянието на пътищата е по-добро, отколкото се смята, казват двамата. Те се радват на живота си далеч от Германия, включително на това, че близо до дома им в България има езиково училище и стадион.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
7
 
! Отговори
Auslander Raus преди 1 месец
Защото няма много от Абула и Амарахадама у нас :)
30
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
До 13: всъщност излиза, че ни се припокриват вижданията. Началният ти коментар ми създаде друго впечатление, и по стар български обичай се заядох с теб. И на мен не ми харесва да се карам с хората. Поздрави и лек ден!
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добрич е приятен и хубав град , селата около него са обитаеми . До всяка точка на севрното черноморие може да се стигне за 30 минути с кола .Много хора го подценяват , но е по-добре така .
28
5
 
4
 
! Отговори
Отговор : преди 1 месец
За да може DW=WC и СалмонЕЛКА да си получат бонус-доноса от 100 гривни за гнYсната антибългарска пропаганда!!! В казана на Луци има специално място за вас,пр0дажни ми$$ирки...
27
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като прочетох, че си носят мебелите ме нахвана смях. Тия немци ги знаем, не са от богатите, а от работещите бедни, които нямат жилище, а живеят на квартира, ами и в Германия има за 600 евро квартири, просто са възрастни и са решили да.со починат. Като ги налагат болестите ще се върнат обратно в Джермания
26
1
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАьъ7112136860 преди 1 месец
До 29. Явно са изтрили някой и друг коментар и коментарът ти е с нов номер.Повтярям! До АзъКанъАзъ7112136860 Нали затова скачате 1989 г. Стена имало , приватизации, либерализации, ЕС НАТО. Ами айде сега нали е по-добре за какво се оплаквате и възраждане величие атаки и тем подобни патриоте.
25
3
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
До 31. Може би ако си редактираш написаното ще имам идея какво да ти отговоря,но първо ми е нужно да разбера каква е твоята идея в този уникален коментар,който си написал. Не се разбира.
24
6
 
12
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
До 26. Евреите не само не миете чинии,с и нищо не правите. Защото сте генетично увредени от смешение. Поне физическа красота да имахте,а не тия параноични кози лица и тела,приличащи на медузи. А що се отнася до Българите,които мият чинии ,ами те и Германците също го правят,особено в ресторантите на евреите,които са яхнали всички фирми вече в Европа. Хайде,покажи ми един евреин,който знае за какво служи мотиката!
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако искат да останат трябва да научат бг езика. В противен случай трябва да ги гонат. Понеже там са наводнения и ще напълнат бг и дигат само цените на имотите.
22
4
 
18
 
! Отговори
... преди 1 месец
2016 реших да се върна от Германия, че все да става много черно. Не съжалявам.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нека си кажат исканата, че с пенсия под средната в Европа са малко тези които могат да си позволят да живеят нормално. Обикновено или нямат апартамент или ако имат докато се пенсионират кварталът е станал гето и трябва да се изнасят с 200.
20
14
 
15
 
! Отговори
До шизофреника долу преди 1 месец
Евреите не мием чинии в Германия за разлика от българите. Българин в Германия е еквивалент на Ром.
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Б-я има истинска демокрация, т.е. всеки прави каквото си иска. Затова я харесват уж западногерманците.
18
17
 
9
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Турската фамилия Гьорлах е от най-гермянските,нали? Просто по-герман и от турците и руснаците няма,според някои. Да,нека живеят германци в България,но Истински Етнически Германци,а не някакви евреи и турци,които ни превземат. Освен това Германецът обича Родината си и дори с булдозер никой не може да го накара да живее в друга държава. Пристигащите са турци и сефарадски евреи,а не Германци. Ще ги познаете по това,че с очила приличат на козли. Който прилича на коза е Хазар,евреин,тюрк.
17
14
 
27
 
! Отговори
Ist mir klar преди 1 месец
Господ да дава сили на този, дето ще се разправя с тях. Учих и работих в Германия и до ден днешен работя с тях, без да живея там. Искат, където отидат да става тяхното. Започват с капризите: Защо сградата не се поддържа като в Германия, защо съседите не правят забележки на децата, защо колелата са пред блока, защо има обувки пред вратата. Някакви страшни мрънкалници, които вместо да опитат да приемат местните, започват да се опитват да ги превъзпитават. Много са трудни за съжителство.
16
5
 
10
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 1 месец
освен това булгариен е родина на бойкон борисов - хем най красив, хем най умен, хем българската меркел, заключи семейство Гьорлах
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има си тънкости за да живееш в БГ шваби, сложно е :))
14
7
 
34
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Добре, че избягахме от западната koчиHа и се върнахме в България, със западни пенсии сме, които на запад не стигат за нищо, но в България са достатъчно. Не им щем западния живот, само парите им. Да отидем на запад ще бъде само на екскурзия, щото екскурзиите са едно, а да живееш там съвсем друго нещо.
13
3
 
38
 
! Отговори
коко преди 1 месец
"НЕ е сложна докато имаш пари в момента в който останеш без пари става сложна и то доста сложна.
12
8
 
7
 
! Отговори
До ББ преди 1 месец
Не те познавам да ти давам оценка какво си постигнал..........а това с ""умен и красив" беше гадна ирония, разбрах го...............не искам да се карам с теб тука.................а за "умните и красивите".........тях хич не ги обичам, продажните момченца и момиченца, които за едно следване в чужбина и някой друг долар , са готови да продадат майките и бащите си, дано за това с теб сме на едно мнение!!!